Koja je razlika između: Cinnamon, KDE, Xfce idr?

Može li neko da mi objasni koja je razlika između Cinnamon, KDE, Xfce i drugih distribucija?

@Zoki021 [B]To su Linux okruženja, a ne Linux distibucije. Linux distribucije su: Linux Mint, Ubuntu, Debian, Elementary OS, Fedora, Arch, Manjaro i mnoge druge.[/B] :slight_smile:

Inače, razlika je u stabilnosti, izgledu, brzini, potrošnji resursa, lakoći korišćenja itd. {1f447}:slight_smile:

Gnome (GNU Network Object Model Environment). Reč je o jednom od najstarijih i najkorišćenijih Linux radnih okruženja, koji je u svom dizajnu prilagođen za jednostavnost, pristupačnost i lakoću lokalizacije.

Projekat su 1997. godine pokrenuli Miguel de Icaza i Federico Mena, kao svojevrsnu reakciju na KDE. Gnome u verzijama 3.x donosi dosta kompatibilnosti u rešenjima namenjenima mobilnim uređajima, ali navodno nije impresionirao veći deo svojih korisnika. Prednosti su mnoštvo prečica interfejsa i mnoštvo prečica na tastaturi, dok su za negativne strane priče izdvojeni ne preterano inteligentna pretraga za aplikacijama i potreba na navikavanje.

Cinnamon je zasnovan na Gnomeu 3.x, a ovo radno okruženje pokušava da pruži više inovativnosti uz korisničko iskustvo blisko Gnomeu u verzijama 2.x. Lako je za pogoditi, i ovo okruženje je nastalo upravo kao reakcija na tranziciju Gnomea iz verzije 2 u verziju 3. Tim koji stoji iza Linux Mint je 2012. odlučio je da kreira nešto što bi više odgovaralo njihovim dizajnerskim ciljevima. Cinnamon okruženjem je lako upravljati, a kombinuje snagu Gnomea s sopstvenim rešenjima.

Od negativnih stavki izdvajaju se potreba za 3D akceleracijom interfejsa, što dovodi do niza problema sa kompatibilnošću i potencijalne nestabilnosti u odnosu na starija i zrelija radna okruženja.

MATE okruženje pruža “klasičan” interfejs poznat starijoj publici. Pruža Gnome 2 okruženje uz brojne nove aplikacije, a poput Cinnamona, moguće ga je pronaći kao jedno od zadatih rešenja za Linux Mint. Ipak, može se koristiti s većinom drugih popularnih Linux distribucija (Debian, Ubuntu, Fedora i dr.).

Reč je o replici Gnomea 2 sa različitim nadogradnjama, a u radu je prilagođen za slabiji hardver od Cinnamona. MATE je odlično desktop okruženje, nemalih mogućnosti, i modernog izgleda.

KDE (K Desktop Environment) je takođe jedno od najstarijih i vizuelno najprivlačnijih okruženja. Uključeno je u brojne Linux distribucije i ima vrlo brojne korisnike. KDE pruža minimalistički i čist interfejs, koji se vrlo lako može zagušiti i nakrcati widgetima, što samo svedoči njegovoj prilagodljivosti. Loša strana KDE okruženja je složenost za početnike i otežan rad na starijem hardveru.

Budgie desktop se prvo pojavio kao okruženje za Evolve OS, Linux operativni sistem koji je kasnije promenio svoje ime u Solus. Njegovi su kreatori zamislili okruženje koje je jednostavno, lagano i brzo. Ako želite besplatnu radnu površinu, koja je vizuelno privlačna, Budgie vredi probati.

Xfce je slobodno[/URL] desktop okruženje za [URL=‘https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%81’]Juniks[/URL] i Juniksu slične platforme, poput [URL=‘https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%BA%D1%81’]Linuksa[/URL], [URL=‘https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81_(%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC)’]Solarisa[/URL], i [URL=‘https://sr.wikipedia.org/wiki/BSD’]BSD-a. Razvojni cilj ovog proizvoda je da bude brz i lagan, a istovremeno vizuelno privlačan i lak za upotrebu.

LXDE okruženje radne površi (engl. Lightweight X11 Desktop Environment) je projekat koji ima za cilj da pruži lagano i brzo radno okruženje. Karakteristika njegovog dizajna nije glomazan i težak sistem, već naprotiv, LXDE je veoma malo hardverski zahtevan. Pristojno radi uz pomoć relativno malo RAM memorije. Korisnički interfejs je krajnje jednostavan i potpuno funkcionalan.

Razlika je u kvalitetu.

Xfce > KDE > Cinnamon

:wink:

Niko ne pominje Window managere. :wink:
Fluxbox, i3, xmonad i prijatelji…

[SPOILER]

Napomena: Ovo je tekst iz 2014. godine tako da ga ne treba uzimati u obzir doslovno. MATE je danas fenomenalno desktop okruženje, nemalih mogućnosti i modernog izgleda.[/SPOILER]

EDIT: Dodat spoiler, Jocix ispravio istorijsku nepravdu! :slight_smile:

Da, svi su presli na Gtk3 zapravo. Jedino LXQt :wink:

@100% Dobro zboriš. Ispravljena je nepravda. :wink: :smiley:

Mislio si na LXDE? To je tačno, ali zato LXDE troši cca. 4-5x manje memorije od GNOME3 i za starije makine je kevamara… :slight_smile:

Editovan moj prethodni post! Hvala u ime svih ljubitelja MATE okruženja širom sveta! :slight_smile:

LXDE se više ne razvija, sad se zove LXQt (hint baziran na Qt-u) :wink:

Pa da, to me je i zbunilo pošto je LXQt Qt-based…

Hvala, znači opet sam najgori izabrao. Ja sam ipak samo amater. Za mene je i ovo dovoljno. Volim da eksperimentišem.

Svi smo mi nekad bili početnici. Polako, naučićeš sve, bitno je da si osvešćen čovek, i da koristiš GNU/Linux. :wink: :slight_smile:

Inače, dobro je što voliš da eksperimentišeš, jer onaj koji se boji i ne eksperimentiše, taj zasigurno neće nikad ništa naučiti. :slight_smile:

Nikakvu grešku nisi napravio, ako si početnik samo guraj Ubuntu okruženja i Linux Mint dok ne savladaš osnovne komande i početno znanje. :wink:

Linux Mint je odličan za početnike!

Ja guram od 2012. sa Linuxom, svideo mi se Ubuntu. Krenuo sam od Ubuntu 12.04 LTS.

Ja od novembar 2007 jer sam tad krenuo u svom lokalu imao jedan licencirani XP zbog specifični softver i još jedan računar za koji nisam hteo da plaćam tako da je u njemu bio instaliran Ubuntu ne sećam se koja je verzija bila samo znam da je bio LTS. :smiley:

To što je za mene to najgore okruženje nikako ne znači da bi trebalo da bude najgore i za tebe ili nekog drugog. Opušteno, koristi ono što ti se sviđa i što ti najviše odgovara. Kada/ako ti jednog dana iz bilo kog razloga ne bude odgovaralo, lako ćeš promeniti. Do tada uživaj i gledaj da naučiš što više pretežno kroz praksu…