Kako podesiti vreme na trios-u?

Probao sam nešto ali ne ide, i usput da pitam gde je podešavanje vremena i datuma???

Prilikom instalacije sam sve podesio kako treba i sat je 3 sata unazad, ne razumem?

Gde je software centar?

Ima li toga uopšte ovde? :slight_smile:

DateTime - Debian Wiki

Gde je software centar?
Ima li toga uopšte ovde? :slight_smile:

Ima…zove se Synaptic :slight_smile:

Nema :

Zašto vreme nije podešeno automatski kao I kod ostalih instalacija linuxa, do sad sam ih probao 5-6 distribucija, ili desni klik na sat I datum?

Gde je software centar svaka distribucija ima? :slight_smile:

Još mnogo mnogo sitnica što nerviraju, izdržao sam 1 sat na triosu I vratio se nazad, možda nekad kad bude full po meni tad biću korisnik. :slight_smile:

Sat kasni tri sata samo ako koristiš TRIOS u Live - modu. :slight_smile:
Prilikom instalacije kada dođeš do opcije Timezone - Selection tu odabereš tj. klikneš na Europe - Belgrade i
dobićeš tj. imaćeš tačno vreme. :slight_smile:

Debian nema…njegovim korisnicima je i Synaptic dovoljan :slight_smile:

Još mnogo mnogo sitnica što nerviraju, izdržao sam 1 sat na triosu I vratio se nazad, možda nekad kad bude full po meni tad biću korisnik. :slight_smile:

I ja mislim da je tako najbolje…glupo je da se nerviraš oko nečega što ne želiš, ili ne umeš, da koristiš :slight_smile:

Sad pričamo kao da ne umem da koristim OS, 2 godine skoro sam na Linuxu probao sam nekoliko distro, samo sa ovaj sam imao problema, ne pričam o live modu već o intaliranom OS-u i naravno podesio “Timezone - Selection” prilikom instalacije.

-Moj zaključak: OS nije završen do kraja, po meni hvale još minimum 30% podešavanja da bih mogao prosečan korisnik da koristi bez problema.

-Da nema desni klik na satu i datumu što je po meni velika rupa i da moram da kucam u terminalu da bih podesio vreme je stvarno smešno. :slight_smile:

-Nije meni toliki problem da se snađem i nalazim uputstva ali pričam za prosečnog korisnika da ne kažem početnika.

Nebitno je u svakom slučaju ništa nisam izgubio, samo sam izneo moje mišljenje. :slight_smile:

Iz tvog misljenja se vidi da ne shvatas da podesavanje vremena iziskuje root ovlascenja i da je (vrlo, vrlo, vrlo) losa praksa koristiti bilo kakav GUI, vec da to treba raditi iz CLI. Takodje ne shvatas da postojanje vise operativnih sistema na istoj masini znaci najmanje tri casovnika (1) BIOS/EFI/UEFI, 2) jedan OS 3) drugi OS), pri cenu je “najcvrsca” upravo vremenska zona iz BIOS/UEFI/EFI a da je za ispravno funkcionisanje potrebno podesiti da svi casovnici koriste istu vremensku zonu, npr. UTC.

Čak 2 godine?! Svaka čast :smiley:

Drži se ti Ubuntu-a - prijateljski savet :slight_smile: Da ti znaš koliko distribucija nema softverski centar pao bi na d*pe :smiley:

Miloše, nemoj se ljutiti, ali ovo jednostavno nije tačno…desni klik na datetime dodatku u panelu radi koliko je meni poznato :slight_smile:
Ostatak što se tiče različitih vremena u biosu je objasnio @bestragamuglava, no verujem da ti to već znaš pošto si iskusan korisnik :slight_smile:
Screenshot_2016-08-21_20-57-46.png

Gde je ovde na slici set date and time ili update time??? Sam si dao objašnjenje?

Upravo govorim za software centar ako već 99% distribucije nemaju zašto se ovde ne doda?

Posle neko kaže zašto ubuntu ima više korisnika? :slight_smile:

A zašto raditi sve to ako sistem ume da prepozna vreme? Uz dobar OS vreme ide automatski, ne sećam se na ostale distribucije da sam podešavao vreme, stvarno se ne sećam. :slight_smile:

Radi desni klik, i šta smo dobili na desni klik? Vidi sliku :slight_smile:

Neću se ja držati ubunta, ali držaću se Lubunta, ubuntu mate-a, kubunta, kao što vidite svi imaju software centar. :slight_smile:

xfce kao okruženje je malkice siromašno u odnosu na druga DE što se tiče podešavanja, ali postoji rešenje, ako ti je baš toliko stalo da klikćeš po vremenu :slight_smile:

apt install mate-system-tools

Screenshot_2016-08-21_22-26-49.png

Nije šija nego vrat :smiley: Šta fali Synaptic-u?

To je tačno. Ali zato postoji izbor pa odabereš ono što tebi odgovara :wink: Šta bi tek rekao za Gentoo, Arch ili Slek, bilo bi “pa ovo nije Linux” :smiley: Nego, kako ono beše…

Pošto je tačno treba se malo pozabaviti time jer da bi trios dobio više korisnika mora malo da se poradi na tome, ovo su moje sugestije i saveti, nije cilj da neko napravi OS a da ne može ništa s njim dok ne pročita knjigu od 5000 strana, prelistava globalni forumi, udara glavu o zid da bi uradio nešto a da su to na žalost samo neke obične sitnice, ali bukvalno, nadam se da ste me sad razumeli?

Meni lično nije nikakav problem da se razumemo. :slight_smile:

Bas mi je drago sto smo procaskali.

Takođe i meni. :slight_smile:

Beše da je nedovršen OS. :slight_smile:

Slažem se potpuno da je TRIOS nedovršen.
Ne znam da li si možda primetio, pošto ti koristiš ozbiljne sisteme…nema gui za zfs snapshot, kao što je npr Time slider na Solarisu i nautilus addon za istu stvar, pa u TRIOS-u sve to mora da se radi kroz terminal.
Da li možeš da mi pomogneš nekom preporukom?