KDE i Thunderbird i ostalo....

Bio na Gnome 64-bita i kad sam htio kroz Virtualbox da zavrtim jednu distru sve se srušilo,restart nije pomogao.To mi se nije desilo od kako se družim sa Ubuntu(od 9.10 do 11.10) a vjerujte kao početnik brljavio sam svašta.Instaliram KDE 64-bitni i kreće ispobavanje;u Thunderbirdu ako u poruci ima i neka web adresa-neće da je otvori(što do sada nikad nije bilo slučaj).Pokrenem Blutut,nakon prepoznavanja mobitela i pokušaja da sa komp prebacim neku datoteku(mp3)na mob sve zamrzne(i miš i tastatura) i slijedi ručni restart.Na stranici LInuxzasve čitam vrlo koristan članak o gr.okruženjima i autor kaže da je za ugodan rad dovoljno 512 mb RAM-a(to potvrđuje i oficijelna stranica,doduše preporučuju 1 gb).Imam 4 gb RAM-a i meni u idlu zauzeće ide i do1,1 gb(kao win7).Dok ovo pišem samo je Opera aktivna i pokazuje 810 mb zauzeća.Nisam napravio grešku i instalirao vlasničke drivere.Ostalo ,za sada radi kako treba(pogotovo Muon,koji je Kmamuz preporučio).U čemu bi mogao biti problem sa Thunderbirdom i Blututom?

Što se tiče radne memorije, ja imam 6 GB i gnome ume da povuče i 1GB, ali bih iskreno bio srećan kada bi iskorišćenost bila i 5GB ako bi mi sistem bolje radio. Na kraju, što ste stavili 4 GB ako vam je žao da potrošite 1,1GB? Pređite na neki sistem koji koristi openBOX pa vam iskorišćenost radne momorije neće prelaziti 20%.

Kako ste instalirali Thunderbird? Probajte sa reinstalacijom te aplikacije i čišćenjem svih datoteka povezanih sa njom.

Koji sistem koristite? Koju grafičku karticu imate, jer možda i nije problem sa Bluetoothom… Ja imam sličnih problema sa KDEom na Ubuntu i Mintu, dok sa nekih drugim sistemima koji takođe guraju KDE tih problema nemam.

Thunderbird je došao “u paketu”(nisam ga ja instalirao).Zanimljivo nakon brisanja kroz Synaptic i ponovne instalacije ,postavke mog računa su gotove,kao da nisam ni deinstalirao"pticu",znači isti problem, web stranicu iz prispjele poruke ne otvara.Blutut me nikada nije zezao na Ubuntu,sve je radilo kao podmazano.Imam ATI Radeon HD 4850 512 mb grafu i na Ubuntu ni vlasnički driveri nisu pravili frku…Naravno da mi nije žao RAM-a(na postojeće 2 gb nabacio sam još jedan keks od 2 gb) zbog sina i njegovih igrica na win7 al onako usput sam komentarisao da mi je malo čudno da KDE može i na 512 mb a koliko sam ja skužio prilično je gladan RAM-a.Razlog mog prelaska na Mint je što mi je bilo malo dosadno nakon instalacije ono klasično; ubuntu-restricted-extras,pa nabaci mediaubuntu…,dakle jednostavnost Minta me privukla.

KDE koji je pravljen za Mint je dosta nestabilan, čak i finalna verzija, dešavaju se totalno “dečije bolesti”, tipa Software Manager puca ukoliko počneš da pišeš u Search polju, porblem oko izmenjenih lib paketa za neke Realtek LAN kartice, Bluetooth (nisi jedini na linuxquestion ima takvih topika na desetine).

Čak i ovde na našem forumu možeš pročitati dosta problema sa Mint KDE… jednostavno programeri su munjevito ušli u priču oko KDE, krenuli 15 projekata u isto vreme i splet okolnosti su doveli do toga da pola opcija ne radi kako treba. Oni kažu na njihovom support forumu da će se truditi da ispeglaju to do verzije Mint 13.

Ukoliko hoćeš da teraš okruženje za svakodnevni rad, instaliraj čist Gnome i na to nabaci Cimet i nema više problema.

U potpunosti se slažem,Vladimire.Ta"munjevitost" i preučestalost u izdavanju novih verzija,barem meni a vjerujem i mnogima koji bi se i odlučili za Linux smeta.Ostavljanje Gnome 2 je promašaj sam po sebi, nalik na avanturu Microsofta sa Vistom.Microsoft je izvukao pouke i sve to fino ispeglao sa Win 7.Da li će(iskreno se nadam da hoće)programeri za Linux uraditi slično ostaje da vidimo.Ako si pročitao post od početka,rekao sam da mi je Virtalbox srušio Cimet i bilo je štekanja i u cimetu i Gnome(Mate nisam ni probao)pa sam isntalirao KDE 64-bita(jer mi je izgledao baš onako fino napucano).Razmišljam da instaliram Gnome 32-bita(mada imam 4GB RAM-a),ko zna možda je 32-bitni stabilniji pa ako je mala razlika u performansama barem da akcenat bude na stabilnosti.Uglavnom ja NE ODUSTAJEM od Linuxa…Evo barem rješenja za Thunderbird;u svim OS koje sam koristio(xp,win 7,Ubuntu pa i Mint Gnome)ako uz e mail dođe i neki link dovoljan je bio klik da se ode na ponuđenu adresu.Na KDE 64-bita tako neće već ide desni klik pa Copy link location i iz padajućeg menija izabrati web browser(ako ih je više instalirano).

znači isti problem, web stranicu iz prispjele poruke ne otvara

Ne otvara kojesta jer je tako namesten radi zastite korisnika, sigurno postoji u setovanju da se nesto i odobri. To sto si dobio ideticne postavke je zato sto ti je ostao sakriven dir .thunderbird gde su ti setovanja i svi mailovi