Kako instalirati Linux? [REŠENO]

Dugogodišnji sam korisnik linux operativnog sistema. Isprobao sam razne distribucije(Ubuntu, Mint, Kubuntu, Ubuntu Studio, Edubuntu, Fedora, Mandriva, Back Track i Debian). Najbolje su mi se pokazali Mint, Ubuntu 10.04 LTS i Debian Squeeze(ponajbolji). Sve je odlično funkcionisalo dok nisam zamenio grafičku karticu. Imao sam Nvidia GeForce 9600 GSO XXX, i sve je savršeno funkcionisalo. Pre 3 meseca sam ugradio novu grafiku(EVGA GeForce GTX 550 Ti) i od tada nema šanse da instaliram niti jedan linux osim ubuntu 10.04 i debian(s tim što debian nema podršku za nove grafike, a ručna instalacija je ubistvo). Skinuo sam Mint 13 Mate x64. Instalacija neće niti da mrdne(samo crn ekran i trepće kursor u levom gornjem delu monitora). Ima li iko ideju kako se rešava ovaj problem? Hvala unapred!

Probaj kod instalacije da udjes u set gruba i dodas poslenomodeset parametar

Ako sam dobro shvatio trebalo bi ući ovde:
http://www.dodaj.rs/t/20/D9/4Grx9Ym4/capture.jpg
pa zatim ovde:
http://www.dodaj.rs/t/2n/O6/4OdsWz7I/capture1.jpg

Kad otvorim grub.cfg izgleda ovako:

if loadfont /boot/grub/font.pf2 ; then
set gfxmode=auto
insmod efi_gop
insmod efi_uga
insmod gfxterm
terminal_output gfxterm
fi
set menu_color_normal=white/black
set menu_color_highlight=white/light-gray
menuentry "Start Linux Mint" {
set gfxpayload=keep
linux /casper/vmlinuz  file=/cdrom/preseed/mint.seed boot=casper quiet splash --
initrd /casper/initrd.lz
}
menuentry "Start Linux Mint (compatibility mode)" {
set gfxpayload=keep
linux /casper/vmlinuz  file=/cdrom/preseed/mint.seed boot=casper xforcevesa ramdisk_size=1048576 root=/dev/ram rw noapic noapci nosplash irqpoll --
initrd /casper/initrd.lz
}
menuentry "Check the integrity of the medium" {
set gfxpayload=keep
linux /casper/vmlinuz  boot=casper integrity-check quiet splash --
initrd /casper/initrd.lz
}

I gde sad tu ubaciti --nomodeset?

Ubaci cd u racunar i restartuj. Sistem ce se pokrenuti i dobices pocetni ekran, na kom imas opcije, da pokrenes live sesiju, ili da otpocnes instalaciju.Na tom istom pocetnom ekranu imas jos dodatnih opcija, i mogucnost da ih vidis tako sto ces pritisnuti tastere F1, F2, F3, F4, F5, F6. Cini mi se da pritiskom tastera F4, dobijas mogucnost da selektujes opciju nomodeset. Ukoliko nije taj taster, pokusaj sa nekim drugim. To je sve sto treba da uradis, i onda odaberi instalaciju ili pokreni sistem u live modu.

Sve je meni to jasno. Međutim, meni ni ne dođe do opcije da izaberem live sesiju ili instalaciju. Primer: krenem da instaliram ubuntu. Poljubičasti ekran i zacrni se. U gornjem levom uglu samo trepti kursor.Dakle, ni ne dođe do opcije za odabir sesije. Jedino da ubacim neku staru grafiku, instaliram linux, a zatim ubacim novu. Ali da li će se hteti podići sistem tada? Čačkaćemo pa da vidimo.

Karakteristicno je za poslednje verziji Ubuntu distribucija i Linux Minta, koje dolaze sa kernelom 3.2, to da ne rade bas na svakom hardveru. Ni ja nisam uspeo da pokrenem nista od gore navedenih distribucija. Verovatno da hardver koji koristim nije podrzan u potpunosti. Cak sam pokusao da uradim dist-upgrade, sa prethodnih verzija na sadasnje, i nisam dobio pohvalne rezultate. Upgrade je prosao, stim da je distribucija zadrzala stari kernel u verziji 3.0, i radila je sa njim, dok novi kernel nije uopste bio funkcionalan. I onda su krenuli problemi, nekad hoce da radi, nekad ne, i odustao sam, da ne bih morao po pet-sest puta da restartujem racunar , da bih pokrenuo sistem. Ostaje da sacekam jesen i neke nove verzije, nadam se da ce podrska biti sveobuhvatnija.

Da li ste probali da pokrenete instalaciju sa " alternate install cd ", instalaciju u tekstualnom modu ? Linux Mint, koliko ja znam, nema tu vrstu ISO -a za download, ali ima Ubuntu.

http://mirrors.melbourne.co.uk/ubuntu-releases/12.04/ --------- [font=UbuntuBeta]Alternate install CD[/font]

Evo me na distribuciji Linux Mint 13 Cinnamon 1.4. Voljeni mi je bio ubuntu, ali sam se od njega oprostio zbog unity-ja. Linux Mint se i dalje drži gnome okruženja, koji je najstabilniji. Instalirao sam tako što sam stavio neku staru grafiku u komp(nvidia 6200), instalirao sistem, a zatim ugasio komp. Vratio novu grafiku unutra, upalio komp, ali nakon odabira sistema u grub loader-u ništa se nije dešavalo. Restartujem komp, u grub loader-u odaberem recovery mode i pokušavao sam svašta, ali bez uspeha. Kad sam izlazio iz recovery mode-a napisalo mi je da će se ulogovati, ali sa niskom rezolucijom i slabim performansama grafičkog okruženja. Kliknuo sam na YES, i čim se sistem upalio ponudio mi je drajvere za grafiku. Instalirao, restartovao i sad radi kao zvrk. Pokupio je mali update sa neta(oko 70-tak MB) i sad malo razgledam kako to sve izgleda. Za sada sam veoma zadovoljan jer troši resursa kao XP(Unity guta više nego sedmica). “Kuckamo” se na forumu i pozdrav, da ne gnjavim više! :slight_smile:

Ako je reseno onda je reseno, pa cu tako i staviti temu! Nadam se da je problem za tebe, pre svega, a i sve nas ostale, resen i da je sve dobro i da nece biti novih problema (a i zasto bi bilo, Mint je to!) :slight_smile: Ako sta iskrsne lako cemo vratitit temu u aktivnu. Inace, na MintSrbija ne zakljucavamo teme, pa se uvek tema moze vratititi kao aktuelna ako opet nesto pocne da pravi problem, a neki gremlin mi kaze da ova nece! :slight_smile: