Kako da izadjem iz root-a?

Veliki pozdrav, odlucio sam se za Debian zbog jednog starog racunara, isprobao i odlucio da od debian 7.3 izgradim opasan i stabilan sistem za svoj Desktop.
Dosta toga, skoro veci deo, sam napravio, pomoc sam dobio i na ubuntu-rs forumu. Ostalo je jos nekih nedoumica. Primecujem razlike u odnosu na ubuntu derivate, jedna od ovih je da ne mogu da instaliram Synapse i jos neke programe koji postoje u Ubuntu softverskoj bazi. Sam software-center nisam uspeo instalirati, mada mi ne nedostaje toliko puno, verujem da se da instalirati.
Uspeo sam da izmenim sifru za root koja mi se automatski generisala prilikom instalacije.
Uspeo sam da se poveyem na internet.(firmaware wireless adaptera)
Uspeo sam da update-ujem i upgrade-ujem sistem. (prvo nije hteo nikako)
Uspeo sam da nadjem alternativu za Resrected-extras.

Nisam uspeo da instaliram jezicku podrsku. Lunguage ne postoji u preferences, a preko synaptica mi nije islo da nadjem pravi paket.
Znaci Synapse se ne zeli instalirati.
Time settings, ne nadjem alat za Date and Time, pa sam ostao na nekom americkom vremenu.
I sto je najvaznije, a tog kod ubuntu nema, nisam uspeo da iyadjem iz root-a. Ustvari nisam siguran da li sam uopste kreirao korisnika jer pri podizanju sistema unosim samo root i loyinku. To je vidim bitno, jer chrome recimo javlja da treba da iyadjem iz root-a da bi se on aktivirao. Mozda bi mi ovo definisanje relacije root-korisnik, u mnogome pomoglo.

Eto to bi bile ukratko moje muke, secam se da me je #dvajedan ubedjivao prosle godine da instaliram debian-a :)(na ubutu-rs forumu sam #ubuntu-marko), evo konacno je i na to dosao red. Ako neko vidi resenje ya ove probleme, yahvalan sam za pomoc.

Najbolje odmah da reinstaliraš to sve i da ne diraš testing ili sid nije to za početnike, gledao sam tamo kakve su ti savete davali i umirao od smeha :connie_jackinabox: .
https://wiki.debian.org/Firmware
https://wiki.debian.org/SourcesList

Pogledaj dobro drugi link, ne znam dal nisu primetili ili se zajebavaju tamo na utuntu-rs :air_kiss: … sve jedno falila ti je glavna repo linija samo :fool3: samo toliko ko konj bez glave :connie_jackinabox: , a preporučili su ti testing i sad sam bog zna u kakvom ti je stanju sistem :connie_pumpkinsmile: .

A kad ti već trebaju firmveri kreni u instalaciju sa sličice koja ih već ima:

http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/7.3.0/i386/iso-cd/

Kako god na tako slaboj mašini šta si rekao tamo 533 MHz CPU i 168 MB RAMa ? ne bih ti preporučio software-center čak i da radi ;).

Lajvove takođe ne preporučujem za instalaciju sa toliko RAMa njima treba oko 256/384 MB minimalno, dok za wheezy netboot/netinstall za normalnu instalaciju odatle je to 80 MB za i386 ili 128 MB za amd64 i ove brojke važe samo za TUI instaler, dok za GUI je to sigurno nešto više :wink:

http://www.debian.org/releases/stable/i386/ch02s05.html.en
http://www.debian.org/releases/stable/i386/ch03s04.html.en

Što se synapse i software-center tiče tu su oni za wheezy i sid, ali ne i za testing…

http://packages.debian.org/wheezy/synapse
http://packages.debian.org/wheezy/software-center

Pa bi gospoda utunterosi trebalo da konsultuju svoje znanje pre nego što bilo šta preprouče :air_kiss:. U testing paketi iz sida ne prelaze ako tranzicija nije OK, ponekad bivaju i privremeno ili trajno obrisani, ako paketi nemaju maintainera, ako ne zadovoljavaju određeni kvalitet da se tu nađu, itd. ;).

Ko što rekoh ja ti ove utilities ne bih preporučio sa toliko malo RAMa, kao i na svakom OSu kada imaš malo RAMa moraš dobro razmisliti šta ćeš da koristiš ;).

A za locale pod su ili sa sudo:

dpkg-reconfigure locales

takođe za vreme:

dpkg-reconfigure tzdata

Sve u svemu prošetaj se do debian-srbija ima tamo dosta korisnih uputstva, tekstova, linkova

http://www.debian-srbija.iz.rs/p/blog-page.html

Instalaciju sam vrsio na Desktopu sa dvoglavim procesorom i 4gb rama ddr2, na Notebooku je bilo samo za probu pa cu dati gore Crunchbang ili neku drugu varijantu.

Ok, smatras da ne moze da se popravi ovo sto sam do sada uradio? Odmah da kazem da se vidi da su particije lepo konfigurisane, i da ja u glavnom ne znam da izadjem iz root-a, kad bi to uspeo onda bi verovatno bi shvatio tu razliku.

Jel to znaci da sam ja instalirao neku testing verziju, ili da se nalazim u testing modu?

Ovde ti je ležerno preporučeno da staviš testing kao da je to neki ppa :biggrin:

Hajde da izmenimo sources.list da izgleda ovako, dodaces neke nove, testing repo-e…

http://forum.ubuntu-rs.org/Thread-debian-7-3-bez-zicne-veze-problemi-sa-upgrade-om?pid=229604#pid229604

Ti si to uradio i posle si rekao - Radi!
http://forum.ubuntu-rs.org/Thread-debian-7-3-bez-zicne-veze-problemi-sa-upgrade-om?pid=229614#pid229614

Znači sad je sve u redu jel :biggrin:

Citiraću sam sebe:

Au bre, dvajedan, zbunio si čoveka sigurno :smiley:

Al bilo bi dobro da neko ode i kaže ubuntu.rs-ovcima da nemaju pojma i da dođu ovamo da nešto nauče. Dvajedan zna sve, samo ga je ponekad teško pratiti :smiley:

Iygleda da cu morati sve iz pocetka.

Kad uklonim one testing redove gubim vezu sa bazom.