Kako utvrditi koji hardver pravi problem u radu?

Da li postoji neki program ili komanda u terminalu iz kog bi mogao zaključiti šta nije u redu sa kompom?
Sistem je Mint 13 sa lxde graf. okruženjem, koji je mesecima unazad radio bez problema.

Dešava mi se često, u zadnje vreme, da se slika na kompu smrzne, ne može se ništa uraditi osim hardverskog restarta. U trenutku smzavanja nikad nisu bili pokrenuti neki jako zahtevni programi, uglavnom Clementine i Firefox, ponekad virtualbox. Najčešće u Firefox-u neke fleš igrice sa sajta miniclip.com.

Do sad sam uspeo samo da utvrdim, da je hard disk i operativni sistem na njemu, verovatno u redu. Nema bedsektora, proverio sam sve particije sa: sudo badblocks -sv /dev/sda.
Isti problem se dešava i kad sam stavio drugi hdd sa Bodhi linuksom, pa pretpostavljam da je problem u nekom drugom hardveru.
Pitanje bi bilo kako utvrditi koji hardver pravi problem u radu?

Moze biti RAM. Kad palis PC u GRUB meniju imas MemTest. Pokreni ga, i pusti da prodje test barem 2x, pa ces videti da li ce se pojavljivati greske. Ako ih nema, RAM je ok. :slight_smile:

Takodje moze biti da ti se pregreva CPU ili grafika, jer si proveravao ventilatore? :slight_smile:

MemTest sam jednom pokrenuo, nije pokazao grešku.
Na graf. karti je promenjen ventilator, ali se komp i dalje smrzava.
Psensor pokazuje iste standardne temperature oko 42-44 stepena na GPU i oko 37-38 st. na nekom drugom senzoru označenom sa temp1.
Ni neki pokazivač stanja procesora u panelu ne prelazi nikad 2/3 opterećenja.

Pretpostavljam da će komp morati na servis, ali sam hteo da saznam da li postoji neki program kojim bi se moglo ustanoviti koje parče hardvera pravi problem.

Mozes da pustis u MemTestu i Advanced test, tako nesto, nacices vec ne secam se tacno, jeste sporo, ali ako prodje i njega, onda si 99.9% siguran da je RAM ok… :slight_smile:

Uglavnom, mozes jos da proveris sta kaze S.M.A.R.T report hdd-a. Instaliras “gnome-disk-utility”* i u njemu ides na S.M.A.R.T Data & Tests i iscitas sve parametre sa spiska:
[ATTACH]2119.IPB[/ATTACH]
i uporedjujes “Value” sa “Treshold”.
Mada ce ti sam program odmah izbaciti ako nesto nije ok pod “Self/Overall assessment” :slight_smile:

A napajanje koliko ti je staro i koje imas ( proizvodjac/snaga ). Napisi nam i kompletan sastav konfiguracije.
:drinks:

*Nalazi se u Menu -> Accessories -> Disks

Hvala puno za savete.
Izgleda da je ipak bio problem sa memorijskim modulima. Posle tvog 2. posta, sam ponovo pokrenuo MemTest, i pokazao je ovog puta puno grešaka. Posle čišćenja od prašine i prebacivanja modula u druge memorijske slotove, prošao je MemTest bez greške. Već više od 1,5 sat radi komp bez problema.

Disk utility prijavljuje 1 bad sector, ali piše da je self-test completed OK.
Vrlo je koristan program, nisam ga dosad koristio, hvala što si ga preporučio.

Sastav konfiguracije, radi se o kompu starom par godina : matična Biostar 770, dual core procesor athlon 7450, graf. karta Geforce 9500. Solidno je radio komp uglavnom, jednom je dosad samo menjan ventilator na procesoru u servisu. Na žalost napajanje je neko najobičnije blueberry koje se zateklo u kućištu (verovatno će prvom prilikom biti zamenjeno za bolje).
Nadam se da je problem rešen, za sad radi. :ok:

Onda ti je otišao neki od RAM slotova na matičnoj… veoma česta pojava, ja sam imao sličan problem pre X godina meorija je čas radila čas ne… slot je bio neispravan.

Nemora da bidne.
Ja imam dual kit kingston ddr 2 hiperX na 1066MHz, i imao sam nekoliko puta probleme s njom. Naime potpuno je ispravna ali je neverovatno osetljiva na prašinu, treba dobro očistiti slotove i ponovo je ubaciti i šljaka.