Jezik i tastatura

Sistem sam instalirao na americkom engleskom i datum mi je bio na srpskom. Hteo sam da isprobam srpski i bilo je ok. Nije bilo sve prevedeno ali na latinici je ok. Pri narednom pokretanju racunara mi je dosta toga bilo na cirilici pa sam skinuo latinicu i to primenio na ceo sistem ali nije mnogo pomoglo. Slicno se pokazao i crnogorski… Opet je tu bilo cirilice ali i engleskog… I sad imam problem da slova sa dijakritickim znacima ne mogu da kucam na fejsu ili ovde na forumu (preko hromijuma), jednostavno kad pritisnem taster za dj, ch, sh… ne desi se nista dok je u tektuslanim fajlovima sve ok. Ima li leka za to ili da batalim ja srpski?

Proces prevođenja radne okoline i svih pratećih programa na naš jezik je posao koji radi zajednica sastavljena od programera i lingvista koji se tu angažuju volonterski. Kompletan prevod na naš jezik ne postoji ali je prevedeno oko 90% poruka sistema.
Tastatura koja se upotrebljava za kucanje namešta se tako što kliknemo desnim tasterom miša na Applet koji se nalazi u task bar-u gde stoji USA i tamo izaberemo opciju Text Entry Settings, Preferencies ili nešto slično… Tada biramo karticu Keyboard Layouts gde možemo da dodamo srpsku ćiriličnu i latiničnu tastaturu klikom na dugme Add. Kada se zatvore ova podešavanja klikom na aplet na task bar-u pojavljuju se instalirane tastature gde se vrši izbor iz padajućeg menija.
Što se tiče jezika datuma meni je recimo na madjarskom iako koristim američki engleski prevod radne okoline i živim u Srbiji. To mislim da zavisi od servera koji je sistem izabrao da podesi vreme preko interneta.

Ok. Imam srpsku latinicnu tastaturu ali u hromijumu ne mogu vise da kucam slova koja ne postoje u engleskoj abecedi sto ranije nije bio problem…

Nemam taj problem, ali pokušaj da podesiš preko
chrome://settings/languages

Nista… Najbolje da predjem na FireFox…

@lordbonislav To mi se isto dešavalo u Ubuntu-u sa Chromium-om… Nikako nisam mogao da kucam č,ć,đ,š,ž u njemu dok je na Firefox-u radilo baš kako treba…

Ali do skoro je sve bilo u redu. Ne znam zasto sada nece…

Jedan problem nestane a drugi se stvori. Nemam više problema sa č, č, š… Ali sad više ne mogu desni alt+v za @ več mi izbacuje ↓ Važi i za ćiriličnu i latiničnu tastaturu. :frowning:

Pisao sam o tom problemu i na linuxmint forumu ali ništa. Mogu li to da prijavim kao bug i gde?