instalacija KMinta 13 u slikama

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg17.jpg

ja mislim da je ovaj bag ispravljen , a ako nije sami napravite foldere po toj putanji sta vam pise da nemate :slight_smile:

Znači, kao što je rekao bad63r , ovaj zadnji prikaz verovatno nećete ni ugledati, a pošto sam u VBox-u koristio stariju .iso sliku, kod mene se to videlo.

Nije Bug ispravljen i dalje nema taj folder… Nema veze to je sitnica.

Svaka čast za tutorijal, postavljeno kao TOP.

Zar nije bolje da ovo stoji u Instalacija, boot… ? Može i na oba mesta.

Automatsko generisana poruka!

Ova tema je premeštena iz “Glavna podrška[/url] → [url=“http://forum.mint-srbija.com/forum/21-graficka-okruzenja/”]Grafička okruženja[/url] → [url=“http://forum.mint-srbija.com/forum/26-kde/”]KDE[/url]" u "[url=“http://forum.mint-srbija.com/forum/2-glavna-podrska/”]Glavna podrška[/url] → [url=“http://forum.mint-srbija.com/forum/13-instalacija-boot-grub/”]Instalacija, boot, grub…”.

LMS Tim!

kratko pitanje, koji bi bio opravdani razlog za selektovanje ext3 formata partijce???

Pa u krajnju ruku nebi primetio ništa radikalno drugačije ali evo nekih činjenica:

EXT3
[list]
[]Ext3 stands for third extended file system.
[
]It was introduced in 2001. Developed by Stephen Tweedie.
[]Starting from Linux Kernel 2.4.15 ext3 was available.
[
]The main benefit of ext3 is that it allows journaling.
[]Journaling has a dedicated area in the file system, where all the changes are tracked. When the system crashes, the possibility of file system corruption is less because of journaling.
[
]Maximum individual file size can be from 16 GB to 2 TB
[]Overall ext3 file system size can be from 2 TB to 32 TB
[
]There are three types of journaling available in ext3 file system.
[list]
[]Journal – Metadata and content are saved in the journal.
[
]Ordered – Only metadata is saved in the journal. Metadata are journaled only after writing the content to disk. This is the default.
[]Writeback – Only metadata is saved in the journal. Metadata might be journaled either before or after the content is written to the disk.
[/list][
]You can convert a ext2 file system to ext3 file system directly (without backup/restore).
[/list]

EXT4

[list]
[]Ext4 stands for fourth extended file system.
[
]It was introduced in 2008.
[]Starting from Linux Kernel 2.6.19 ext4 was available.
[
]Supports huge individual file size and overall file system size.
[]Maximum individual file size can be from 16 GB to 16 TB
[
]Overall maximum ext4 file system size is 1 EB (exabyte). 1 EB = 1024 PB (petabyte). 1 PB = 1024 TB (terabyte).
[]Directory can contain a maximum of 64,000 subdirectories (as opposed to 32,000 in ext3)
[
]You can also mount an existing ext3 fs as ext4 fs (without having to upgrade it).
[]Several other new features are introduced in ext4: multiblock allocation, delayed allocation, journal checksum. fast fsck, etc. All you need to know is that these new features have improved the performance and reliability of the filesystem when compared to ext3.
[
]In ext4, you also have the option of turning the journaling feature “off”.
[/list]

Kakvi su vam utisci sa Kmintom? Jel približnog kvaliteta kao cinnamon verzija?

Jeste oftopik ali nisam na jedan stari laptop uspeo da instaliram ništa ubuntoliko. Odmah pri butu prijavljuje neku grešku…

Ja teram već 3 meseca na desktopu i nemerem da ga menjam.

Na netbook-u sam ga zamenio pre neki dan sa Waldorf-om jer mi je Kmint grejao kao lud netbook, mada nije ni predviđen za netbook ali ja sam ga terao i extra je radio.

Ja nisam selektovao Ext4 samo iz razloga što nisam ni imao tu opciju, a iz kog razloga mi pri kreiranju /home ne daje opciju Ext4, ne bih mogao da dam odgovor.

Postoji Ext4 file sistem, samo treba kliknuti na strelicu sa desne strane, pored natpisa Ext3 journaling file sistem, otvorice se meni, zatim pomeriti klizac u meniju i pronaci opciju EXT4.

Može li jedno pitanje za iskusnije korisnike?Naime,primjetio sam da svi tutorijali za instalaciju određenih distri sadrže otprilike ovakve sceenove i to je dobro(mada,lično pošto imam dual boot ja idem na “ručnu instalaciju”)Obično zadnji screen je u popraćen komentarom:“to je to i uživajte”.Čini mi se da ipak ima još tu posla da bi se uživalo…E sad pitanje;pošto je Mint “srodan” sa Ubuntuom da li bi se u nastavak ovakvog i sličnih tutorijala moglo dodati ovako nešto sa stranice:http://www.ubunity.org/index.php/hr/ubufronttutor/instalacija/precise-1204,pogotovo dio Hajdemo dopuniti repozitorije?Naravno do dijela za instalaciju kodeka(jer Mint dolazi sa predisntalisanim kodecima).Ako iskusniji korisnici kažu"DA ove naredbe mogu i na MInt" postoji li mogućnost ubacivanja ovog dijela nastavka podešavanja i u prevedeni Mint Guide?Bilo bi super da oni koji se prvi put susreću sa Mintom imaju sve na jednom mjestu.Ne zamjerite,želja mi je samo da pomognem…

^^
Po mom mišljenju niko, prvi ja, se ne oseća dovoljno merodavan da drugome " soli pamet " sa time šta treba da doda od programa. Ionako ima na tonu sajtova i blogova sa tweak i 10 stvari koje morate uraditi posle instalacije…savetima.

