Kdenlive - odličan program za editovanje video fajlova

U zadnje vreme sam počeo malo da se zanimam oko video editovanja i montaže, svi znamo za dobra i preskupa rešenja kao što su Adobe Pr, Vegas… ali šta je sa slobodnim rešenjima?

Tu na scenu nastupa Kdenlive odličan besplatan program za editovanje video materijala namenjen KDE okruženju prvenstveno.
Prilikom pokretanja programa pojaviće Vam se veoma jednostavan interfejs u kome ćete imati utisak da vam je sve na “dohvat ruke”. Ono što je mene iznenadilo kod njega jeste pregršt pluginova, efekata i raznih dodataka koji dolaze uz ovaj sjajan program, što početnicima rešava 99% početnih problema oko efekata i editovanja a krajni efekat je zaista profesionalan.

Renderovanje je zaista brzo i jako dobro optimizovano, ovde najviše utiče snaga vašeg procesora pa ukoliko nemate makar Intel i5 nemojte očekivati neke dobre rezultate i budite pripremljeni na čekanje da se renderuje dugačak video klip (u bilo kom programu). Imate na raspolaganju gotovo sve moguće opcije, aduio i video formate u kojima želite da renderujete i sačuvate vaš projekat, opet napominjem da je sve vrlo jednostavno i dostupno i kroz par minuta već ulazite u štos.

Moja velika preporuka ako se bavite amaterskim editovanjem video fajlova.

www.kdenlive.org

Kdenlive je stvarno super, radi odlično i na Unity okruženju, i ima takođe moju preporuku. :slight_smile:

Kdenlive 16.08.2 Released, Here’s How To Install It on Ubuntu

Zna li neko dobar sajt sa kvalitetnim free motion video fajlovima, može i 720p rezolucije, ali da je free.

Takođe pored sajta sa video materijalom, ako znate i neki sa audio semplovima, taktovima, džinglovima, biće super!