Instalacija TriOS linuxa pored postjećih Win7 i Minta 17.1

Prijatelji, potreban mi je savjet oko instalacije TriOS linuxa pored postojećih Win7 i Linux Mint 17.1. .
Što se tiče particija (imam jedan HDD), postojeće sam rasporedio na sledeći način (@Dragan sistem particionisanja planirao sam po kupovini još jednog HDD a nadam se da će u dogledno vrijeme biti i završna verzija TriOS-a).

Particije:
sda1-ntfs-Win7(C disk drive)-primarna
sda2-ntfs-Win7(D disk drive)-primarna
sda3-Extended
sda5-Swap
sda6-/
sda7-/home

E sad imam nekoliko pitanja ujedno.

  1. da li je potrebna još jedna /home i swap particija za TriOS i ako ne, koju opciju bi ste mi vi preporučili (normalno uz objašnjenje).

  2. kao što se tiče GRUB-a (znam da je neko na forumu predlagao da se uradi instalacija gruba na root particiju TriOS-a) ili postoji neki drugi način ali da ne poremetim ovo kako sada imam kod dualboot-a.

  3. Pošto moram da smanjim /home particiju, da li moram preko GParteda sa Live verzije linuxa, pošto ispred particije stoji slika kjluča a probao sam direktno iz MInta ali nije dozvoljavao da se uradi (mislim na GParted).

4.Da li da buduću/e particuju/e da “ostavim” pod Extended particiju.

Oprostite na opširnosti ali želim da instaliram TriOS radi projekta koji trebam da radim za firmu u kojoj radim a tiče se web dizajna sti da ništa drugo neće postojati što nije u vezi istog.

Smanjivanje particija ne mozes preko gparteda, on samo moze da ti formatira i brise particije.
Samo mi nije jasno hoces da imas 3 operativna sistema na jednom disku?
Grub on sam instalira tako sto obicno prepozna vec postojece sisteme i samo instalira Grub. Pojedini linuksi dozovljavaju i da biras ako imas vise hard diskova. Grub se instalira u MBR nema veze sa fajl sistemom.

@banjah2002

  1. u situaciji kada ima više instalacija linuxa na jednom disku, apsolutno ne preporučujem da se odvaja posebna /home particija…korisnici imaju običaj da na više instalacija koriste isto korisničko ime, što može da rezultira da programi iz jednog linuxa, smeste sebe i/ili svoje delove na /home particiju sasvim drugog linuxa.
    Dakle, moj savet je da svaki linux dobije svoju particiju u okviru extended, na kojoj će se nalaziti i “/” i /home direktorijumi.

  2. Grub, bez obzira čiji, obavezno ide u MBR(zbog wintenda). Ako trios instaliraš kao poslednji linux, uopšte ne mora da se instalira njegov grub…trios može kasnije, posle instalacije, ručno da se doda u Mintov grub, ako si tako navikao…

  3. Smanjivanje particije koja je trenutno aktivna u nekom linuxu nije moguće…to je najlakše uraditi iz nekog live linuxa.

  4. prve 2 particije su ti primarne za wintendo, znači da sve ostale praktično moraš da napraviš ili kao logičke u okviru extended, ili najviše još 1 primarnu…

@Dragan[/USER] [USER=26]@Sreten

A koja je preporuka za swap.

Swap možeš da deliš između više linuxa…

Ako ti uopste i treba. Ja ga uopste ne pravim. Nema potrebe. I sa 4Gb RAM memorije koliko imam ne vidim potrebu za swapom, a i nisam osetio da mi treba. Mada sistem koristim za osnovne potrebe, pa cak i igranje igrica.

Ja sam samo jednu particiju odvojio za 3OS / da smanjim probleme, a i šta će Ti dok ne izađe stabilna verzija koju ćeš instalirati verovatno ispočetka.
Tada možeš lepo da isparticionišeš prema soptvenim potrebama i afinitetu.

Instalacija triosa prošla bez problema računajući i grub, medjutim pojavio se problem sa internet konekcijom odnosno neće ni “Wired” i “Wireless” konekcija.
Wireless konekciju uspostavljam preko “TP-LINK-USB” adaptera koji bez problema radi pod Linux Mint( moj desktop računar), LXLE(desktop računar mojih kćerki) kao i pod live TriOS-om, preko koga upravo kucam ovaj tekst. Koristim IPTV kod MTEL provajdera u Republici Srpskoj. Moram reći da nije bilo problema sa wireless konekcijom pri instalaciji triosa na tri različita laptopa (Dell, Compaq, Lenovo) u par poslednjih dana.

Nisam te ništa razumeo, u prvom delu posta pišeš da postoji problem sa internet konekcijom a dole ispod pišeš da nema nigde problema!?

Mozda se resilo?

@Vladimir
@Sreten

Na žalost ništa se nije sredilo.

Vladimire evo ovako stoji stanje, instalisao sam trios kao treći OS na mom desktop računaru (već su instalirani Win7 i Mint 17.1) međutim ne radi mi internet konekcija, niti wireless (preko TP-Link TL-WN721N usb wireless adaptera, a isiti bez problema radi na Mintu i live triosu) niti wired (ethernet).

inače imam dva adaptera za ethernet(koristio naredbu lspci -vv):

1.Realtek RTL 8169 itd…(posebno instalirana kartica)
2. nVidia MCP55 Ethernet rev a3 ( na matičnoj ploči)

nadam se da sam bar malo pojasnio problem.

Uvek ispoštujem ovo pravilo, čak i ime user-a ne dodelim isto kada instaliram sledeći linux, bar dodam broj na kraju, 1,2… Što je sigurno sigurno je… :slight_smile:

@ubuntuser
Apsolutno ispoštovano.

Pošto u live režimu konekcija radi kako treba, podigni ponovo live trios, proveri koje mrežne drajvere koristi u tom režimu, pa ih dodaj u instaliran sistem…ne znam šta drugo da ti kažem.

@Dragan
Izvršio reinstalaciju triosa proradila itegrisana mrežna kartica, druga (Realtek) ništa kao i tp-linkov usb adapter. Čudno se dešava kada “istaknem” kabal iz integrisane mrežne pa ga ponovo “utaknem” u istu nema interneta. Pokušao da ispoštujem gore navedenu preporuku, međutim nisam se baš snašao pa akp može malo podrobnije uputstvo. Da, upravo probao da instaliram nVidin driver za grafičku nVidia GeForce GT 520 po uputama sa debian stranice i gle čuda (a, šta drugo mogu da očekujem), posle reboota se pojavio crni ekran sa kursorom koji trpće u gornjem lijevo uglu. Ako može mali kurs instalacije nVidia drajvera.

unaprijed zahvalan,

@Mreža, probaj da instaliraš firmware ( za slučaj da neki nedostaje ):

sudo apt-get install firmware-*

@nvidia

Ako još uvek imaš instaliran sistem, kada dođe do “crnog ekrana”, pritisni “Ctrl + Alt + F2” da se prebaciš u konzolu, uloguj se i prepiši ovde link koji dobiješ nakon:

cat /var/log/Xorg.*.log | pastebinit -b paste.debian.net

:slight_smile:

@Filip

Ok, probat ću.

@TP Link

Koliko vidim Atheros čip je u pitanju. Trebalo bi da je “ar9271” odgovarajući firmware za njega. Nalazi se u “firmware-atheros” paketu, pa ako ga nemaš, probaj da ga instaliraš.

Takođe, ako i nakon toga ne radi, izvuci adapter, vrati ga pa daj poslednjih 20-ak linija iz ispisa od:

cat /var/log/messages

I ceo ispis od:

lsusb