Na mom netbook-u na kojem sam uspešno istalirao Mint 13 sa Cinnamon okruženjem Mint radi sjajno. Veoma sam zadovoljan. Na mom novom desktopu imam Ubuntu -Unity 12.04 i radi odlično i neću da ga diram. E sad, imam desktop star osam godina. Žao mi je da ga bacim jer može da pokrene Linux, a i nameravam da ga koristim samo ja i niko više od ukućana. Sada na njemu imam Ubuntu 12.04 sa Gnome classic okruženjem. Međutim, neću da izvoljevam, a i nisam neki perfekcionista, ali dešava mi se često da mi se početni ekran iz kojeg se logujem zamrzne prilikom pokretanja. I onda moram da ga restartujem. Po nekad moram da ga restartujem i dva do tri puta. Nije važno, odlučio sam da Mint 13 Cinnamon instaliram i na starom desktopu računajući da ako može da radi na netbook-u, može da radi i na desktopu. Pokrenuo sam instalaciju sa USB fleša sa kojeg sam instalirao Mint i na netbook. Ali kada ga je pokrenuo pojavile su se umesto slova neke tačke i kvadrati, pozadina je plava, jednostavno nema onog uvodnog ekrana u Mint-u, sve je izvitopereno. Pretpostavljam da je to do grafičke kartice. Konfiguracija je sledeća: CPU Intel Celeron 2.4 GHz, nVidia GeForce 4 MX440 i 1 RAM memorije. Nije mi jasno kako može da pokrene Ubuntu ali ne i Mint, jer sam sa njim radio i u sesiji Unity 2D. Doduše u toj sesiji radi očajno sporo. I na njemu sam probao Xubuntu i Lubuntu ali ja bih ipak prešao na Mint. Da li je ovaj desktop preslab za Cinnamon ili da pokušam da skinem Mint sa Mate okruženjem, možda će da radi. Jednostavno ne znam. Stari desktop hoću da utegnem i da ga samo ja koristim za rad. Inače, Mint 13 koji sam skinuo sa zvaničnog sajta je 32-bitni. Ako neko ima neku ideju šta je po sredi i kako da instaliram Mint 13 na stari desktop bio bih zahvalan zajednici.
Želim svim članovima zajednice Mint Srbija srećnu i uspešnu novu godinu!

Ја сам то приметио, на кршу са fx5200 графичком ретко који линух уопште и крене а после инсталације је право мучење да се набаце драјвери. Истовремено се било који Ubuntu Unity без проблема инсталира и све лепо ради. Не знам где је цака али Unity много боље ради са старим графичким.

Izvinjavam, se samo jedna ispravka. Nisam pokrenuo instalaciju, već sam pokrenuo Live pa se pojavio onaj čudan ekran kako sam vam već opisao.

Izvinjavam, se samo jedna ispravka. Nisam pokrenuo instalaciju, već sam pokrenuo Live pa se pojavio onaj čudan ekran kako sam vam već opisao.

pozdrav, joj upravo me jako iznervirao search, nem pojma zasto nisam uspeo da nadjem nikakvu srodnu temu gde bi ovo postavio…

ali imam jedno pitanje, vezano upravo za LTS 13 mint-a, naime i ja i brat smo jako zadovoljni mint-om kao distribucijom, to je verovatno prvi a mozda i prvi OS, linux sorte kod koga sve, al bukvalno sve radi out of the box…

i ja krenuo da ga hvalim na sve strane, imam dosta i drugara koji koriste linux distribucije…drugar kupio neki novi laptop sa 2 grafice, i posto je dosta novog tipa, nije htelo dosta toga da mu radi ni pod ubuntu-om(verzija 10.04), e sad me interesuje kako se sledeca situacija mogla desiti

instalirao on mint 13(LTS), i imao problema sa hardware-om, procosor stalno radio blizu maximumam, sve se pregreva, drugi drugar, njemu nije htelo da prepozna wifi karticu, pa kad je skinuo neke drivere, onda proradila, tj prepoznato, al nece da se konektuje…

znam ja da ovde fali jako puno detalja, i ne ocekujem odgovore na njihove probleme direktno…

poenta je da su instalirali ubuntu 12.04, i svi problemi su kao rukom odneseni xD dakle: KAKO TO DA MINT (LTS) koji je baziran upravo na 12.04 NE SADRZI SVE DRIVERE KOJE SA SOBOM NOSI I UBUNTU??

Meni se isti problem dešava na FX5200 kada probam da instaliram [font=Ubuntu][size=3]Mint 13 Cinnamon, ali ne mogu uopšte da pokrenem instalaciju sve je u kockicama i nekim nepravilnostima i tu je kriva grafika to je sigurno. Mislim da je to uzrok i kod tebe, plus još je kod tebe starija grafička. [/size][/font]

[font=Ubuntu][size=3]Pa sam izabrao XFCE.[/size][/font]

@shimmy,

Da li su ti drugari bas sve rekli? Sam znas da je Mint ispoliran i poboljsan Ubuntu. Da li je nekome ko pravi Mint u interesu da izbrise drajvere, sigurno ne. Ako bas mislis da je tako pitaj autora Clement Lefebvre (aka “Clem”) , pitaj na glavnom forumu. Kad postavis pitanje daj karakteristike tih masina i sta to nije radilo. Ovo sto si napisao Ubuntu 12.04, prvo to je Unity, drugo probao sam ga bagovit do bola.