IP i MAC adresa

Ruter mi je dao IP adresu koja se nikako ne mijenja, kada sam bez rutera pokusavao da podesim VPN tada mi je IP bila druga ali kada sam spojio ruter ponovo mi je vracena stara IP adresa.
Negdje sam procitao da se i MAC adresa moze promjeniti.
Moze li mi neko reci kako mogu da promjenim IP i MAC adrese? Hvala vam.

Da promeniš IP adresu koristi neki VPN, Proxy, Socks5…
Da promeniš MAC adresu eth kartice u lažnu koristi neki “MAC changer” kao npr Change mac address with macchanger Linux command mada imaš ih milion neki su textualni a neki imaju gui.

Uglavnom dosta toga već imaš detaljno objašnjeno na internetu a ako te mrzi da se petljaš sa tim ili nemaš dovoljno iskustva, skini onda distribuciju pod nazivom “Tails” nju kada pokreneš imaš opciju da ti automatski generiše lažnu MAC adresu a prilikom startovanja browser-a IP adresa će automatski biti prebačena na neku od TOR 5 proxy-a.

Sto se tice IP adrese nju sam pokusao da promjenim preko Free VPN • 100% Free PPTP and OpenVPN Service
ali ne znam zasto mi nakon sto sve odradi ne radi net. Mozda sam ja negdje pogrijesio pri instalaciji ili bih negdje nesto trebao da podesim da me pusti na net ali kod mene nije htjelo, dok je kod drugih ovdje radilo bez problema. Ako znas za neki drugi VPN slican ovom posalji mi da probam. IP mi je isti ne znam vise ni od kada, pa bih da ga promjenim.
Sto se tice ovog MAC changer uputstva sto si stavio, to je ovih nekoliko naredbi u terminalu ili ima nesto na sta treba da pazim.
Nemam iskustva sa tim ali ako imam neko normalno uputstvo koje mogu da pratim i vas ovdje da pitam ako nesto zapne, nije mi problem da malo petljam.

VyprVPN daje u besplatnoj varijanti 500mb mesečno premium protoka za unlimited servere, pa pokušaj sa njima (oni su TOP 5 premium provajdera za VPN i odlično rade svoj posao).

Preko besplatnih VPN je brzina uvek jako jako jako spora, tamo gde je dobra brzina budi siguran da je to privremeno i da će već koliko sutra to da padne na brzinu 1mbps ako i toliko.

Što se tiče MAC-a, to je odprilike to, mada ako se interesuješ za skrivanje identiteta preporučujem ti da se malo baciš na čitanje tutorijala i raznih članaka oko toga koji su protokoli za koje namene, na šta treba paziti, koji servisi su bezbedni itd itd

Nisam ja previse opterecen skrivanjem, naravno da ne dajem svoje stvarne podatke sajtovima, samo bih volio da mogu povremeno da promjenim podatke koji su najvidljiviji sajtovima. Zato sam i pitao kako mogu da promjenim te podatke. Dok sam bio na Win-u i bez rutera, IP sam mjenjao i po nekoliko puta dnevno. Nadam se da ce neko napisati kako bih mogao mijenjati i IP.
Malo bi mi bilo glupo imati slabu brzinu ako vec imam solidnu, ali razumljivo mi je da nema dobra brzina i free u isto vrijeme.
Hvala ti na savjetima i pomoci.

@hood

I dalje mislim da je TOR browser najbolje rešenje za kakvu takvu anonimnost na internetu, barem što se tiče podataka koji su nakon tvoje posete vidljivi analitici u koju vlasnik sajta ima uvid. Za svaki sajt dobijaš drugu IP adresu, browser ti je Firefox, OS je Windows i ova dva podatka se ne menjaju. Imaš ugrađen dodatak NoScript[/URL] i ako njega aktiviraš isključio si Javu preko koje “curi” ogroman broj informacija o tebi. Za informacije šta je analitici sajta vidljivo o tebi, možeš proveriti [URL=‘http://aruljohn.com/details.php’]ovde. Naravno, pod uslovom da se ne baviš kriminalnim radnjama na internetu, jer ako te “nagazi” neka ozbiljna državna služba, teško da ćeš ostati anoniman :wink: Ozbiljni kriminalci u svakom slučaju neće koristiti internet kao vid komunikacije, tako da špijuniranje korisnika interneta nema nikakvog smisla. Danas je moda da se na sajtove ugradi ozloglašena Google analitika koja preterano zadire u privatnost i prati svaki naš sledeći korak na internetu. Nažalost, današnji korisnici interneta postali su proizvod/roba.

Sada sam pokusao da promjenim MAC adresu po uputstu sto mi je Vladimir stavio Change mac address with macchanger Linux command ali mi nije dopustio da je promjenim, na kraju je ostala ista. Ne znam do cega je i zasto meni sad ni ovo ovaj komp ne dozvoljava.

@r2d2
Jeste TOR dobar za zastitu i anonimnost ali nekad mi je gore kad usporava brzina i koliko sam citao sa VPN i proxyiem obicno brzina bude manja. Anonimnost nam je realno svima nestala kad smo se spojli na net a na zalost zadnjih godina privatnost je sve vise na udaru sa raznih strana. Ne bavim se kriminalom, pa zbog toga se ne trudim da ostanem anoniman :slight_smile: samo bih zbog nekih sajtova i stranica povremeno htio promjeniti IP i MAC adrese.

Moraš nam dati više podataka o tome zbog čega ti nije promenjenja MAC adresa i koju grešku ti je računar izbacio, da bi dalje mogli da pričamo.

Nije mi prijavio nikakvu gresku, instalirao sam macchanger i nakon toga pokusao sam prvo bez sudo naredbe , kad mi naravni nije dalo da se to uradi. Nakon toga sam otkucao i sudo i sve je odradjeno osim sto mi je MAC ostala ista. Ovo je ispis iz terminala (samo sam promjenio ime kompjutera, ili kako se to zove, i moju MAC adresu).

[email protected] ~ $ ifconfig eth0 down
SIOCSIFFLAGS: Operation not permitted
[email protected] ~ $ sudo ifconfig eth0 down
[sudo] password for vja:
[email protected] ~ $ sudo macchanger -r eth0
Current MAC: 00:2e:8c:cc:66:e5 (ASUSTek COMPUTER INC.)
Permanent MAC: 00:2e:8c:cc:66:e5 (ASUSTek COMPUTER INC.)
New MAC: 00:2e:8c:cc:66:e5 (ASUSTek COMPUTER INC.)
It’s the same MAC!!
[email protected] ~ $ sudo ifconfig eth0 up