HTML5 (H.264) i Opera

Dakle ako je neko od vas odlučio da pređe sa Chromium-a na Operu (kao ja :)) a problem mu pravi prikazivanje video materijala na YouTube-u ili Vimeo sajtu, tako što na YouTube-u 50% video materijala učitava kako treba a za ostatak prijavljuje grešku dok na Vimeo sajtu na svim snimcima prikazuje grešku,
onda je ovo pravo rešenje:

  1. napraviti lib_extra folder unutar foldera /usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera/
  2. iz foldera /usr/lib/chromium-browser/libs/ prekopirati fajl libffmpeg.so u novonapravljeni folder i preimenovati ga u libffmpeg.so.32 u zavisnosti koja verzija opere je u pitanju (ako je 32 onda na kraj dodati .32)
  3. restartovati Operu i proveriti da li učitava normalno video (npr. Vespa)
    4*. obrisati Chromium :cvike:

Izvor: Opera forums

Ja sam takođe batalio za ceo život Chrome… prešao na FF (ponovo) i ništa nisam instalirao radi mi ovaj Vespa video normalno.

Ne znam kako si to uspeo, moguće da imaš instaliran flash player.

Ja sam instalirao čist Firefox i ffmpeg codec i nikako nisam uspeo da pokrenem html5 video. Evo ovde možeš da proveriš koliko je browser usklađen sa html5 standardom: The HTML5 test - How well does your browser support HTML5?

Sa desne strane piše H.264 support - na firefox-u mi je bio X posle svih mogućih intervencija

Radi i kod mene kako treba ( fleš isključen, ne pojavljuje se u procesima prilikom reprodukcije ).

Takođe, html test kaže da podržava H.264 ( koliko znam, FF tek od verzije 38-39 podržava html5 video kako treba ). :slight_smile:

Iceweasel 40:
Screenshot - 09182015 - 08:24:27 PM.png

Firefox 40:
Screenshot - 09182015 - 08:25:50 PM.png

Koja je verzija FF-a kod tebe?

Na Slackware-u sam imao isto problem sa Firefox-om i H.264. Ne sećam se tačno šta sam uradio, ali znam da je posle instalacije ffmpeg, gst-ffmpeg i raznih gst-* paketa H.264 proradio.

Malo sam istraživao i došao do podataka da sav video sadržaj koji se pušta u html5 ide preko youtube servera čak i sa vimeo sajta, da bi video mogli pustiti preko ff ili bio kog drugom browseru osim chroma i chromiuma u html5 trebalo bi otići na youtube i tamo uključiti html5 player, i posle toga će vam sav sadržaj sa vimea biti pušten u html5 playeru bez problema bez dodatnih podešavanja i instalacije

Evo posle nekog vremena ponovo pokušam da “opravim” firefox i nema trika da pustim html5 video.

Instalirao sam ffmpeg, x264, gst ffmpeg i ništa dok opera najnormalnije funkcioniše, naravno sa uputstvom iz prvog posta.

U pitanju je FF 41