Igrali smo: Anna - Extended Edition

Anna - Extended Editon je horor avantura izašla tačno pre 2 godine. Izdavač je Kalypso
Ne dozvolite da Vas ovo Extended Edition u nazivu igre prevari. To je samo marketinški potez, jer ne postoji Anna standardna verzija, pa da ovo kao bude nešto više od toga. Ne ovo je jedna jedina.

Anna je horor avantura u kojoj istražujete čudnu kuću koja se javlja u snovima. Polako otkrivate misteriju i napredujete kroz igru.

[SPOILER=“Slike iz igre”]2015-03-24_00003.jpg 2015-03-24_00002.jpg 2015-03-24_00001.jpg [/SPOILER]

Početak igre deluje jako lepo, šuma, drveće, potok, ptice zaista su se potrudili da nam verodostjno prikažu ono što su zamislili. Ali to je početak igre i to je sve što se od prirode vidi u igri. Od momenta kad konačno uđete u kuću, a verujte namučićete se, kreću mračne scene, lampe, sveće, zatvorene prostorije i tako kroz celu igru. Klasičan ambijent za jednu horor igru.
Igra ume da bude jako teška, pojedine mozgalice su preteške i nimalo logične, mada ako zatreba može se uključiti pomoć.

U meniju se može izabrati pomoć na 3 minuta i na 10 minuta. Malo nesvakidašnje.
Meni je urađen jako staromodno i nezanimljivo. Opcija ima baš dosta podržava sve rezolucije do ful HD 1920x1080 piksela. Ima i pregršt dopunskih opcija za podešavanje grafike.
*Ja sam je igrao na rezoluciji 1680x1050 piksela.

Igra ne radi sa nativ drajverom. Odnosno radi ali samo u niskim rezolcuijama. Da bi je igrali u punom sjaju mora se instalirati drajver sa punom podrškom za 3D. Optimizacija igre je dosta slaba. Igra ima dosta laga, igrajući je imao sam utisak da je prezahtevna.

[SPOILER=“Video gameplay”]
https://www.youtube.com/watch?v=jIGvUrKKRZs
[/SPOILER]

Prilikom igranja primetio sam da ima dosta artifekata kojih ne treba da bude. Neko čudno svetlucanje tamo gde ne treba. Takođe, imao sam problem prilikom izlaska iz igre. Praktično nisam mogao da napustim igru iako sam išao na Quit i dobio opciju Are You Sure You Want To Quit? Kada stisnem Yes ništa se ne dešava, kada stisnem No vrati me u igru. Probao više puta, restartovao igru i opet isto. Iz igre ne može da se izađe, bar ne normalnim putem. Čudno.

[SPOILER=“Sistemski zahtevi”]
[LIST]
[]
MINIMUM:
[LIST]
[
]OS: Ubuntu 12.10.x
[]Memory: 2 GB RAM
[
]Hard Disk Space: 3 GB
[*]Additional: 32 bit systems only
[/LIST]
[/LIST]
[/SPOILER]

Anna je zanimljiva iz razloga što na linuksu nema dovoljno horor igara, pa joj vrednost raste s obzirom da je skoro jedina te vrste za sada.