Kako podesiti rDNS

Koristim elementaryOS, zelim da koristim IRC ali me nervira sto mi pise pravi hostanem pa zelim da koristim vhost, kao IRC klijent koristim irssi i citao sam ovaj: https://wiki.archlinux.org/index.php/Irssi clanak o podesavanju vhosta. Kaze da sistem mora da ima omogucen rDNS, to sam proverio sa host komandom kako i pise i dobio sledeci izlaz:

Host ip not found: 3(NXDOMAIN) ispada da nije omoguceno. E sad mene zanima kako da omogucim taj rekurzivni DNS ? I sta ce se konkretno promeniti kada to uradim ?

Šta kaže

host localhost

?

Vhost nema nikakve veze sa tobom kao klijentom, to se odnosi na podešavanje na IRC serveru…tek ako je tamo podešen vhost, tebi kao klijentu je omogućeno da se drugačije prikazuje hostname

[email protected]:~$ host localhost localhost has address 127.0.0.1 localhost has IPv6 address ::1
Ali zasto onda u clanku pise da se mora imati i rDNS ?

Čekaj jel ti podižeš IRC server?

IRSSI je zapravo serverska edicija IRC-a koja omogućava podizanje i emitovanje IRC protokola na web servere. Ukoliko ne podižeš IRC servere nema nikakve potrebe da postavljaš revers DNS. Inače to se postavlja pri kreiranju hostova.

Neophodan je kada se podigne na server, jer ne bi mogao drugačije da mu pristupiš iz nekog IRC klijenta. Recimo mi sada na FOSS-u postavimo IRC server i vama pošaljemo adresu da se konektujete recimo https://foss.rs/irc ali prethodno nemamo podešen revers DNS i vi dobijate beskrajan loop koji će biti 127.0.0.1/irc jer kod nas na serveru nigde nam tragova da je revers DNS odnosno IP adresa servera povezsana sa nazivom našeg domena.

Ne podizem IRC server, samo koristim IRC, nisam znao ovo za irssi, sad mi je jasno hvala @Dragan[/USER] i [USER=2]@Vladimir :smiley: