Kako skupiti (prodati) karte na Steam-u ?

Dakle, na steamu sam realtivno nov pa i ne razumem baš najbolje kako funkcioniše u potpunosti (barem ne ovaj deo što se tiče karata) pa ako ima neko iskusniji (a ima ih :D) molio bi da mi pojasni kako se skupljaju karte u igranjem igrica i kako se te iste karte prodaju za novac na steamu ?

Evo da objasnim.

Pojedine igre daju karte ne sve, to možeš da vidiš kad odeš na svoj profil pa pod Badges ispod igre na kojoj piše Play, to znači da ta igra daje karte koje nisi sve pokupio, a igranjem igre dobijaš karte. Igranjem dobijaš pola karata, a drugu polovinu ili menjaš preo trejdovanjem ili kupovinom na marketu.

Da bi mogao da prodaješ karte na marketu uslov je da prethodno kupiš neku igru u steam prodavnici, to je jedini uslov. Ako do sad nisi kupovao igre u steam prodavnici od kupovine igre moraš da sačekaš još 14 dana da bi mogao da prodaješ karte. Ako nisi kupovao ja ti savetujem uzmi neku jeftinu igru tipa 0,14 e čisto da bi aktivirao mogućnost prodaje.
Karte prodaješ direktno iz svog inventara ideš na sell, odrediš cenu i to je to.
Sve svoje karte i iteme koje prodaješ možeš da vidiš pod Community - Market.
Novac koji zaradiš ide direktno na wallet, ne ožeš prebaciti na svoj račun. To isto važi i za kupovinu karata, samo novcem sa walleta možeš da kupuješ kartice.
Kada skupiš sve karte iz igre možeš da napraviš bedž, čime dobijaš 100 poena kojia dižeš svoj level, dobijaš obično kupon sa popustom za neku igru, pozadinu igre za svoj profil i item iz igre.

Kada postigneš nivo 10 povremeno ćeš dobijati booster pakove od steama odnosno paket karata sa po 3 karte, što je nivo veći veča je učestalost dobijanja paketa.
Takođe da kažem da pozadine i iteme koje dobiješ možeš da prodaš za gemove sa kojima kada dovoljno skupiš možeš da kupuješ druge booster pakove.
Pozadine su od 10-100 gemova u proseku, bezvredni itemi koje dobijaš od 10-40, pa kad skupiš dovoljno možeš da kupiš neki booster pak koji vrede od 500-1400 gemova.

Više o ovoj temi možeš da pročitaš ovde Kartice za razmenu na steamu | FOSS | Free and Opensource Serbia

Od 9. marta nova pravila o prodaji stupaju na snagu. Svaki item koji prodaješ stavljajuči na market ili trejduješ sa drugima prvo stoji na čekanju punih 15 dana. Ovo može da se izbegne ukoliko se instalira steam mobilni autentifikator, s tim što svaka transakcija mora da se potvrdi u okviru steam guarda na mobilnom telefonu.
Možda jeste malo naporno, ali time se izbegava ono čekanje od 15 punih dana.

Onog momenta kad iz vašeg inventara prodate nešto izaćiče notifikacija u kojoj kaže da bi se to pojavilo na drugom nalogu ili na marketu da je potrebno potvrditi akciju sa mobilnim autentifikatorom.
Na mobilnom telefonu u meniju pod Confirmation treba kliknuti na taj item i dole potvrditi Create listing. Posle toga item odmah ide na market ili ako je trejd u pitanju drugom korisniku.