Kako do dobrog LP-ja - tema za audiofile

ion-max-lp.jpg

Pričali smo o diskovima, produkciji, došlo vreme i za LP-je. Iskreno nisam imao nameru da o tome pišem, nisam mislio da to nekog zanima, pogotovo ne na linuks forumu, međutim prevario sam se.

Za mene su ploče nešto posebno, emotivno. Ploča je nešto što ni kompakt disk niti bilo koji drugi digitalni mediji može da pruži. Ne mislim samo na kvalitet tonskog zapisa, već u smislu emocija bliskosti itd. Onaj koji sluša ploče ostvaruje bliskost sa muzikom koju sluša, posvećuje se tome, oseća je na jedan poseban način i upoznaje muziku. Ne pričam to bezveze, a objasniću zašto to kažem.
Ja ploče slušam jako dugo, kupujem ih povremeno kad imam novca ili kad želim nešto novo da čujem. Za svaku ploču koju imam mogu da vam kaćem kad sam je kupio, mogu da vam kažem kako sam se osećao kad sam je kupio, kad sam je zadni put slušao. To je ta povezanost o kojoj pričam. Nije to zato što ja pamtim ko mamut pa kao ludak svega se seća, ne nego je to ono što ploča nudi. Ona ostvaruje blisku vezu sa onim ko je sluša. Prvo odete da je kupite, onda je lepo očistite pre slušanja, a dok slušate sednete lepo i uživate. I dok je slušate u većini slučajeva pogleate omot, pročitate malo o njoj, ko svira, kad je izdata ko je izdao, a te informacije ostaju. Pa zašto su audiofili veliki poznavaoci muzike? Zato što slušaju ploče, taj zvuk vas toliko oduševi da sve informacije vezane za taj album jednostavno ostanu u vama, zapamtite hteli ili ne. Ja čak za većinu svojih ploča napamet znam koje su pesme na albumu i kojim redom idu. E sad ajde da to uporedimo sa onim ljudima koji slušaju mp3 i muziku sa YT. Da ih pitam sa kog albuma je koja pesma, koliko drugo traje, i šta su slušali pre 7 godina. Odmah da vam kažem nemaju pojma ne zato što ih ne zanima već zato što to nije ploča, on pusti odsluša i posle 10 minuta zaboravi šta je slušao.

Ali nije ovo tema o tome, samo sam dao par smernica šta je za mene ploča i zašto je ljudi toliko cene, a o zvuku da ne pričamo, pa bilo bi glupo upoređivati je sa CD kvalitetom ili ne daj bože sa nekim digitalnim formatom. To je isto kao kad bi upoređivali novi ferari sa nekim najlošijim autom. Jednostavno ne ide.

Zašto LP imaju najbolji zvuk? Pa zato što je apsolutno analogni prirodni zvuk, i prilikom produkcije nema nikakvog gubitka kvaliteta. Čak šta više ploča nudi kvalitet zvuka koji mi ni ne možemo da čujemo u potpunosti zbog naših ograničenja. Ljudsko uvo može da čuje samo do 18.6Khz, a kad pređete starostnu dob preko 30 godina čulo vam opada i maksimalno što možete da čujete je 16,5 kHz. A ploča ide u jako visokim amplitudama daje zvuk daleko iznad onoga što naše uvo može da registruje.
Ako poredimo nosače zvuka po kvalitetu LP je na prvom mestu, onda ide CD, magnetofon, kaseta itd.

Kao i kod diskova i ploče se razlikuju po kvalitetu neke su više neke manje kvalitetne. Obično se grubo dele na licencna izdanja, original ploče i neka vanserijska izdanja.
Licencne ploče su obično jeftinije skoro duplo od originalnih. To su obično ploče koje izdaju drugi izdavači a ne onaj koji ima originalni tonski zapis. Zvuk je daleko lošiji od originalnog izdanja, a omot i pakovanje dosta oskudnije. Nije to zato što neki izdavači ne znaju da urade dobar zapis, nego zato što sama izdavačka kuća koja je vlasnik master trake, licencim kučama da lošiji snimak kako bi zaštititla svoje izdanje. Klasičan primer vam je naš PGP koji je bio jako dobra licencna kuća jedna od boljih u Evropi, koji su izdavali na hiljade i hiljade licencnih izdanja.

Originalne ploče su uvek na ceni, jer su originalne. Njih uvek i obavezno izdaje ista izdavačka kuća koja izdaje i album, zvuk je daleko bolji od licencnih omot je u večini slučajeva kvalitetniji u pogledu kvaliteta kartona, štampe itd.
Primera radi naš PGP je obično izdavao na standardnom kartonu, dok su originalna izdanja rađena u voskom sjaju, na daleko čvršem i lepšem kartonu, i duže traju. Kvalitet vinila je isto kvalitetniji na originalnim izdanjima, teži je itd.

Direct Carving ili direktno rezane ploče. E ove ploče su vrhunac izrade. Ove ploče su retke i koštaju jako mnogo. Zovu se direktno rezane jer se ne rade sa matrice ili mastera kao serijska proizvodnja nego se direktno rade sa originalnog tonskog zapisa. Preskače se postupak mastering sa matrice i naravno kvalitet je daleko veći. Ove ploče se rade u jako malim serijama obično par stotina komada i cena im je baš jaka. Na omotu kompanija stavi pečat Direct Carving i to se zna šta je.
Pouzdano znam da Dark Side Of The Moon of Pink Floyda ima 100 direktno rezanih ploča i cena po komadu nije ispod 500 eura.

Kao i kod diskova i ploče imaju produkcije visokog kvaliteta koje spadaju u HIgh End. Zvučno daleko daleko ispred većine standarnih izdanja. Serijska je proizvodnja samo su mnogo skuplje. Određene kompanije su se usresredile samo na izradu ploča jako visokog kvaliteta, drže do cene, ali se zna kad one nešto izdaju šta je to.
Mark Levinson - to je u stvari firma koja pravi High End hi fi opremu ali gazda se odlučio da uradio par doblih ploča kao reklamu za svoj hi fi. Nemaju puno naslova svega desetak, mali tiraž, a cene su ludilo.
MFSL - o ovome sam pričao kod CD produkcije, Mobile Fidelity Sound Lab radi mastering svojih zapisa koristeći tehniku half speed, tj. u pola brzine pri čemu dobija jako dobar i pun zvuk. Ploče su im izuzetno na ceni kod audiofila. Polovna njihova ploča je oko 50-70 eura. Imaju jako lep izbor nekoliko stotina kvalitetnih izdanja, većinom blues, rock, jazz itd.

cover.jpg

ECM - Nemačka izdavačka kuća koja radi vrhunsku produkciju, imao sam prilike da slušam dosta njihovih ploča. Ono što je najvažnije uopšte nisu skupe ploče s obzirom na kvalitet. Imaju standardnu cenu od oko 2-2.5000 dinara za ploču. Oni rade isključivo samo chamber jazz i klasiku sa Evoprskim neafirmisanim muzičarima. Ono što mi se dopada kod njih izdaju svoja izdanja kataloški, znači na svakom albumu ide redni broj izdanja, na nijednom albumu nema slika muzičara, sva izdanja su vizuelno ista, samo menjanju slliku pejzaža na omotu. Izdanja im idu po rednim brojevima počevši od ECM 1001 koje je njihovo prvo izdanje Mal Walden Trio - Free At Last.
Mogu se kupiti u Beogradu One HiFi je predstavnik za ECM.
Mogu reći da uopšte nisu skupi, ja sa prvi ECM naručio sebi za nešto iznad 1000 dinara
Evo linkza koga zanima da malo pogleda Novo / One Hi Fi Shop

Mnoge izdavačke kuće izdaju isključivo samo klasiku i u tome su sjajni. Ja ću naborjati par jakih i svetski poznatih izdavača sa vrhunskom produkcijom.
Opus 3
Opera Mundi

I kod stardnih izdavača imate pojedine koje rade vrhunske produkcije ali spadaju u mainstream sa normalnom cenom, ali visokim kvalitetom kao na primer:
Verve - jazz izdanja
Concord Jazz
Prestige
Blue Note

Blue Note izdanja su sjajna, ako uspete da se dočepate originalnih izdanja, ako vidite da na ploči piše RVG to ništa to u kantu za đubre.
RVG je nova serija Blue Note izdanja to su navodno analogni remasteri originalnih zapisa koje je radio njihov tonac Rudy Van Gelder zbog čega se i zovu RVG izdanja, ali zaboravite na to. To je samo jedan pokušaj da nam se opet nešto loše poturi kao dobro.

Kao i kod diskova i kod ploča važi isto pravilo, samo originalno, prva serija najbolja, što starije izdanje to bolje, jer posle oni to boje uštimavaju i ponovo nam prodaju kao bolje izdanje, a ustvari je lošije, bar po zvuku.

Kupovina ploča kod nas:

Nekad se znalo kako se kupuju ploče PGP, Jugoton, ko hoće polovnjake pravac SKC kod uličnih preprodavaca i to je to.
Od kad su očistili SKC i pozatvarali mnoga mesta malo je sad teže doći do ploča, odnosno nije teže, nego je izbor manji.
Ko hoće nov LP Makedonska 30 Pinball Wizard Records. Ja ne kupujem tamo malo su po meni jaki sa cenama od 1500 - 2800 dinara.

Yugovinil - ovo je super radnja ima svega prepuna je ploča ima polovnih ima novih. Ovde možete mint ploču da uzmete za nekih 500-600 dinara. Najveća prednost imaju veliki broj novih ploča iz bivše juge Jugoton, PGP po jako niskim cenama.
*Mint ploče da objasnim za one koji ne znaju su nove ploče korišćene par puta, cena im je malo manja od nove, ali zvuče sjajno. Zato i nose naziv Mint stanje. Ako je nova ploča 850 dinara mint je 500-600 dinara.
Ja sam na primer tamo uzeo ceo komplet Dire Straitsa PGP izdanja po 500 dinara po ploči. Stvarno su kao nove i po zvuku a i po ambalaži.

Možda i najbolji način je da odete na Berzu ploča. Berza ploča je nekad bila nedeljom pre podne u kafiću SKC, tamo dolaze dileri kojij prodaju nove i korišćene ploče, ali su to daleko niže cene nego u prodavnicama. Od kako je SKC zatvoren za berzu, berza ploča se odigrava svaki put na drugoj lokaciji. Imaju FB stranicu a i sajt gde najave gde se sledeći put odigrava. Nisu uvek u Beogradu, šetaju po celoj Srbiji, Novi Sad, Kruševac, Kragujevac itd. Najbolje bi bilo pratiti ih preko facebooka gde najavljuju svako sldeće okupljanje. Uvek je nedeljeom pre podne u nekom kafiću obično. tu je dobro što možete da naručite nešto što vas zanima da vam se donese ako već nema niko.
Ako nekog zanima sledeća berza je 10. aprila u Dečanskoj 14 u periodu od 12-14 časova.
Sicherheitskontrolle erforderlich

Jedan od najboljih sajtova za prodaju ploča je nesumnjivo Discgs. Mnogi moji drugari pa i ja ovde naručujemo ploče. Cene su odlične ima novih, ima polovnjaka, šalju za Srbiju. Sjajno pakuju ploće nikad se ne desi da se ošteti prilikom transporta. Tu može da se nađe dobra ploča za svega 4-5$ pa naviše zavisi sve od izdanja.
Buy Vinyl Records at Discogs Marketplace

Mislim da bi to bilo sve, ima tu još toliko toga da se kaže, ali ionako je predugačak tekst, možda da ostavim za neku drugu priliku.

Sjajno :smiley: Nisam do sada slusao ploce ali sam se ozbiljno zainteresovao da nabavim gramofon i neku staru plocu (recimo Black Sabbath - Paranoid) :smiley:

Koliko ce krecu cene gramofona po oglasima a da valjaju ? Moze li se naci nesto ok do 70-80 evra ?

Može za te pare da se nađe neki Dual, jVC možda Audio Tehnika, niži rang gramofona, ali solidni.
Black Sabbath Paranoid je izdao PGP to možeš da nabaviš za malo para. Imam ga zato i kažem. To mi je najbolji njihov album. Dobar izbor za početak.
Srećno sa gramofonom :slight_smile:

Hvala za tekst, inače koja je OK kupovina gramofona do nekih 100€ (plafon) ? Šta konkretno gledati kod polovnjaka i na šta obratiti pažnju najviše?

Kad kupuješ gramofon obično gledaš koji je model dobar koji nije. Za tu cifru treba imati u obzirm na primer Dual gramofone, Audio Tehnika, Marantz, Thorens.
U tom rangu ima dosta loših gramofona koje treba izbegavati. Kod gramofona treba gledati da nije plastična ručka, da disk što teži i da nije oštećen, jer ručka i disk su najvažniji i najbitniji deo gramofona.
Moj savet ti je ako gledaš gramofone dodaj još malo i kupi dobar za 100e hmmm nisam siguran da možeš da kupiš nešto pristojno.
Evo na primer za 150e imaš mnogo dobar Tehnics. Imao sam ga ozbiljan gramofon jako sve mu je dobro. Kod njega nema šta da ulažeš sve je vrhunsko i da te služi. To bi bio moj savet.
Audio : gramofon technics 10.04.2016 - ID 32375756 - KupujemProdajem
E sad ukoliko ne mžeš toliko da daš može da se nađe nešto do 100e ali neću da te lažem to su većinom plastikanci jako niskog kvaliteta.

Kasno sam ovo video evo još jedan Tehnics za 110e baš ozbiljan gramofon.
Vredi.
Audio : Technics SL-Q2 09.04.2016 - ID 32312890 - KupujemProdajem

Tehnicsi su pravili najbolje gramofone i tu greške nema daleko su po klasi iznad gramofona koji su jeftiniji za 20e, pa se jako isplate. Imaju odlične ručke koje ne treba dirati, masivne diskove, samo kupiš glavu novu i ništa više.
Među gramofonima Tehnics je tata tu priče nema.

Želja mi je oduvek bila da imam gramofon, a sada kako smo u eri YouTube-a, digitalnih medija i svuda dostupnih audio fajlova… ta želja mi je još veća :slight_smile:
Mislim da me priča oko ploča i gramofona neće tako brzo i lako proći ali za početak bih uzeo nešto do maksimum 100€ da isprobam kako ide cela ta skalamerija a i ujedno ćerkice da porastu dovoljno da ne krenu miksanje sa pločama da mi rade u dnevnoj sobi pa i na taj deo moram da pazim :smiley: i ako bude sve kako treba i budem pri nekim parama onda da se počastim nekom pravom vrteškom u saradnjim sa dobrim lampašem, to mi je oduvek želja bila ali uvek je bilo nešto preče ili pare ili nešto drugo, zato sada skupljam informacije jer neću ni da se zalećem a vremena imam.

Koliko se kreći nove glave i da li postoji neka klasifikacija među njima (koje su dobre, koje se manje troše itd itd) ?

Što se glava tiče one idu od 20-30 eura pa naviše ko šta ima da plati.
Kod glava treba razlikovati MM moving magnet glave i daleko skuplje MC moving coil glave za koje pojačivač mora da ima posebnu sekciju za njih u suprotnom džabe si kupio.
E sad postoji jedna glava koju svi kupujemo i koja je sveti gral među glavama. To ti je moja preporuka.
U Pitanju je Audio Tehnika AT95 glava. To većina ljudi kupuje, a evo i zašto. Ona nije skupa košta od 30-35 eura ali je izuzetno kvalitetna. Sve glave koje kupiš do 100 eura neće da ti daju bolji zvuk, zato je svi kupuju, da kažemo da je izuzetno kvalitetna.
Postoje mnogo skuploje glave ali to ide srazmerno, što boji gramofon i ručka to bolja glava. Glupo je kupovati glavu dobru ako je oprema lošija.
Ja sam na mom tehnicsu na primer imao Ortofon 10 isto dobru glavu, ali je skuplja od ove i to je bila DJ glava, ali tako sam je dobio sa gramofonom pa je nisam menjao.

Glava može jako dugo da traje ako ti je dobro podešen gramofon, iznivelisan dobro. O tome ne treba da brineš.

Što se tiče tvog teksta oko kupovine gramofona potpuno podržavam. S obzirom da nemaš gramofon možda za prvo vreme uzmeš neki ispod 100 eura da se zadovoljiš, tada ćeš i videti šta mu ne valja i zašto je ispod 100 eura.
Moja preporuka je nemoj svašta da kupuješ drži se renomiranih firmi na primer Nemački Dual ima jako fine gramofone do 80 eura, Audio Tehnika isto.

