KDE na Debian 7.0 testing?

Sinoć sam instalirao preko netinstall slike, Debian x64 Testing 7.0 medjutim kako ne podnosim novi Gnome prilikom instalacije sam umesto KDE instalirao upravo G3 (što se na kraju i pokazalo kao dobro a evo i zašto), i kada sam ušao u Gnome malo sam gledao oko KDE-a kako i šta da instaliram i na moje iznenađenje shvatio sam da KDE 4.9 neće ni biti u testing-u i da su ga izbacili potpuno, postoji samo u experimental, a da stavljam toliko neproverenu verziju na radni sto ne pada mi na pamet.

Koliko sam pročitao na Debianovim dopisnim listama pre koji mesec je odlučeno da se KDE kompletno izbaci i da će tek (možda) početkom februara da se omogući za preuzimanje, a do tada guslate sa starim 4.8.4 verzijom.

E sada backports iz Kubuntu-a mnogi i ne proporučuji a i pokazalo se da to ne radi u stvarnosti tako da dodavanje Kubuntu-ovog repoa ne pije vodu kao kada je Mint u pitanju.

Moje pitanje, da li je moguće ikako instalirati KDE 4.9+ na ovaj Debian, osim pukog kompajliranja milijardu paketa, ili da se vraćam na Mint? Obzirom da sam hteo da napravim od Debianokvog KDE-a KMINT :slight_smile: Medjutim kako sam poduže vreme koristio verziju 4.9 u njoj sam se navikao na neke sjajne opcije koje nema u 4.8.4 i ne mogu da se instaliraju zbog drugačijeg QT-a i nekih gluposti.

Ne znam kako si uopste i pomislio da ce tu biti nesto novo, oni i u test verziji kaskaju po godinu dana za ostalim distrbucijama. Kao sto je @dvajedan stalno naglasavao proriter je sigurnost i otkljanjanje svih falinki (btw. gde nestade @dvajedan nema mu traga ni ovde ni na ubuntu forumu). I kad wheezy bude zvanicno stabilan to ce biti distribucija u kojoj su svi programi zastareli, evo jos uvek je browser verzija 10 a KDE ce vec biti na verziji 5. Ako postoji mogucnost jedino @paleh mozda zna kako da ubacis noviju verziju KDE a da se to ne raspadne.

Edit.
Negde sam procitao da ce 4.9 da preskoce, to mu valjda znaci sledeci tesing ili eksperimental posle wheezy. kad bude stabilan, znaci otprilike najmanje jos godinu dana.

Kao što reče dragan99, nema ništa od toga bez ručnog kompajliranja. Kad Wheezy postane stable, onda će se KDE 4.9 prvo pojaviti u polu-zvaničnoj riznici:

http://qt-kde.debian.net/

Aptosid i Siduction koji se oslanjaju na unstable granu, takodje su i dalje na KDE 4.8.

Neće ni biti verzije 4.9 već će odmah da ubace 4.10 koja je već sada u beta fazi.

Inače zamislio sam tako jer je bilo priče na nekim forumima da na testing verzije još i nekako može da se budzi a experimentalne kao što rekoh niti želim niti imam vremena da isprobavam.

“Problem” kod debiana jeste što nema razdvojene desktop varijante od server varijanti tako da i “desktop” korisnici ispaštaju zarad serverskih rešenja. Ovaj princip rada je odličan kada su serveri u pitanju (i naš sajt hostujemo na Debian 6.0 stable) ali zato urnišu korisnike da moraju preko štapa i kanapa da dolaze do najnovijih programa.

BTW da se nešto nije desilo @dvajedan :frowning: nema ga bar zadnjih 20 dana…