Kako da instalirate Mint sa USB!?

CD ili DVD mediji su odavno prevaziđeni za ovakvu namenu, jer je brže podići linux sa USB-a nego sa CD ili DVD-a, a i ekonomičnije je jer ne trošite stalno diskove :wink:

Postupak je ako koristite Windows operativni sistem i želite da napravite linux butabilnu sliku i da instalirate linux sa USB-a, pratite sledeće korake:

[b]1. Skinite program za bootovanje linux-a sa USB ODAVDE (program je besplatan)

  1. Pokrenite program (pogledaj sliku)[/b]

mrnzy.jpg

3. Kliknite na “I Agree”, iz padajućeg menija izaberite verziju Mint-a koju želite da instalirate, mi smo u ovom slučaju izabrali Mint 12 DVD ediciju.

7BIN7.jpg

4. Kada ste izabrali distribuciju i vrstu, pojaviće vam se opcija da direktno iz programa skinete odabranu ediciju sa interneta ili da učitate već skinutu.

ApmIs.jpg

5. Kada ste skinuli ili izabrali već skinutu distribuciju, iz “abecednog” padajućeg menija izaberite oznaku pod kojom je mountovan vaš USB, čekirate opciju da se USB formatira automatski u Fat32, ostalo ništa ne menjajte, proverite još jednom podatke i kliknite na “Create”.

e5C5U.jpg

6. Još jedna finalna provera gde vam pregledno piše vaš izbor i šta će program da uradi, ako ste sve ispravno uradili kliknite na “Yes”

IFyer.jpg

7. Pojaviće vam se ^^ovakav prozor, čekajte da se sve završi.

hULFR.jpg

8. Ubrzo će se sve završiti za manje od minuta, kliknite na Close, i možete bezbedno resetovati vaš računar i podići instalaciju sa USB.
Uživajte :slight_smile:

Odavno koristim Unetbootin i pokazao se odličnim i u Linuxu i u onoj nesreći windowsu. Verzija koju koristim je 5.49.
Neke ranije verzije su znale da zakažu ali ova radi sjajno. Iz windoze se pokreće dvoklikom, dakle nema instalacije samo exe fajl. Što se tiče linuxa ima ga u riznicama.
Jedino što nema u Unetbootin-u je opcija formatiranja flash diska.
:wink:

Unetbootin je meni vrlo često znao da zakaže, ovaj program je daleko ozbiljniji i kvalitetniji od Unetbootin.
Isto ne mora da se instalira samo da izvrši dvoklikom na .exe fajl i radi.

Baš zato sam i napomenuo koju verziju koristim.

da i ja koristim unetbotin za pravljenje boot flesha pod linuxom.

njegov default startup disk creator i dalje ima neku gresku. Uvek mi prijavi bios da je neispravan image…

Bas sam malopre probao opet preko njega da napravim boot flesh…i nisam uspeo…

Sa unetbootin nikad nisam problem imao…radi ko sat…

Jos nekoliko programa koji mogu posluziti za kreiranje botabilne iso slike na fles memoriji

http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/ - multiboot

http://www.sarducd.it/ - multiboot

http://live.learnfree.eu/

http://www.linuxliveusb.com/

А што не овај основни startup disk creator? Мада, сад видим да га нема у старту у Маји али је код мене био и у УЕ и у Pinguy линуху. Управо сам њиме направио инсталациону флешку а онда са ње инсталирао Мају на другу флешку са које ово и пишем.
Какве проблеме прави?

Да одговорим сам себи, овај startup disk creator ради само са убунту и дериватима. Не пролазе други линухи … хтео сам да набацим Suse али га ни не препозна као имиџ. Пробао још неке, помињани Unetbootin и још неке али неће, пролазе само убунту клонови. Претпостављам да windows верзије то боље раде.

Suse има свој програм па се УСБ са њим прави само на њему. Врло глупо али можда и постоји неки паметнији програм за то. :slight_smile:

Jedan od nacina je iz terminala sa isohybrid aplikacijom koja dolazi preinstalirana sa MIntom

sudo isohybrid /putanja/do/slike.iso --entry 4 --type 0x1c cat /putanja/do/slike.iso > [device] && sync

Nema problema oko prepoznavanja distribucija i vrlo je brz. Ima i dosta opcija, pogledati man

*[device] je obicno /dev/sdb ali pogledati u Disk Utility za svaki slucaj da ne bude posle cupanja kose i suza :slight_smile:

Ovaj gore navedeni program nije mogao da mi napravi USB sliku. Ustvari on je napravi, ja pokrenuo i formatirao hard i pri kopiranju mi izbacio gresku da na prevelikoj brzini narezan… E onda kod brata na komp ponovo skini Mint i ponovim postupak pravljenja flesa sa izmenom u nekim podesavanjima. Medjutim i dalje nista… Odem kupim dvd i resim problem

Generalno USB instalacije su kritične. Ja i dan danas imam nekada problem kada nabacim na fleš pa moram ponovo.

Recimo Meni Archbang ni jedan program nije hteo da prebaci na USB osim Unetbootin-a.

Pa da, sve je to škatljivo i pipavo. Ja sam dva USB-a potpuno uništio sa ImageWriter postali su ne upotrebljivi, zašto i kako ne znam ali više ne koristim USB za instalaciju (osim kada instaliram na netbook onda moram preko USB-a).

Da, ali kad pravis iz Minta direktno ima tih problema ili ne?

Nebitno odakle praviš (iz bilo kog linuxa jer problem je do tog programa a ne sistema) nekada ima problema nekada nema.

Meni se slicno desilo sa ImageWriter. Koliko se sećam, on može samo da radi sa .img fajlovima, tj. .iso mora da se samo rename u .img. Onda zatim konvertuje USB u svoj neki format, mislim da je .raw, ali nisam siguran. Odradio mi je posao stvarno super, što nije mogao Unetbootin, koji mi, koliko se ja sećam, nikad nije ni odradi oposao, što preko Linuxa, što preko Windowsa.
Kada sam USB formatiran preko Image Writera hteo da ubacim i upotrebim u obične svrhe, nema ga. Kao da ga nisam ni ubacio u komp. Pređem na Windows, isto, ne postoji. Meni je pomoglo što sam ga formatirao nazad u fat32, jer sam u to jedino mogao, pa zatim u ntfs. Tako da meni nije pokvario USB, što sam doduše pomislio čim sam video da ga ni Linux ni Win ne prepoznaju.

Universal USB Installer, po meni, lepo odradi posao. Skroz korektno i bez greške.

Ali ono što mi najbolje odradio posao iz Linuxa jeste MultiSystem. Ovde je i detaljno objašnjenje šta i kako. http://www.pendrivel…usb-from-linux/
Preko njega sam na USB od 8Gb nabacio nekoliko Linux instalacija plus Linux Live CD-ove tipa Gparted, PartedMagic, Mozilla Backup…
Instalira GRUB na USB, pomoću programa samo ubacite ISO fajlove koje hoćete da vam se učitaju pri podizanju systema sa USB. Može da se testira u Virtual Box-u. Ima opcija i za custom look boot dela, tipa boje, pozadina i tako to.
Preporučujem svima, koji bi to hteli, naravno, da probaju, neće se pokajati. :slight_smile:

Da ovo sam i ja morao da radim par puta da ga formatiram iz programa pa onda nanovo pravim fajlsistem, na kraju je riknuo i to ne jedan nego dva USB-a što mi daje sliku da je program nepouzdan i da vrlo lako može da zabrljavi ceo USB.

Onda ga više neću koristiti. Doduše i nisam ga više koristio nego do ta dva puta. Onda sam otkrio MultiSystem i tu je sva muka i pretraga završena :slight_smile:

Ja sam mislio samo Win aplikacija pravi problem, ali sad vidim da i Lindz-a ima gresku

Eh pa nije ni linux besmrtan :smiley: