Kako da proverim koja grafička se koristi?

Manjaro KDE
Intel HD + GeForce 820M
driver: video-hybrid-intel-nvidia-bumblebee

Zanima me kako da proverim da li se kada ukucam optirun itd zaista pokrene Nvidia kartica.
Probao sam u terminal “lspci | grep VGA” pokaze mi intel
ukucam opet “optirun lspci | grep VGA” opet pokazuje intel. A kad ukucam “lspci | grep 3D” i sa optirun ispred i bez pokazuje Nvidiu… Da napomenem rade i “optirun glxgears” i pokrecu se aplikacije sa optirun. Ali mene zanima da li ih zaista pokrece Nvidia a ne Intel. Takodje ako neko zna posto izgleda nema nacina da pokrenem VLC sa optirun, pa ako neko zna neki player koji ne bi pravio problem. Posto recimo 1080p snimak ne mogu sa intel karticom da gledam zato hocu da player pokrecem sa optirun. Hvala :slight_smile:

Za player preporučujem mpv, takođe smplayer je jako dobar frontend za mpv ako voliš fina podešavanja bez ulaženja u konzolu. O hibridnim grafikama ne znam mnogo samo ono što sam čitao po netu, u suštini ako se nešto pokrene sa optirun i radi znači da koristi nvidiu.

Možda može i intel da povuće HD snimak uz neka dodatna podešavanja, možda ima podršku za hardversku akceleraciju, treba videti tačno koji čip je u pitanju.

U 99% slučajeva Linux će pre da koristi grafičku externu karticu nego integrisanu, osim ako u BIOS-u nije eksplicitno naređeno da se prvo koristi integrisana pa onda externa.

Neće, ako je laptop u pitanju situacija je upravo obrnuta. Ja imam Dell laptop sa optimusom, naterati ga da koristi nvidia karticu je neviđeno smaranje.

Laptop sa hibridnim grafikama podrazumevano koristi integrušu i to je i ovde slučaj.