Ovu vrstu gramofona koristila je većina radio stanica u bivšoj YU, u vreme kada se na radiju muzika puštala sa ploča :slight_smile: Ne znam da li negde može da se nabavi polovan?

technics_1200mk5.jpg

Može ali nije jeftin. Ovo je 1210MKII sa pitchem. Radio stanice ga koriste jer ima pitch za ubrzanje i usporenje brzine diska. Više je za DJ nego za kučno slušanje. ali sjajan gramofon. Cena mu je polovnom od 450-600€ kako gde naletiš. Jako je na ceni, ali ovo je top model.

@Sreten

U ovu kategoriju takođe spadaju Revox i Studer gramofoni? Verujem da nisu jeftini, ali verovatno traju večno :slight_smile:

Imam 20 godina i nikad do sad nisam imao tu cast da slusam gramofonske ploce, ali evo sad si me zainteresovao.

Sve zavisi od modela do modela. Svaka kompanija je pravila one koji su izuzetn okvalitetni ali i one koje mogu da priušte i ljudi sa manje para. Čak i čuveni Technics je imao jeftine i manje dobre gramofone, ali su bili jeftini… Tako da sve zavisi od modela.
Naravno postoje firme koje imaju jak renome kao što su Thorens, Technics, i njihova cena je uvek jaka, jer tu greške nema, šta god da kupite to je vrhunski kvalitet.

Šteta, gramofoni imaju izuzetno kvalitetan zvuk, ja sam kao dete od roditelja nasledio ljubav prema pločama i uoššte prema muzici, roditelji su mi audiofili pa sam od malih nogu odrastao u sobi prepunoj ploča.
Ali nikad nije kasno, ako voliš baš kvalitetan zvuk gramofon je prava stvar, ako ti to nije bitno batali, jer gramofon kao i ostali deo sistema nisu baš jeftini, mora da se uloži da bi se uživalo. Sve je stvar ko šta voli…

Gramofoni nisu preskupi nije nešto što ne može da se kupi, može i to za par hiljada dinara neki niži kvalitet, ali da je opet pristojan, ali da bi gramofon slušali treba stereo pojačalo koje ima izlaz za garmofon, znači trebaju i zvučnici pa ond ta igračka postaje dosta skuplja. Da ne pričam o pločama koje nisu baš jeftine, oko 1000 dinara otprilike, zato kažem to mora da se voli…
Kod Cd plejera je drugačije, narežete pa slušate ne mora da vas košta ništa, ali kod LP-ja je druga priča…

Nisu to ne znam koje pare, za početak sve može da se uzme za 150-200€ i to da bude vrlo pristojno, neki integralac, solidni zvučnici i gramofon, pa posle ko želi i može da nadogradi na nešto bolje…

Тешко да ја као студент из једне просечне радничке породице могу да приуштим то сад.
Можда једног дана.
Иначе обожавам музику. Скоро по цео дан слушам. Док вежбам задатке иде она класична, кад се опуштам уз цигару и пиво иде реге или кафанска, док шетам градом из слушалица бије неки хоп или рок, значи буквално слушам све, не бирам :slight_smile:

Ako želiš nabavićeš, tako to obično bude, ono što mnogo voliš i do čega ti je stalo imaćeš…
Ako vratim film unazad ja sam svoj prvi CD plejer kupio baš za vreme studentskih dana, radio po malo sa strane i uštedeo. Sećam se to je bio Philips CD 140 i dao sam za njega tada 110 DM, tad euro nije bio ni u najavi. Posle sam kupio JVC pojačalo nego baš jeftino, zvučnike sam imao rizove ostale od roditelja… Posle sam sukcesivno kako imam više para nabavljao sve bolje i bolje tokom godina. Priča oko Hi Fi je obično takva, krene se od najnižeg, pa onda polako tokom godina i mogućnosti nabavljaš sve bolje i bolje… Prodaš staro, dodaš za bolje i sve tako…

Muzika je super stvar i lepo je ako si se tu našao. Mene lično ona smiruje, pored svih frustracija koje život nosi, jako pozitivno deluje na mene, a i volim je. :slight_smile:

philips-cd-140.jpg

Evo ga taj famozni Philips 140. Lagan ko pero, plastikaner, spada u najjeftinije modele, ali taj pušta sve, nikad mi se nije desilo da za sve te godine koliko sam ga slušao nešto ne pročita ili ne daj bože preskoči… Čudo je, imao je sjajan laser, služio me godinama…
Jako je jeftin mislim da sad košta par hiljada dinara, a svira za sve pare…