Kako povecati velicinu slova u Menu

Rezolucija ekrana je 1920x1080 i slova u glavnom Meniju su prilicno mala i moram se uvjek primaci ekranu na manje od 50 cm da bih odabrao ikonicu.
Pokusao sam na Configure Menu i nisam nigdje nasao opciju za povecanje slova u glavnom Meniju. Trazio sam bezuspjesno nekoliko dana po drugim programima u sistemu na internetu kao i na ovom forumu.
Pokusao sam naci i neki adekvatan program u Softvare manageru ali ni to nije dalo nikakvog rezultata.
Na oficijalnom sajtu nisam nasao ni pomena o ovome.

Hvala unaprijed.

Sistem je Linux Mint Cinnamon 17.1 , 64x.

Da bi se povećao tekst samo u meniju, moraće izvesno da se čačne .css teme koju koristiš za Cimet ( pričamo o Cinnamon temi ( panel i meni ) @Menu>System Tools>System Settings>Appearance ).

Jednostavnije rešenje je da povećaš DPI za sve ( svuda će biti veća slova ), ako se ne varam @Menu>System Tools>System Settings>Appearance>Fonts :slight_smile:

Ako ne uspe, napiši koju temu koristiš, pa da vidimo da sredimo kroz nju :slight_smile:

Vec sam probao i cakako tu u fontsu ali to ne resava stvar jer ta podesavanja su za sve osim za glavni Meni. Svugdje povecava slova osim u glavnom Meniju.

Nije mi jasno na sta mislis kad kazes da napisem koju temu koristim.
Mozda ce ova slika menija dati odgovor.

Nekada Cimet ima problem sa temama, pa promeni temu i vidi da li će ti se slova povećati.

Kada promeniš temu pritisni ALT+F2 i tu ukucaj -r i lupi enter.

Promijenio sam temu i ukucao ALT+F2 , ukucao r (posto -r ne funkcionise) ali nisam rijesio problem. Mislio sam da postoje neka podesavanja koje ne mogu da otkrijem ili neki program za sitna podesavanja. Nema veze ako nema mogucnosti za ovo jer izgleda da nas nema puno sa ovakvim problemom. :slight_smile:

U pravu si izvini ranije je bilo -r sada je samo r.

A kako ti je u drugim okruženjima jel meni izgleda ok ili si samo Cimet probao?

Ovu sliku koju si okačio na njoj se iza vidi browser koji je “oooooogroman” jel imaš problem (zdravstveni) sa vidom ili nešto drugo, jer meni na slici deluje meni sasvim normalno!?

To r (-r) sam pomenuo jer nisam bio siguran da nije nesto trece u pitanju :slight_smile:
Nemam zdravstveni problem nego mi je zgodno da gledam malo udaljeniji od ekrana (malo dalje od metar u polulezecem polozaju) nego da moram da se cesto priblizavam ekranu. Jer posebno sad kad sam instalirao novi sistem cesce imam potrebu da koristim meni. A slova na meniju mi se cine da su otprilike na velicini 7 ili 8. Ipak mi je mnogo zgodnije kad su slova npr. oko 15.
Mislim da pre dok sam koristio manje rezolucije da mi to nije bila smetnja jer su fontovi po defaultu bili dovoljno veliki a i nije mi smetalo da sam blizu monitora :slight_smile: .

Da li si pod pojmom druga okruzenja mislio na Mate ili mozda na neki drugi sistem tipa Ubuntu?
Ako si mislio na to , da i na njima sam povecavao pa sam na Zorinu uspio naci podesavanja a na Lubuntu nisam.
Mate nisam jos probao.

Aha znači shvatio sam… ti želiš da imaš veća slova a ne da je neki problem da su slova umanjena.

Cimet ima OK fontove u meniju, nažalost ne koristim Cimet odavno a kada sam ga koristo to je bilo prvih par meseci dok je još bio u alpha verziji sada je dosta toga izmenjeno pa ne mogu da ti kažem gde je šta ja koristim XFCE.

Pošto si probao i druge sisteme i na svima si povećavao font onda je sve u redu sa Cimetom samo što ti želiš veći font :slight_smile:

Jedino da probaš drugu temu da skineš.

Jeste , sa Cinnamonom je sve u redu samo sto bih ja zelio malo povecati font.
Pokusacu i sa temama pa valjda uspijem naci odgovarajucu.
Hvala na trudu :slight_smile:

Uspio sam povecati font u glavnom meniju.
Ipak je tamo gdje ti pomenu u prvom postu.

@Menu>System Tools>System Settings>Appearance>Fonts

Samo sto pre nisam smjeo dirati “Text scaling faktor” a upravo tu je rjesenje. Povecanjem indexa se povecava i font u glavnom meniju.

Moze tema da se zakljuca. Pokusavam naci nacin ali izgleda da meni nije dostupan.

Na ovom forumu teme se ne zaključavaju :slight_smile:
…osim naravno ako neko od admina/moderatora ne zaključa temu iz nekog drugog razloga…da spreči svađu, ili ako se samo postavi neko obaveštenje na koje nije potrebno odgovarati, i slično, ali to ovde nije slučaj :slight_smile:

Nasao sam u pravilima da treba Edit Title pa staviti da je tema rijesena. Medjutim to nikako ne mogu da izvedem.

To je staro pravilo kada je bila stara skripta na forumu, biće ispravljeno jer će se drugačije označavati tema kada je rešena.