hdd: sda, sdb.. problem

svaki put kada ubacim jedan drugi hdd, on se automatski stavi u poziciju kao ‘sda’. trebao bi da bude sdb. sta god da uradim [stavim dzamper kao ‘slave’] promenim slotove, itd. - uvek je isto. kada ga otkacim, primarni hdd, na kome je sistem, taj se ponasa normalno, odn. on je sda. cim ubacim ovaj drugi, stvar se promeni.

jedino se pitam, da li ima neke veze sto je primarni sata, a ovaj drugi ide.

ne znam vise sta bih mogao da uradim, a dosta toga sam probao-kombinovao.

ok, namestio sam! onaj ‘ide’ kabl sto se racva [1-3] kako sada to da objasnim… uglavnom fora je u tome sto sam morao ‘kraj’ tog kabla da ubacim u hdd, a ne onaj ‘srednji’ ‘utikac’ :smiley: sorry za ovu nebulozu od terminologije, znam da svaki taj deo ima svoje ime, ali ne znam, i onda moram ovako da objasnim.

taj kabl ima tri ‘utikaca’ na istom. prvi ide [to je ona duza strana] u plocu-slot. u sredini ima jos jedan ‘utikac’ i na kraju kabla jos jedan. ovaj poslednji je odradio, tj. namestio kako treba da se ponasa ovaj hdd.

jedino sto mi je ostalo jeste da probam sada da skinem dzamper, i vidim kako ce sada da se ponasa. u smilu, da li mu sada dzamper treba ili ne.

zanimljivo…

kada sam skinuo dzamper sa tog pomocnog hdd-a i ponovo pokrenuo sistem, dobio sam istu onu situaciju kao na pocetku ovog mog problemcica. no… kada sam vratio dzamper na mesto gde je sve radilo kako treba, i ponovo pokrenuo sistem, i dalje mi je prijavljivao konfuznu situaciju.

poceo sam da se ceskam po glavi, u smislu da nisam u medjuvremenu nesto drugo uradio, i da je zbog toga ovako i dalje - nisam! ok, uglavnom sam uradio sledecu stvar i sada se namece pitanje:

okrenuo sam dzamper* samo, tako da sam mu samo stranu promenio, ali ne i polje u koje treba da se zabode. da li je moguce da obrtanje dzamera moze da prouzrokuje da isti ne funkcionise, mislim na dzamper samo?

*ne znam kako mi je ovo palo na pamet, ali buduci da nisam imao ni jednu vise ideju, jedino mi je to bilo ostalo da probam, i to je resilo problem.

rezime: iako sada radi kako treba, odn. diskovi su namesteni kako prilici, i dalje sam zbunjen kako to zapravo funkcionise. jedino sto znam sigurno jeste da, dzamper mora da stoji ovako kako sada stoji. sto se tice kabla od ‘ide’ diska, nisam siguran da li mora poslednji ‘utikac’ da se ubode u hdd da bi jedino tako radilo kako treba.

Na IDE kablu imaš oznaku koji je MASTER a koji je SLAVE, onaj HDD koji hoćeš da ti bude na SDA pričaki na MASTER deo.

P.S. Mislim da džamper nema “stranu” da je sve jedno kako ga postaviš.

veruj mi, ovo je i mene iznenadilo [dzamper i strana] ali jedino kada sam okrenuo dzamper, proradio je. verujem da kada sam skidao dzamper [da proverim da li radi bez njega] verovatno sam ga okrenuo “na pogresnu stranu” kada sam ponovo okrenuo dzamper, proradilo je, odn. diskovi su postavljeni kako treba.

ovo sto spominjes ide kabl, da li on stvarno ima neku fizicku, pisanu formu da je master ili je to fazon, kao… “to bi trebalo da znas!”?

  • meni je master drugi hdd, i on je sata. mislio sam da je tu kvaka, da ide i sata ne rade zajedno, odn. da ce zbog toga da bude nekih zavrzlama.

edit: ovo sa okretanjem dzampera cu sigurno proveriti jos jednom, sada moram da izadjem napolje, i kada se vratim, to cu da uradim, cisto da vidim da li je do toga ili je po sredi neki drugi fazon, nekakvo dodeljivanje koje ne mogu da skapiram, a desi se u samom sistemu, ili prilikom podizanja istog.

Ma ne bre, na samom kablu ti piše slovima (crnim) MASTER a na drugom kraju piše SLAVE.

aha, ok.

nego… :frowning:

nisam vise pametan sta da uradim sa ovim, mojim redosledom diskova. iako sada pokazuje da je sve na svom mestu:
sda - primarni [sata]
sdb - sekundarni [ide]

okrenuo sam bio drugacije dzamper, i ubedjen sam bio da, kada budem podigao sistem poremetice stvar, ali nije. i dalje stoji kako treba.

mozda prvi put kada mi se desilo ovo oko dzampera, mozda ga nisam dobro namestio, ali cisto sumnjam da je bas tako bilo.

Kao što kaže Vlada na ATA kablu uvek onaj prvi je master, a onaj u sredini je slave. Ukoliko ti to pravi probleme da li si probao bez jumpera? Ako povadiš sve jumpere iz hardova biće na Cable Selected i BIOS će sam da ih pozicionira. Nekad ume da bude korisno.
Po svom iskustvu ako ti se stalno menjaju hardovi te je sda, te je sdb možda uopšte nema veze sa kablovima već do same ploće i kontrolera.

hvala na ovim korisnim informacijama. idem da vidim sada malo da cackam. + stavicu i drugi hdd da bude sata, i onda da vidim kako se ponasaju, ali mislim da u ovom slucaju nije bilo problema, jedino kada sam poceo da stavljam ata-ide i sata zajedno.

update:

sada mi stoji kao sto si napisao. onaj srednji sam ukljucio, ali tako mi nije podigao sistem, vec me nesto pri dizanju opomenuo, ali to sam resio tako sto sam otisao u bios i namestio da mi sistem dize sa primarnog diska. mozda je bila i u tome caka, u svakom slucaju, umoran sam da bilo sta prckam vise. bitno je da je sve podeseno kako treba i da radi.

hvala svima jos jednom!

Zabuna oko IDE kabla može da nastane jer nisu ista mesta master-a i slave-a za 40-pinski i 80-pinski kabl. Dodatne informacije: Parallel ATA - Wikipedia, the free encyclopedia
Što se džampera tiče - džamper = kratkospojnik, rj. komad metala koji pravi kratak spoj (kontakt) između dva pina, znači ne postoji “strana” džampera, bitno je samo koji se to pinovi kratko spajaju (što je uglavnom jasno obeleženo na svakom IDE disku).
Treba obratiti pažnju i na redosled IDE i SATA priključaka na matičnoj ploči, pošto ih obično ima više, i to piše na štampanoj ploči pored svakog priključka, npr. SATA0, SATA1, IDE1…
I naravno, u zavisnosti od verzije BIOS-a, moguće je podešavati boot order i sl. ali ne znam koliko to utiče na promenu obeležavanja pod linux-om.

To je zato što si menjao raspored hardova pa ti je Bios promenio primaran hard odakle diže sistem, to samo treba vratiti što si i uradio i to je to. Nek je sa srećom.