Grub rescue

Dobro vece zelim.

Pre svega, da istaknem da mi je jako mrsko sto moram pisati latinicom, ali ne pitajte me nista :smiley:
Ja sam onaj koji je do sada probao oko 50-ak linuxa i svakom nasao manu. Kao sto neki sa chat-a vec znaju, pre neki dan sam instalirao Puppy Linux 7.4. Iako ne obracam paznju na izgled sistema, primetio sam da ovaj ima taj neki izgled koji meni jako odgovara. U isto vreme je izgled i moderan a i nekako retro (ako je to ikako moguce), bar po mom misljenju. Elem, vec posle par sati sam primetio da je meni Puppy jako komplikovan za koriscenje, pre svega, zbog toga sto sam se prvi put u zivotu susreo sa tzv. Frugal tipom instalacije. I tako ja resim da sto je pre moguce predjem na neki drugi sistem. Odlucim se za Linux Xubuntu i skinem .iso fajl. S obzirom na to da Unetbootin nesto ne radi ovde na Puppy-ju (ne prepoznaje USB) odlucim se da napravim butabilan USB preko Terminala.
Ukucam

-dd if=xubuntu... of= /dev/sdb1 (oni koji znaju za ovu komandu, razumece o cemu govorim) i napravi se butabilan USB. Otvorim ja taj USB i vidim da su na njemu lepo prekopirani fajlovi Xubuntu-a.

Medjutim, kad sam krenuo da dizem sistem, umesto one opcije “Install Xubuntu” na crnom ekranu, belim slovima me saceka “Enter rescue grub mode”.
E, sad. Meni nije nikakav problem da sacekam nedelju i dolazak mog cimera (posto je trenutno kuci) i da preko njegovog laptopa skinem Xubuntu i Unetbootin i lepo napravim butabilan USB ali me zivo interesuje da mi neko (ko se razume u ove stvari) pojasni sta se u stvari ovde desilo.

Unapred zahvalan na odgovorima

Iskreno mislim da se nije lepo napravio butabilni USB. Uzgred, ako vec razmisljas o Xubuntu, mozda se i ISO nije lepo skinuo, skini Linux Lite, spin Xubuntua sa Lite tweaks aplikacijom, koja olaksava posao mnogih sistemskih operacija novijim korisnicima. Savet: Uz pomoc GPARTEDa napravi novu MSDos particionu tabelu na Fleski, nakon toga FAT 32 particiju maksimalnog kapaciteta, pa onda raspali onu komandu u terminalu.

Ajde probacu sad. Mada dobra vest je sto je cimer odlucio da dodje malo ranije tako da dolazi veceras. Lepo cu kod njega da napravim butabilan USB i tako resiti problem.