Iptables u Linux Mintu?

Pozdrav,

Moze li mi neko napisati gde Linux Mint cuva postavke za Iptables podesavanja jer sa uputstvima koje sam nasao na netu (jedno i na srpskom jeziku) ne mogu naci direktorijume koji se navode npr. /etc/rc.d ?

Ne znam da li je kod mene iptables uopste podesen da se ucitava sa kernelom kako treba jer proces koji nalazim ima oznaku S+ i bez obzira sta otvarao na netu proces ostaje da spava (pretpostavljam da to znaci S+).

Molim za pomoc kako bi izvrsio podesavanja iptables jer neke stranice koje normalno otvaram u MS Windowsu ne mogu otvoriti pod Linux Mint-om, nema ni obavestenja u cemu je greska vec browser (Firefox, Crome, Opera) ostaju u stanju “ucitavam” do besvesti.

Hvala umapred,

                                 blaki

Iptables ne dolazi instaliran… jel si ga instalirao?

http://www.thomas-krenn.com/en/wiki/Saving_Iptables_Firewall_Rules_Permanently

Jesam. Kaze mi apt-get da je instalisana najnovija verzija.

Inace sto se tice linka koji je ovde predlozen, ako se trebaju spasiti default podesavanja, jer valjda postoje uobicajena podesavanja, zapinje vec prilikom prve linije: “sudo iptables-save > /etc/iptables/rules.v4, odgovara: bash: /etc/iptables/rules.v4: No such file or directory”

???

A to je i ono sto sam pitao u prvom postu, dakle na moju komandu: “whereis iptables” odgovara bash:“iptables: /sbin/iptables /usr/share/iptables /usr/share/man/man8/iptables.8.gz”, dakle nigde /etc itd. koji se spominje u svim mogucim tutorijalima koje sam pronasao?

Danas sam se obradovao kada sam nasao da mogu instalisati FirewallBuilder (ima ga u repo-u), ali nista mi nije pomoglo jer ne prolazi instalacija par pravila koja sam pokusao ubaciti, dakle kompajlira se ali kada ga treba instalisati, kako on kaze u sve firewall-e prijavljuje gresku.

Napredujem posle instalacije

apt-get install iptables-persistent
dobio sam /etc/iptables pa cu pokusati neka pravila ponovo ucitati sa Fw Builder-om.

http://community.linuxmint.com/software/view/ufw

Izvrsio sam podesavanja iptables rucno iz uputstva koje sam nasao na internetu, ali izgleda da nije uopste do toga vec te stranice jednostavno ne mogu biti otvorene iz Linuxa, iako svi odgovori koje sam dobio svode se na to kako browser nije podesen da omogucava redirect, kako firewall ne dozvoljava konekciju i kako je ukljucen proxy.

Moze li mi neko ovde reci kako provjeriti u MIntu da li je redirect omogucen, bilo za Crome, Firefox ili Operu, ako je vezan za browser, jer to jos nisam siguran da je omoguceno?