Grub rescue. Sta cemo sad?

Uspeo sam da ubijem masinu i dodjem do grub rescue. :slight_smile: Bravo ja. A GParted mi sa live dvd vidi 289GB (od 320GB) unallocated prostora iako mogu da otvorim Win particiju i Multimedia particiju i podatke na njima. Sta sad?

E sad nista. Posto mi je f*cking windows ubio obe ext4 i swap particije pod pinuxom i samim tim MBR nemam pristup nekadasnjoj filesystem particiji i grub rescue je samim tim neupotrebljiv jer zavisi od menu.lists koji vise ne postoji. Probacu sa XP da odradim repair mozda on oporavi MBR.

Na koji način si ubio linux?

Tako sto sam ubio swap logicku particiju pod posebnom extended particijom gde su bii / /home i swap i XP je 'nako usput pobrisao i druge dve!? I onda pokazuje kako imam 9.3GB free (bisvi root) a u isto vreme i 9.3GB healthy particiju njemu nepoznatog filesystema, sto mi nikako nije bilo jasno. Isto vazi i za home koju je video kao free i kao healthy unknown file format.

Sve i da ima logike da vidi prazan prostor njemu nepoznatog filesystema nije trebao i njih da formatira, nego samo swap, to bih lako popravio.

Ubio je particije, moze to iz windowsa, ne znam zasto nije koristio gparted live CD, nesto je prevideo, ne moze se ubijanjem swap particije ubiti ceo linux.

XP nije ništa pobrisao, osim ako mu ti nisi naredio.
grub rescue prompt se pojavi kada grub ne može da pronađe boot particiju, koja je verovatno i dalje tu, samo joj Wintendo oduzme boot flag.

Jedno od rešenja je supergrub
http://www.supergrubdisk.org/

ubaciš cd, startuješ i u meniju koji ti ponudi izabereš opciju za detekciju svega što imaš instalirano na disku/ovima
Podigneš odatle linux, odradiš grub install, update-grub i/ili šta već treba…

Poenta je ne paničiti posle instalacije XP-a :slight_smile:

Da ne zaboravim…Grub se i inače instalira u MBR

Poenta je ne paničiti posle instalacije XP-a

Odakle sad instalacija XP u igri :slight_smile: Izgleda da nisam ukapirao da je i to instalirao preko linuxa :slight_smile: Ko ce ga vise znati sta je covek zamislio a sta je odradio…

Kao sto rekoh GPartd nije mogao da napravu drugu extended particiju, sto i nije moguce, ali sam ja to prevideo. Pa sam iz XP sa Disk managment isao na Delete njemu nepoznate [particije od 3GB tj. swap koja je bila deo extended particije koja je bila izdeljena na 3 logicke root home i swap. Znaci nisam root i home ni pipnuo, ali ih sada vis ni GParted iz live sistema ne vidi. Ono sto i dalje ne razumem zasto mi GParted ne vidi nista, sve je unallocated, a preko nautilusa otvorim Win i Multimedia particije. Da pojasnim to je izgledalo ovako

[b]Win[/b]     | Root Home Swap |  Filmovi  |  Multimedia

primarna extended primarna primarna

Probacu supergrubdisk, mozda i pomogne, da ne formatiram sutra sve. Ma da bih trebao da lepo isecemdisk na primarnu od 50GB za wintendo (extra fora :slight_smile: ) a ostalo u extended sve pa mogu da ga seckam za razne distribucije koliko volim, al mi se ne radi to sutra finale FA i nas derbi… s druge strane sta cu bez kompa, evo kriziram :slight_smile:

P.S nije bila instalacija XP bila, on je tu od kad i linux, pokusaj instalacije LMDE i nespretno klik na delete swap jenapravilo ovaj haos.

Moguće je da sam i ja nešto od toga pogrešno shvatio…možda je taj xp od ranije bio tu.

Što se tiče dual/multi boot-a uopšte, Wintendo bi uvek trebalo instalirati prvi, pa tek kasnije sve ostale sisteme.

Tako sam i radio. Evo skida se ovo pa ce valja pomoci. Brine me instalacija posle jer podrazumeva GParted koji mi trenuto ne vidi nista.

Ok, ne briši ništa bez potrebe…probaćemo polako :slight_smile:

Prvo, Gparted ne vidi pravilno particije zato što je verovatno Partition table obrisana…ništa strašno, da se popraviti :slight_smile:

Drugo, ne valja ti organizacija diska…Win na prvoj primarnoj je ok, ali filmovi i mmedija ti zauzimaju nepotrebno 2 primarne particije

Slaću poruke u delovima, da sprečimo štetu, zbog podataka, ok?

Kada ukjučiš komp, bez cd, kakav je prompt? Grub rescue?

Btw, koliki je hard disk?

Da izbaci mi grub rescue. Hard je od 320GB i koliko se secam win 42, linux /10 /home 25, swap 3, fimovi 80 a multimediji ostalo, nekih 140GB. Mozda sam se i preracunao. Definitvno sam trebao da makar Multimedia stavim pod extended deo, ali mi nije palo na pamet jer linux mogu i na logicku particiju da instaliram, za razliku od wina. S druge strane da imam 2 instalacije windowsa pored ovakvog Minta bi bila teska patologija :slight_smile: Nesto mi net varira nije jos skinuo rescue, udavi za ovih 350MB. Ovo pisem a burazerovog laptopa pa cu bitionline dokovo ne zavrsim.

Jooj! pa supergrub2 disk je “težak” 1 disketu :slight_smile:

Onaj rescatux nikada nisam ni probao, preteško i nepotrebno, for me :slight_smile:

Ako ti nije bitna ta instalacija linuxa koju imaš na ext. particiji, biće još lakše?

Predlog:
wintendo neka ostane tu gde jeste, prva primarna.

poslednje 2 primarne koliko imaju praznog prostora?

Filmovi je obrisana i ima 80GB nealociranog prostora, a Multimedia je puna do kraja, na nju sam prebacio deo podataka sa Filmova, ostatak sa Filmova je prebaceno u home od Minta, koji je takodje pun do kraja. Manje vise mi je nebitno to sa filmova, sem jednog dela od 8GB koji se nalazi u Multimedia, skinucu filmove ponovo, al to sto mi je bitno su neki podaci koji nisu filmovi. Tako da raspolazem samo sa onih 80GB prostora sa Filmovi particije. Mozda je najbolje da probam da sa supergrubdisk probam da povratim sve, a ako nenda sutra backup, pa seckanje harda nanovo. Meni se cini da je najbloje 50GB primarne za Win, a ostatak u extended pa da mogu da je prkrajam u beskraj. Imas neki bolji predlog za particionisanje ako ovo ne uspe sa spaavanjem? Reze mi se supergrubrescue pa cu sad da probam

Usput, ovako je kod mene organizovan disk od 250 GB na starom laptopu…nema wintenda, ali je princip isti.
Prva primarna je LMDE /, druga primarna je LMDE /Home, treća primarna je ovaj ubuntu u kome sam trenutno, i četvrta je extended na kojoj su 1 fat32 sa podacima, swap i ostatak prazno , za rezervu

Jooj! pa supergrub2 disk je “težak” 1 disketu

Ploca mi ne da da dizemista sa USB-a, floppy nemam, pa sam racunao da kad vec rezem DVD zao mi da narezem 2MB :slight_smile: A i na sajtu pise da jeverzija od2 MB outdated.

Sto se tice te raspodele na zalost moram da imam win zbog corela jer inkscape/corel zahteva gomilu vratolomije oko formata. Evo dize so ovaj rescu. u sekundi videh no warranty at al… poruku blago meni.

Moj predlog za particionisanje se generalno sadrži u slici koju sam već poslao…nikada, ali NIKADA ne treba držati (bitne) podatke zajedno sa instalacijom. Moji podaci su UVEK na nekoj od logičkih particija, i to starinski fat 32, da budu dostupni odakle god, i kako god da pristupam .

Otprilike se to uklapa u ono što si napisao u poslednjoj poruci…nu, probaj i taj rescatux pa javi šta se dešava…

Ne brini za tu garancijsku poruku…to je samo da se ograde za slučaj da ih tužiš :slight_smile:
Usput, meni i ta outdated verzija vrši posao…doduše, ja sam potrošio samo CD,a ne dvd :slight_smile:

Nije uspeo grub da vrati, kaze da nije instaliran. Uspeo sam MBR da vratim evo ga veseli XP se digao. Ipak cu morati da sve pretabam ponovo sutra. Hvala puno na vremenu koje si odojio za ovu moju glupost, ali izgleda uzalud. Steta sto partiton table nema mogucnost backup-a i ponovnog ucitavanja sa spoljnog uredjaja kad se obrise ili osteti. Sve u svemu imam makar jedan ziv sistem. Svakako ce bili lakse i zbog backupa i svega.