Kako ukloniti mint custom search u chromiumu

Primetio sam da je umesto podrazumevane google pretrage, postavljena mint custom search stranica na guglu i to mi jako ide na živce. Znam da tim custom search-om pomažemo Mint zajednici, ali jednostavno me iritira pa sam morao da vratim na google normal.

Kako to uraditi? Jednostavno, meni je trebalo svega 10 sekundi da to uradim.
Uđete na Chromium podešavanja idete na Basic -> Manage Search Engines

http://www.dodaj.rs/t/U/5t/3tBWDHz3/ss1.jpg

Zatim klinete na Google (Default).

http://www.dodaj.rs/t/12/Jk/2YuJTDN8/ss2.jpg

U polje za link unesete sledeći link:

http://www.google.com/#hl=sr&cp=8&gs_id=r&xhr=t&q=%s

Završili ste pos’o! :wink:

Mislim da je to važilo za starije verzije, a od verzije 12 se koristi duckduckgo.com pretraživač koji je trenutno prilično popularan zbog velike vreve oko podataka koje Google pretraživač skuplja o svakom korisniku.

Inače, Mint projekat se u jednoj dobroj meri finansira upravo iz ovih pretraživača, pa bi trebalo dva puta razmisliti da il želite da onemogućite finansijsku pomoć našoj distribuciji. Ako već ne možete da donirate, dozvolite im da zarade nekoliko dolara od pretraživača koji deo prihoda koji Mint generiše za njih vrate nazad.

U LMDE-u još stoji mint custom search. :wink:
Znam da je to jedan od izvora finansiranja, ali kad te nešto iritira onda ne možeš protiv toga.

Ako kao što kažeš koristi se taj pretraživač, onda ovo “vraćanje” na podrazumevani google neće ih oštetiti. :slight_smile:

Taj Duck lodao je toliko loš da nemam reči… da je barem malo bolji možda bi ga i koristio.

A budi sasvim siguran da se Mint ne izdržava finansijski od implementacije custom search skripte u mozilu i chrome…

Taj duckduckgo.com je pristao da sarađuje sa Mintom i da deo generisanih prihoda vrati Mintu, dok Google odbija to da učini, pa ga zvanični Mint još ne uključuje u svoje pretraživače.

Na sledećem linku su izlistani pretraživači koji sarađuju sa Mintom, a Mint se svakako trudi da što više pretraživača dovede na tu listu, na obostranu (ili pak trostranu) korist.
http://www.linuxmint.com/searchengines.php

Naravno, slobodan OS ne bi bio slobodan kad mi ne bi imali tu slobodu da sve slobodno menjamo, pa tako i podrazumevane pretraživače interneta. :wink:

Jesi siguran? Na linuxmint.com stoji objašnjenje zašto se koriste custom search engini i zašto se korisnicima preporučuje da ih koriste (zbog generisanja prihoda za održavanje Mint projekta). Nisam do duše nigde našao koliki procenat prihoda Mintu donose upravo pretraživači, ne znam da li negde postoji taj podatak.

Ne postoji, sinoć je i meni trebala. :slight_smile:
Što se tiče diskusije, mislim da polako odlazimo u offtopic.
Tema je informativnog karaktera, kako uraditi nešto.
Ne treba širiti temu u drugim pravcima. Ako neko zna još neke načine, neka to napiše. :wink:

Propilično sam siguran, ma šta god pisalo na tom sajtu, jer Mint se finansira putem drugih projekata. Ne kažem da oni ne dobijaju neku paru od toga ali ne u tolikoj meri u kojoj vi to smatrate da dobijaju.

Ne možeš da brišeš svoje poruke, možeš da je izmeniš a ako baš želiš da je izbrišeš, klikni na “Prijavi uredniku” ostavi razlog zbog koga želiš da ti se izbriše poruka pa će moderator koji je nadležan za taj deo foruma odlučiti šta dalje. Ukoliko forum nema moderatora, globalni moderator preuzima obavezu na sebe.

Ovo smo uveli kao mogućnost da podstaknemo ljude da što više pišu na forumu a pritom i da imaju neku odgovornost i da stoje iza svojih napisanih reči :slight_smile: