Veliki pozdrav, odlucio sam se za Debian zbog jednog starog racunara, isprobao i odlucio da od debian 7.3 izgradim opasan i stabilan sistem za svoj Desktop.
Dosta toga, skoro veci deo, sam napravio, pomoc sam dobio i na ubuntu-rs forumu. Ostalo je jos nekih nedoumica. Primecujem razlike u odnosu na ubuntu derivate, jedna od ovih je da ne mogu da instaliram Synapse i jos neke programe koji postoje u Ubuntu softverskoj bazi. Sam software-center nisam uspeo instalirati, mada mi ne nedostaje toliko puno, verujem da se da instalirati.
Uspeo sam da izmenim sifru za root koja mi se automatski generisala prilikom instalacije.
Uspeo sam da se poveyem na internet.(firmaware wireless adaptera)
Uspeo sam da update-ujem i upgrade-ujem sistem. (prvo nije hteo nikako)
Uspeo sam da nadjem alternativu za Resrected-extras.
Nisam uspeo da instaliram jezicku podrsku. Lunguage ne postoji u preferences, a preko synaptica mi nije islo da nadjem pravi paket.
Znaci Synapse se ne zeli instalirati.
Time settings, ne nadjem alat za Date and Time, pa sam ostao na nekom americkom vremenu.
I sto je najvaznije, a tog kod ubuntu nema, nisam uspeo da iyadjem iz root-a. Ustvari nisam siguran da li sam uopste kreirao korisnika jer pri podizanju sistema unosim samo root i loyinku. To je vidim bitno, jer chrome recimo javlja da treba da iyadjem iz root-a da bi se on aktivirao. Mozda bi mi ovo definisanje relacije root-korisnik, u mnogome pomoglo.
Eto to bi bile ukratko moje muke, secam se da me je #dvajedan ubedjivao prosle godine da instaliram debian-a :)(na ubutu-rs forumu sam #ubuntu-marko), evo konacno je i na to dosao red. Ako neko vidi resenje ya ove probleme, yahvalan sam za pomoc.