Instalacija CA sertifikata pošte

Pozdrav svima,

ne znam koliko ljudi radi sa ovim stvarima, ali ja pokušavam da osposobim moj poslovni desktop za rad sa jednim Portalom (nije komercijalni) a po mogućstvu ako to i uspem da napišem uputstvo za korisnike kako da ga koriste i pod Linuxom.

Ta problematika ima puno koraka (pre godinu dana sam došao do polovine ali kompajliranje jednog od drajvera je bilo mučenje tako da sam odustao).

Prvi problem je ubacivanje poštinih sertifikata (root i intermediate)…kako sam prošli put rešio ne sećam se…

Našao sam na netu neko rešenje ali mi se čini da ne rade posao:

[spoiler]dpkg-query -L ca-certificates

#gde mi izbaci listu sertifikata (gde naravno nema poštinog)[/spoiler]

Jedno od rešenja koje sam našao jeste da sertifikat kopiram u:

/usr/share/ca-certificates/naziv-novog-foldera/postin-sertifikat

A zatim komandu update-ca-certificates…

Prvo ovde moraš da navedeš o kom web browser-u se radi, zato što kod Mozille Firefox-a i Opere poštin CA sertifikat se instalira na par klikova, mada kod ovog zadnjeg Firefox-a 22 imam problem sa pristupom preko ovog CA sertifikata zato što mi se stalno na ekranu pojavljuje da je pristup web mail Pošti Srbije sertifikat CA untrasted, odnosno nije siguran za pristupanje, pa stalno moram zbog ovog odbijanja da radim na nekoliko klikova non stop instalaciju CA sertifikata da bih pristupio poštinom web mail-u.

Iz iskustva sa Chrome na Windows i ponašanja sa elektronskim čitačem najradije bi da na njemu instaliram sertifikate. FF sam raspakovao (na LXDE dolazi Iceweasel kojeg sam morao deinstalirati) i takvog ga koristim. Opera nije pogodna jer na Portalu kojem radim ne spada u trusted browser-e i neće mu dopustiti podnošenje elektronskih usluga…