Instalacija Minta unutar Windowsa

Poydrav ljudi, novajlija sam na forumi i sa Mintom :-).
Ovako želio bih instalirati mint pod windowsom, ne particija već u windowsu, ali je problem što nisam jedini korisnik kompjutera. Ok, znam ja da nije problem izabrati koji sistem želiš na početku, ali opet više bih volio kada bi se prvo butao Win i onda da imam neki “šortkat” za mint tj koji će poslije restarta upaliti mint ili nešto slično. Nadam se da postoji neko riješenje

Ako nisam ovde fino objasnio u ovom postu sam izložio svoj problem pa sam dobio preporuku da se preusmjerim na ovaj podforum.

Hvala na pomoći

Bilo da instaliras Linux na posebnu particiju, ili u okviru Windows sistema, uvek ces dobiti u meniju izbornik u kome ces biti prinudjen da izaberes koji operativni sistem zelis da koristis.
Instalacija linux-a u okviru windowsa je lose resenje. Linux je u tom trenutku samo jedna aplikacija u windows sistemu. Antivirus ce uvek praviti problem pri skeniranju. Moze ponuditi opciju da smesti sistem u karantin, ili ce prijaviti kao nepoznatu pretnju itd, da ne duzim vise.
Bolja opcija jeste da instaliras posebno Linux na neku particiju, i da posle toga uredis meni za pokretanje sistema prema potrebi.
Postoji program, uz pomoc kojeg mozes lako da namestis da se windows pokrece odmah nakon starta racunara, da odredis vreme za koje se pokrece , i jos mnogo toga. Sve se radi kroz graficki interfejs. Lako i jednostavno.
http://www.linuxzasve.com/uredite-grub-s-lakocom-super-boot-manager, ovde je detaljno objasnjenje u slici i reci kako se sta radi.
Najlakse ces instalirati program dodavanjem repozitorijuma, sto se radi kroz terminal

sudo add-apt-repository ppa:ingalex/super-boot-manager
sudo apt-get update
sudo apt-get install super-boot-manager

Pogledaj i ovaj link, koristan je http://www.sourceslist.eu/projects/super-boot-manager/.

@StSoky

Ono što bi tebe interesovalo je wubi ili Mint4win. Međutim može biti problema, zavisi koju verziju minta bi instalirao. Pogledaj

64-bit only for Mint4win

If you’re planning to use Mint4win, please choose either MATE 64-bit or Cinnamon 64-bit. Although Mint4win is present on all images, it is only functional with the 64-bit ISOs.

http://www.thegeeksc…s-wubimint4win/

ili

http://forums.linuxm…p?f=61&t=103158

Instaliro sam na particiji, imam izbor na početku i to je to, ali jedna stvar me buni, nije strašno, ali bih volio da riješim ili saznam zašto se to dešava.

Dakle kada se pali komp umjesto Win8 “Choose operating system screen” (http://i.stack.imgur.com/UcrIl.jpg[/url]), pojavi se crni ekran za izbor ono standardno([url=“http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS2z754bOpAZEchJw-wH4gIjIuNN1Fn9hnoxOb5xirTtKONUH5pJ7CU-Qwm”]http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS2z754bOpAZEchJw-wH4gIjIuNN1Fn9hnoxOb5xirTtKONUH5pJ7CU-Qwm).

Ponekad se pojavi i pomenuti Win8 Boot Screen i tada se Win buta nemjerljivo brže, još nisam ukapirao kada se pojavi (do sada kako sam upratio kada skroz ugasim komp pa upalim, mada nije pravilo) iako nisam radio nikakve korake koji bi izazvali različite boot screen-ove. Htio bih da postavim da je stalno Win8 Boot Screen, em se buta brže em je ljepše. Znam da postoje aplikacije koje to rade ali nisam siguran da će butanje odratiti kao i Win8 tj toliko brzo, najdraža varijanta bi mi bila Win8 Boot Screen (-defaultni Windowsow).

Koristim EasuBCD za dual boot.