Hoolywood Multimedia programski jezik

Pozdravi drugovi programeri,

Ja sam anti-programer (društvene nauke), ali sam iz podrške Amiga(OS) zajednici pazario jedan neobičan multimedijalno orijentisan programski jezik - “Svetu šumu” čije fajlove krasi “platformska nezavisnost” odnosno jedan ekspor za Win, PPC/ARM/x64 Linux i Android + AmigaOS/AROS/MorphOS.
Hollywood (programming language) - Wikipedia, the free encyclopedia
Epsilon’s Amiga Blog: Hollywood 6 for AmigaOS 4 on X1000
Amigaworld.net - The Amiga Computer Community Portal Website

Zanima me vaše mišljenje o upotrebljivosti, video sam nekoliko programa i igara urađenih u istom i kao korisnik sam zadovoljan, kao i koliko je ovakav pojednostavljen prog. jezik dobar za početnike (znam samo BASIC, i osnovni PASCAL :slight_smile:

Hollywood - Multimedia Application Layer
Hollywood - Screenshots

Napomena: video zapisi su za verzije 4.0 i 5.0, sada je aktuelna 6.1

https://www.youtube.com/watch?v=QbTNeqcH7Mo

https://www.youtube.com/watch?v=tgMhmEUMWOM

Upoznaj se sa Ruby-em ili Python-om i zavolećeš programiranje :wink:

Što se jezika tiče, jednostavan je i veoma jasan, no to nije dovoljno da bi se sa njim i radilo. Već postoje mnogo bolje podržani okviri za razvoj multi-platformskih aplikacija, a i pitanje je kolike su mogućnosti ovog jezika s obzirom da je namenjen najviše za multimedijalne aplikacije. Ne kažem da je loš, ali ja lično nikada ne bih razvijao softver u njemu. Pre bih koristio i Mono ili Qt.

Visoko postavljen cilj je da nađem programski jezik kojim mogu da komapjliram i testiram ili x64 - PPC64 Linux
ili AmigaOS PPC kod.

Python definitivno, obzirom da je [portovan za AmigaOS[/URL] i u praksi menja ranije standardni [URL=‘https://en.wikipedia.org/wiki/ARexx’]Amiga Rexx](‘http://enja Amiga rexx. http://solie.ca/articles/pythonmod/pythonmod.html’).

Koliko sada znam, negde je oko verzije 2.3.3 [/URL] pa je apdejtovan na [URL=‘http://www.os4depot.net/?function=showfile&file=development/language/python.lha’]2.4.1,[/URL] pa kao deo OS-a na 2.5.1, pa je bio još[URL=‘http://amigaworld.net/modules/news/article.php?storyid=7224’] jedan apdejt

Da li postoji neka bitna razlika? Sa kojim tutorijalima početi?

Zanimljivo je da postoji i GCC target amigaos, odnosno da je moguće napraviti Linux okruženje za kompajliraje za AmigaOS, ali to mi izgleda kao viša matematika trenutno.

GitHub - cahirwpz/amigaos-cross-toolchain: AmigaOS cross compiler for Linux / MacOSX / Windows
UtilityBase :: Build Amiga GCC 3.3.3 Cross Compiler for Linux or Windows
Building Amiga OS 4 GCC Cross Compiler for UNIX/MAC
Cross Compiling Gcc for PowerPC

Vrlo čudan zahtev imaš - iskren da budem, nikada nisam koristio uređaje sa PowerPC arhitekturom , a još manje sa AmigaOS. Ja se baziram na razvoj za x86. Većina biblioteka za Linux je pisana u Python-u 2, a dolazi i sa mnogim sistemima kao predinstaliran jezik. Autor Python-a se vraćao verziji 2 i backport-ovao neke stvari sa verzije 3, no ako si već ograničen sa 2, uči odavde (ja sam zagovornik korišćenja zvanične dokumentacije ako je ona dobro napisana, a u slučaju Python-a jeste).