Kako izuzeti pakete da se ne nadograđuju?

Ljudi, neću bre da mi se nadograđuje Gnome, a još manje Master PDF Editor, koji nema vodeni žig samo u verziji 4. :smiley:

Naime, kako da sačuvam promene u terminalu, kad unesem programe koje želim da izuzmem od [B]nadogradnje[/B] na Manjaru? {1f447}:blush:

2019-01-08_10-44.png

Отвори тај фајл као root у неком едитору текста који знаш да користиш. Обриши #, унеси имена пакета (користи размак као сепаратор) и сачувај.

Требало би да узмеш у обзир да је то RR дистрибуција, па временом могу настати проблеми због мешања нових и старих пакета. Пажљиво са тим Gnome пакетима.

@Lazar Hvala kolega, upravo sam to odradio u Gedit-u. :slight_smile:

Промене на pacman.conf се врше у текст едитору (Gedit, Xed, Mousepad, Atom, Vi…) а из терминала се отвара сам едитор текста. Са root овлашћењем наравно…

edit:
Лазар је био бржи…

@зунзара Хвала, у сваком случају. :blush:

Hm, gde grešim? Izuzeo sam Master PDF Editor, i opet mi nudi nadogradnju. :rolleyes:

2019-01-08_13-20.png

Јоцо, у Арч репоу постоје три мастерпдфедитора. По овоме што видим (број верзије) ти користиш masterpdfeditor-free.
Овде погледај која су три едитора па на основу тога мењај pacman.conf. Дакле, ако је masterpdfeditor-free упиши masterpdfeditor-free, ако је masterpdfeditor упиши masterpdfeditor, ако је masterpdfeditor-qt4 онда masterpdfeditor-qt4.

@зунзара Ух, ево успео сам напокон, било је потребно рестартовати комп по сачуваним променама… Више ми не нуди надоградњу тог програма. :slight_smile:

Gnome moraš apdejtovati, i grupa se ne zove “gnome-desktop” nego “gnome” i “gnome-extra”. Svakako da ćeš zbog toga imati problema sa paketima pre ili kasnije.