Integracija aplikacija u Gnome3 okruzenje

Problem aplikacija kakve su Firefox i slicne koje ne dolaze u .deb paketima ili kroz PPA i koje se moraju pokretati rucno ili preko skripri je vrlo lako resiv. Uzecemo za primer Firefox Aurora. Za pocetak treba napraviti link ka bin datoteci u smestiti ga u /bin ili /usr/bin (bolje ovo drugo sto se mene tice)

sudo ln -s /putanja/do/aplikacije/firefox /usr/bin/aurora

Mozete dati bilo koje ime za link u /usr/bin/, ja sam dao aurora jer vec imam jedan firefox tu, ovaj koji dolazi preinstaliran na Mint 12. To ime je ujedno i exec komanda kojom pokrecete program iz terminala (ako za tim bude potrebe).

Sledeci korak nije obavezan, ali kod nekih aplikacija je neophodan, a to je da bin datoteku napravite izvrsnom (kada ona to nije)

sudo chmod +x /putanja/do/aplikacije/firefox

Sada krece integracija u Gnome3. Najpre je potrebno napraviti .desktop datoteku koju potom smestamo u /usr/share/applications/. Otvorite text editor i kada zavrsite sa pisanjem datoteku samo snimite sa .desktop dodatkom. Za Firefox ona treba da izgleda ovako:

[Desktop Entry] Name=Aurora Comment=Browse the World Wide Web With Aurora Exec=aurora Icon=/putanja/do/ikone/ikona.svg ili png ili jpg Terminal=false (ili true u zavisnosti sta aplikacija koju sredjujete radi) Type=Application Categories=GNOME;GTK;Network;WebBrowser; StartupNotify=true Encoding=UTF-8

Paznju obratiti na Categories gde su obavezni GNOME;GTK; a deo Network; smesta aplikaciju u zeljenu kategoriju. Kategorije su sledece:

[glow=red,2,300]Utility[/glow]; - za kategoriju Applications
[glow=red,2,300]Game[/glow]; - za kategoriju Games
[glow=red,2,300]Graphics[/glow]; - za kategoriju Graphics
[glow=red,2,300]Network[/glow]; - za kategoriju Internet
[glow=red,2,300]Office[/glow]; - za kategoriju Office
[glow=red,2,300]Settings[/glow]; - za kategoriju Other
[glow=red,2,300]Development[/glow]; - za kategoriju Programming
[glow=red,2,300]AudioVideo[/glow]; - za kategoriju Sound & Video
[glow=red,2,300]System[/glow]; - za kategoriju System Tools

Malo sam ih zacrveneo jer tako izgledaju i u .desktop datoteci.

Datoteka firefox.desktop i mnoge druge izgledaju cesto dosta slozenije (mozete ih prevuci u text editor i videti sta sve tu ima), ali i ova pojednostavljenja varijanta ce raditi posao bez problema.

Zatim .desktop datoteku kopiramo u /usr/share/applications/

sudo cp /putanja/do/datoteke/aurora.desktop /usr/share/applications/

Ukoliko ime datoteke sadrzi vise reci, onda se iza svake reci iz naziva dodaje \ (\ i razmak) npr. za Naziv Moje Aplikacije.desktop, onda bi izgledalo ovako:

sudo cp /putanja/do/datoteke/Naziv\ Moje\ Aplikacije.desktop /usr/share/applications/

Sada bi trebalo da je aplikacija integrisana u Gnome, ne zahteva ni restart Gnome. To kod mene izgleda kao u prilogu.

Hiljadu mu gromova, kod mene je Nightly verzija i integracija u gnome-shell je prošla bez potrebe da intervenišem. Ubacio ppa i instalirao firefox-trunk paket. Sve je ostalo Mint odradio sam :slight_smile:

Pa kroz PPA ce i da odradi to sto ti kazes :), ovde pricam pre svega o aplikacijama koje se skidaju gotove, da ne kazem portable aplikacije. A sam firefox sam uzeo kao primer, inace ga koristim jedino za instalaciju extenzija za Gnome, ja sam Opera fan.