Igrali smo: Shank

header.jpg

Od najezde 2D patformi ipak se nađe ona koja nudi nešto više da li da je reč o priči, o mehanici igranja, zabavi ili nećemu trećem. Tako je i sa ovom igrom.
Shank je igra koju je izdao Klei Entertainment takođe zaslužan za Shank 2 i Mark Of The Ninja. Sve 3 igre su dostupne za linuks platformu.
Sve njihove igre su urađene po istom principu 2D platforme sa prepoznatljivom strpskom grafikom i groteksnim i smešnim izgledom.

Shank je izuzetno brza igra arkadnog stila. Način izvođenja pomalo podseća na stare arkadne tabačine koje su se vrtele po automatima. Ulične tuče sa gomilom neprijatelja. Shank koristi istu mehaniku, samo što je vizelno prilagođen današnjim standardima.
Vizuelno igra izgleda jako lepo, jake boje osenčene cel-shading tehnikom koja se sreće i u drugim igrama kao što su Bastion, Borderlands, Deponia itd.
Muzika u igri je dovoljno agresivna, prati mehaniku igre, ne smeta da sekvencu u meniju čujete milion puta. Svi efekti u igri su prenaglašeni s razlogom jer igra osim zabave ima za cilj i da nasmeje.

Igra obiluje grotesknim stilom, likovi su smešni, sa ćoškastim ivicama, prenaglašeni, tokom igranja čuje se dranje i vikanje dok makljate hrpe i hrpe neprijatelja. Glavni lik Shank Meksikanac u rambo majci i pregršt oružja izgleda pomalo smešno, a s druge strane kroz priču igre dati su mu epiteti opasnog i jakog momka sa ulice.
Priča je tu čisto da postoji, Nema neke velike važnosti u igri osim da poveže različite nivoe.

[SPOILER=“Slike iz igre”] 6120_2015-03-24_00013.png 6120_2015-03-24_00012.png 6120_2015-03-24_00010.png 6120_2015-03-24_00009.png 6120_2015-03-24_00004.png 6120_2015-03-24_00003.png [/SPOILER]

Mehanika igre je jako brza, prepuna akcije. Nivoi se mogu jako brzo završiti, nisu mnogo dugi, ali imaju puno neprijatelja pa ume da bude zabavno.
Shank obiluje velikim arsenalom oružja od noža, motorne testerer, mača, lanaca, pa sve do pištolja, sačmarice, uzija i bombe.
Igru počinjete sa nožem, pištoljima i motornom testerom, a kasnije kroz nivoe unapređivaćete ih u bolja i jača.
Vatrena oružja i nisu toliko zanimljiva jer je akcenat na bliskoj borbi. Svakako je lepse bacati neprijatelje u vazduh, a onda ih dočekati sa motornom testerom nego upucavati ih iz daljine. Tako da su vatrena oružja tu samo kao pomoč kad ih je previše, i za savladavanje jačih neprijatelja.

[SPOILER=“Video iz igre”]
https://www.youtube.com/watch?v=l0ag2etETDg
[/SPOILER]

Osim velikog arsenala Shank ima jako puno kombo udaraca. Neprijatelje možete bacati u vazduh treskati od zemlju, a onda ih dokrajčiti motorkom ili nožem. Dok to radite oni vrište, deru se, što je jako zabavno.
Igra ima dosta nasilja, ali je to upakovano na taj način da bude čak smešno.

Nivoa ima ukupno 12. Posle svakog na kraju skoro svakog vas čeka veliki bos daleko jači od vas, pa je rešenje u snalažljivosti, a ne snazi. Nivoi mogu da se igraju mnogo puta nisu dosadni, a za dobre kombo udarce dobijate poene.
Igra podržava single player kampanju i co-op ako želite da igrate u dvoje.

[SPOILER=“Sistemski zahtevi”]
[LIST]
[]Processor: Intel Pentium 4 running at 1.7 GHz or Greater; Athlon 64 running at 1.7GHz or greater with support for SSE2 instructions
[
]Memory: 1.5 GB or more
[]Graphics: ATI Radeon X1800 GTO 256MB and the Nvidia GeForce 6800 Ultra 256MB cards, or better
[
]Hard Drive: 2 GB HD space
[/LIST]
[/SPOILER]

Komandi ima dosta, igra se preko tastature, miš nije podržan, ali je daleko bolje uživanje igrati na kontroleru.

Linuks verzija igre je odlično portovana. Igrajuči je nisam naišao ni na jedan problem. Nije zahtevna, radi pod nativ drajverom.

Deluje vrlo zanimljivo… ne znam zašto ali kretanje likova me podseća na Aladina :smiley:

Zabavna je igra. Meni se mnogo dopala. Možeš da je igraš više puta, ne dosadi.