GTK vs QT

Moram da otvorim ovu temu, “da se prebrojimo” i utvrdimo ko predstavlja vecinu u nasem zelenom sokaku.

Sad ne znam da li cu uspeti da iznerviram uvazenog kolegu @calex-a, ukoliko se ispostavi da vecina korisnika preferira GTK, ili cu se sam nervirati, ukoliko se ispostavi da QT korisnici imaju vecinu na nasem forumu.

@calex, puno srece u ovom viteskom dvoboju…

Moj glas ide za GTK platformu.

GTK :man_in_love:

P.S. Mada će Calex da se viteški bori na ovom polju protiv nas stopala :smiley:

QT rade mi svi programi koje koristim :smiley:

QT za 2:2 :connie_pumpkinsmile:

Dodata anketa da bi se lakše kasnije pobili sa argumentima :smiley:

Ne bi bilo lose da clanovi foruma pored glasanja u anketi napisu post u temi. Kako cu da znam protiv koga treba da se bijem argumentima, a ne mogu sam protiv svih, nije dobro po moje zdravlje… :connie_17:

STavlejno je javno glasanje :smiley:

Што ли мене прозивљете, ја сам само објаснио шта је боље а свако користи оно што хоће? Не мора да користи оно што је боље. :playboy:

lesnici.jpg

Glasao za QT, mada mi nije bitno, tačnije sve koristim. Ne mogu da diskutujem o tome jer se u programiranje ne razumem, ali sa korisničkog nivoa mogu da primetim da qt aplikacije jesu malo " teže " po veličini MB, ali su uglavnom funkcionalnije i bogatije opcijama za razliku GTK.

Битно је како апликација ради а не како је направљена.

Рецимо Dolphin је бољи од Nautilus-a па га зато користим, а Firefox и Chromium иако су GTK користим их јер немају QT алтернативу. Исто као и GIMP и многи остали.

GTK :man_in_love:

Dobro se drže ovi GTKovci … :connie_siesta:

Qt 5.0

http://dot.kde.org/2012/12/24/qt-50-congratulations-qt-project

Qt. Koliko sam razumeo GTK služi za GNOME, Xfce i Lxde, a Qt za KDE desktop i aplikacije. KDE po meni ternutno nema adekvatnu alternativu u drugom taboru. Možda Unity, da se još malo doradi.

UUU napokon poruke lete. Trenutno se prikazuju. Svaka čast.

Slažem se da KDE nema alternativu, po broju aplikacija, kompatabilnosti, veličini, stabilnosti itd itd ali daleko je Unity od toga da može da mu se približi jer su ta dva koncepta totalno različito zamišljena da rade.

P.S. Da da sredili smo poruke sada se prikazuju instant :slight_smile:

Unity sam spomenuo samo zato što mi se čini da najbolje radi od njegovih “konkurenata” iz GTK tabora. Sa KDE se još ne može meriti. Naročito po broju raznih opcija i podešavanja.

Slažem se ali Unity je pored Gnome 3 jedino TABLET okruženje a ne desktop - KDE, XFCE, Mate, Cinnamon, LXDE, E17 su desktop okruženja, i iz toga razloga ne mogu da se upoređuju.

Evo upravo ovo pišem sa Ubunta 12.04 sa unity-jem na ekranu od 24 inča. (Sa posla :)). Moje kolege kojima je ovaj ubuntu prvi susret sa linuxom se uopšte nisu nešto žalile na funkcionalnost, ili da im bilo šta smeta. Znam da je pravljen za tablete, ali evo u praksi se kod mene pokazao kao vrlo upotrebljiv i na desktopu.

Nisu se zalili najverovatnije jer su koristili samo Firefox i mozda jos neki poznat program skype, da im je trebalo nesto pametnije a da ne znaju ime tog programa (pocetna slova) cisto sumljam da bi se snasli. Nemoj mi reci da su znali za Libree Office i njegove delove, pa sudo, gedit… Ako su to znali onda im skidam kapu, informaticku obrazovani do koske. Predpostavljam da su neke programe naboli na osnovu ikona, nazadujemo, vracamo se na slikovno pismo. :wink: Od svih okruzenja za mene je Unity nesto najgore sto je moglo da se desi, da su to ekrani na dodir pa one cake sa Ipoda pa da razumem.

Користио сам пре годину дана Убунту и не фали му ништа али некако успорава рад. Ако нека икона није убачена у леви панел (мада ми се чини да их у последњој верзији насилно убацује) онда је потребно много кликова да се дође до жељеног. Свидело ми се коришћење менија за све па се практично уштеде два реда … али ипак помало смара.

Да се не радујемо прерано, скоро сам пробао неки дериват Мандриве по имену Moondrake и оно је чудо. Иако је КДЕ, клик на старт дугме отвара екран са иконама ала таблет гноме3 а нисам на брзака нашао да ли може да се врати нормално старт дугме и менији. Све ми се чини да ће сви да пређу на таблет облик. :frowning:
Иначе ми се свиђа Pinguy варијанта, није ни гноме3 ни цимет а све је у функцији. Ипак, сада сам навикао на КДЕ али бих се добро двоумио између тога и цимета. Хм, могуће је да ће и они да застране у новим верзијама, ова бета има и меније и таблет екран, баш ћу да пробам када изађе званична верзија. Штета што они не направе један КДЕ.