Kako se deinstaliraju paketi u Slackware?

Hteo bih da instaliram minimalni slackware. E sad, posto ne znam sta mi treba a sta ne, ne bih to mogao prilikom instalacije, nego sam mislio posle, jer stvarno ima neke znj pakete i programe koje niko ziv ne koristi :slight_smile: instalirao bih samo libreoffice i tako neke, sublime, neki pdf reader… Sve cu to naknadno. ali me brine kako da deinstaliram postojece pakete i da pri tom nesto ne izbrisem sto mi treba. I da se kasnije ne apdejtuju ti “viskovi”.

Hvala!

p.s.

u principu nista mi ne treba, jel mogu to prilikom instalacije da odaberem. Znaci samo osnova. Znam da se foliram s tim, jer mogu da uzmem neki drugi linux, ali zelim bas slakisu.

Komanda removepkg uklanja pakete.

Kako si planirao naknadno da uklanjaš ono što ti “ne treba”? Ako instaliraš dodatan softwer pomoću slackbuild skripit sa slackbuilds.org, podrazumeva se da korisiš full instalaciju, pa ako sam brišeš pakete nećeš znati da li ti treba neki paket koji su uklonio.
Pošto si laik, najbolje bi bilo da se polako edukuješ i o Slack-u i o aplikativnim programima. Kako budeš znao više, znaćeš i šta i kako treba da radiš.

Sto se Slackware-a tice on ti je malo specifican u odnosu na ostale. I kod njega ne mozes tek tako da instaliras minimalni sistem kao sto je Arch, Debian net install ili Ubuntu mini. Prilikom instalacije moras rucno da biras koje pakete da instalira a koje ne

U principu, hteo bih samo da smanjim aplikativni menu. Ako neki programi i postoje, samo da ih sklonim. Ne smeta mi ako su tu, samo da ih ne vidim. A brine me to, sto, racunam ako ih izbrisem, mozda ce mi ram memorija biti manje zauzeta, posto imam samo 2 gb. Stvarno mi treba samo libreoffice, sublime, xampp, digitron i mozila :slight_smile: No dobro ako ne moze, ostajem na mintu.

Uklanjanjem programa ćeš osloboditi prostor na hard disku, ne u RAM memoriji. Ako neki program nikad ne pokrešeš, on se neće nalaziti u RAM memoriji.

Vanilla Slackware instalira kompletan sistem zato što ne rešava zavisnosti među paketima, to je ostavljeno korisniku “na teret”.
Najbolje je da ništa ne uklanjaš od programa… @Lazar je već objasnio zašto… a ako te stavke u meniju nerviraju, one mogu da se uklone bez problema, zato što su to samo linkovi ka programima.
Usput, sa 2 GB memorije, Slack bolje radi nego neki drugi sistemi sa 4 GB :slight_smile:

Moram da stavim tacku i da kazem da sam instalirao openSUSE i prijatno sam iznenadjen. Radi bez mnogo muke, po meni bolje od i od minta i ubunta zajedno, a lepsi je od debiana…

Jedino sto ova plazma jede memoriju, pa sam na granici…Moracu da kupim 8gb plocicu.

OpenSuse je odlična distribucija, jedna od retkih koja se nalazi kod mene “na metalu” :slight_smile: