Jedan razlog da ne pređem na openSUSE?

Trenutno sam na Ubuntu 18.04, solidno su ga sredili, ali prva ljubav, ehhh. Dakle?

Prvo pitanje: šta znači “preći na drugu distribuciju”?
Operativni sistem (trebalo bi da) služi za neki konkretan posao…ako tako lako skakućeš sa jedne na drugu distribuciju linuxa, verovatno ne radiš ništa iole ozbiljno i prelazak sam po sebi ne predstavlja teškoću.

Drugo (nije pitanje, nego moje viđenje tvog “ponašanja” u smislu korišćenja…) bez obzira na namenu:
Čim tražiš savet u vezi “prelaska” to meni govori da si prilično nesiguran u svoje želje i potrebe. Kad koristiš Ubuntu, Suse ti se čini boljim izborom, i obratno…kada koristiš Suse, nešto te vuče da probaš opet Ubuntu, verovatno zato što se povodiš za njihovim marketingom, šljaštećim mrdalicama, zezalicama i izmišljanjem tople vode i rupe na saksiji.

Moje iskustvo što se tiče slobodnih operativnih sistema:

  1. Svaka distribucija linuxa je manje-više ista, i na svakoj možeš da odradiš ono što želiš, ako umeš i znaš.
    Generalno, imaš nekoliko grupa distroa, zavisno od paket menadžera koji se koristi, ali je to u principu sve ista platforma…linux kernel i nadgradnja.
  2. Pravi unixi, bsd kerneli i nadgradnje, da ih ne nabrajam ovde…
  3. Solaris/illumos kerneli + nadgradnje…ozbiljna priča za ozbiljne zaluđenike.

Dakle, šta ćeš od ovoga gore navedenog da koristiš trebalo bi da bude prvenstveno, ali i isključivo, tvoja odluka…svaki savet je prilično besmislen :slight_smile:

Hvala @Dragan , donekle si u pravu. Po sto put sam probao suse i odustajao pa se vraćao. Ono što mi treba držim na flash disku. A to su nekoliko verzija sajtova koje radim i to je to. Imam slobodno vreme, a openSUSE ima strašan marketing :slight_smile: Pa da, ona njihova maskota mi je mnogo lepa…

Pa to je u principu to, treba mi xampp i sublime, phpmyadmin i ništa drugo, firefox naravno. E sad se sećam, čini mi se da opensuse ima svoj apache ili ne. Pa dolazi do problema sa xampp. Sve ostalo je lako.

:slight_smile:
Suse sam koristio godinama, primarna i jedina distribucija na mojim računarima, sve do 2006-7 godine otprilike kada sam “pao” na foru : " a što ne pređeš na Debian/Ubuntu…mnogo je lakše?..". Glupost obična, ništa nije (bilo) lakše, samo je bilo malo drugačije i “zastarelije”…yum/rpm distroi su uvek bili, a i danas su, daleko napredniji i sa mnogo više mogućnosti što se tiče kompajliranja, rešavanja među-zavisnosti, barem iz mog ugla gledanja.
Factory verziju sam koristio najnormalnije na produkcionim računarima…još uvek imam na nekoliko scsi diskova te stare instalacije…i nikada nisam imao ozbiljnije probleme, ni sa serverom ni sa desktop verzijama.

@marketing
Suse ima “pošten” marketing…imaš enterprise verzije, kod kojih se plaća podrška, i open verzije koje su slobodne za korišćenje…ne kurvaju se kao Canonical koji je svima hteo da uvali reklame, “telefoniranje kući”/slanje podataka o sistemu i korisniku, i tome slično.
Onog guštera ne bih kometarisao:
“ukusi su različiti, reče mačka i nastavi da liže svoje d…e” :smiley:

:slight_smile: Mrsko mi je samo što lap moram da penjem na sprat i da prikačim na eth da bih instalrao wireless na click, ovako nema šanse da pohvatam.

@Mingo
Malo mi je čudno da ne radi w/less tokom instalacije, ali ne bih da tvrdim da može zato što nisam probao…
Možda pomogne nešto odavde?
Using NetworkManager | Reference | openSUSE Leap 42.3

Ima i ovde opis rešenja za w/less kroz Yast tokom instalacije, pa probaj ako/kada te ne bude mrzelo:
openSUSE 42.1 Installation

Evo, instalirao sam, skinuo sam tumbleweed gnome, morala je konekcija sve vreme, tako da sam sad na spratu i osposobljavam wireless :slight_smile:

p.s. po defaultu ne prepoznaje broadcom wireless bcm43142, tako da sam navikao sa kablom, a verovatno moze i offline, samo nikad nisam probao.

DVD verzija trebalo bi da može, to je kompletan Suse…upravo skidam da probam u Vboxu…
Screenshot - 03312018 - 08:01:35 PM.png

Ne verujem, jer sam prošli put probao kompletnu instalaciju, mora nekako da se inicira prepoznavanje chipa, u svakom slučaju nećeš pogrešiti :slight_smile:

Probano u Vboxu, isključena mreža, instalacija sa DVD-iso (4,3GB)
Kernel modul za tvoj čip je bcma, ako se ne varam ?
Nije da bilo u listi modula…čak je cela drop-down lista kernel modula bila prazna…pa sam ručno uneo ime modula u odgovarajuće polje (slika 4) i dotični je uredno instaliran na sistemu (slika 9)
Nemam druge mogućnosti da proverim šta je sve moguće podesiti zato što nemam nikakav w/less usb trenutno kod sebe, ali trebalo bi da je moguće sve podesiti kroz Yast i tokom instalacije…

1.png 2.png 3.png 4.png 5.png 6.png 7.png 8.png 9.png

Hvala na iscrpnim informacijama, ja do sad koristim: wl -->openSUSE Software Samo to kliknem i sve se instalira.

Jest, samo što posle kukaš kako moraš da nosaš laptop gore-dole zbog ima kabl-nema kabl :smiley:

Šalu na stranu…ponavljam instalaciju sa drugim modulom, da vidim da li će Yast da povuče odgovarajuće pakete :slight_smile:

Nema tog rpm paketa u dvd verziji…
Nego, nejasno je zašto uopšte nosiš laptop da utakneš kabl, kada je jednostavnije da paket koji ti nedostaje (pošto već znaš koji je…) prekopiraš prosto na neki usb, ručno ga instaliraš i tako aktiviraš w/less nakon instalacije?

Rado bih, ali ne znam kako. Na debianu znam apt install a ne znam kako je na opensuse, a bio sam lenj da pogledam ili pročitam i još uvek sam :slight_smile:
tačnije nije apt install nego dpkg -i pack.deb

rpm -i pack.rpm, ali vidim ovaj paket je samo par kb, verovatno svašta nešto treba sa mreze.