kako da instaliram grub?

pozdrav ekipa! pokušala sam instalirat debian 7.0 s usb sticka s xfce. svaki put (4-5 pokušaja) mi je javio grešku pri instalaciji gruba. nije htio ni da instalira lilo. otišla sam na irc kanal o debiana i neki lik mi je reko da završim instalaciju bez gruba ali mi na kraju nije uspio pomoć i ja još uvijek nemam grub. radi se o novom laptopu acer e1-571. imam 1gb swap, 400 gb ext4 particiju s debianom, 50 gb s podacima koje si čuvam (prije sam imala xubuntu) i još 50 gb free šta čuvam pa ću poslije napravit i jednu win particiju…

molim vas pomozite

Pozdrav i tebi, dobro nam dosla! :hi: :slight_smile:

Prvo da pitam, da li si mozda upamtila koju gresku je prijavljivao, tj. sta je pisalo, zasto ne moze da ga instalira i koju .iso sliku si skinula, live ili obicnu ( ako je live, onda pise u nazivu Debian-live-7.0… )?
Drugo, dok to ne saznamo, hajd’ da krenemo od najprostijeg, da li si proverila md5sum od .iso fajla?
To ces proveriti tako sto otvoris Terminal u folderu gde se nalazi .iso i kucas:

md5sum debian-7.1.0-i386-xfce-CD-1.iso
ili ako si skinula live iso:
md5sum debian-live-7.0.0-i386-xfce-desktop.iso

Sacekas malo, i ispis koji dobijes uporedis:

za non-live treba da bude: 5055b776d1c3b5f288aaa6b670b25bb0

a za live sliku: 5f1b572706944036a060224a50044822

Ukoliko se ne poklapa, znaci da je .iso fajl los, nesto se poremetilo tokom skidanja. U tom slucaju ga obrisi, pa skini ponovo. :slight_smile:

A i neka je preporuka da se Debian instalira sa netinstall iso fajlom. To je mali .iso na kom se nalazi samo najosnovniji sistem, a sve ostalo se skida sa net-a, pa se instalira. Ukoliko imas, uslovno receno, brz internet, barem 2Mbit-a, to ce onda biti najbolji nacin da instaliras Debian. I naravno, tokom instalacije biras koji hoces Desktop. No, daj prvo da vidimo zasto postojeci iso odbija da instalira bootloader, pa cemo lako dalje… :wink:

@alice

Dobro došla na forum :slight_smile:

Što se tiče problema sa instalacijom grub-a, možda pomogne:
http://www.debian.org/devel/debian-installer/errata

Hola Alice,

Što samo giga za swap ? Koliko imaš ram-a ? Najbolje bi bilo da znaš tačno koju grešku prijavljuje.

@cybermanic

Ako ne planira hibernaciju/suspend_to_disk, 1 GB swap je više nego dovoljan :slight_smile:

laptop acer e1-571

4GB memorije standardno, 8 maximalno…ne čitaš pažljivo :wink:

Na mom indijancu, sa 4 GB memorije, swap je postavljen na 2 GB, a u praksi korišćenje swap-a retko pređe 100 MB :slight_smile:

Probaj da uradis tekstualnu instalaciju ako vec nisi :slight_smile:

@Dragan

Što se odreći mogućnosti hibernacije, ajde da je disk 30Gb, pa shvatam, ali ako po specifikaciji ima 500Gb, to je zanemarljivo mali postotak.

Sa 4 Gb i više, ako si prosečan korisnik, pod Linuxom, možeš i da se odrekneš swap-a. Ali hibernacija može da bude korisna na laptopu, što ne ostaviti i tu mogućnost.

@alice

Što napomenu @[member=‘Dragan’] obrati pažnju na prvi pasus iz errata.

A može i ovako slikovito, pogledaj ovde pretposlednju sličicu pa tu odgovori sa “ne”.

http://www.debian-sr…/blog-page.html

@pavik

Izgleda mi promenili politiku na nabble, link ka Mailing lists[/url] [url=“http://debian.2.n7.nabble.com/”]http://debian.2.n7.nabble.com/ kaže “Adult sites must have credits to be online” :slight_smile:

@dvajedan

Promenio sam link na Mailing List Archives. Ovo na nabble mi je bilo preglednije, ali izgleda da ode u istoriju… :nea:

hej ekipa. uspjela sam riješit problem…zapravo ne riješit samo sam ga izbjegla… išla sam kad se boota cd ne na ono live cd nego na graphical install i tu nije javio nikakvu grešku s grubom. tako da evo radi… usput imam 8 gb rama… i da vas pitam odmah, kad sam si prebacivala podatke s druge particije i sa usb sticka transfer je bio prilično spor…puno sporiji nego što mi je bilo na xubuntu, a za 8 gb rama mi je malo čudno da je baš toliko usporeno bilo i još mi je sve drugo što sam radila (browser, download) stalno smrzavalo na par min… ima neko rješenje za to ili se moram pomirit s time?

Izgleda ponovo radi bioskop :).

http://debian.2.n7.nabble.com/Debian-f2.topics.html