Koja verzija Linux-a na starijim mašinama?

Evo ovako gledao nekih par dana ima brat neki stariji notebook, 1GB RAM, neki siromašan Celeron CPU, itd, razmišljao sam koju verziju Linuxa instalirati da radi glatko kako valja koliko je moguće, inače da napomenem do sada je nekako “gurao” Win7 Ultimate SP1…

Svaki predlog biće od koristi da meni smanji vremena… :slight_smile:

Koji ćeš linuks da koristiš zaivi i koji ti odgovara i koji ti se sviđa, ali ako pričamo o starijem hardveru onda neka lagana okruženja tipa LXDE.
Moj predlog bi bio TRIOS i Lubuntu.
Trios je jako brz, lagan radiće ti ko sat.
Kao alternativu predlažem Lubuntu jer ima jako lagano okruženje LXDE radiće ti solidno.
Koristio sam ga na Dell laptopu sa duplo manje rama nego što tvoj brat ima, tako da to bilo dobro rešenje.

@Miloš Na slicnoj kofiguraciji bez problema guram Lubuntu. U svakom slucaju, probaj i TRIOS, lagan je, a podrsku imas ovde na FOSS forumu.

Ne zelim ispasti sitnicar, ne znam kako @Dragan stoji sa vremenom, ne bi bilo lose da se u TRIOS, pored trenutna dva graficka okruzenja, ubaci i LXDE. To bi bio pun pogodak!

Moj predlog bi išao za Arch + Openbox ali pod uslovom da već imaš iskustva sa linuxom.

U suprotnom TRIOS ako je 64-bit procesor ili Lubuntu kao što reče @Sreten

Kasnije kad uđeš u štos možeš ići i na opciju minimal install pa sve ručno da dodaš od grafičkog okruženja, programa koje ćeš koristiti itd. što ja najviše volim.

Slična diskusija se vodi i na MC forumu. Tamo sam morao da posolim, pa evo i ovde.

Imam i ja neki netbook (ne tako loših performansi za netbook) pa me tema prilično interesuje.

Odgovor nije tako prost. TriOS, Lubuntu, AntiX… Iako dosta toga zavisi od okruženja i optimizacije same distribucije za starije i slabije računare, smatram da najviše treba obratiti pažnju na same pakete, tj. programe koji se koriste u svakodnevnom radu.
Zašto? Odgovor je veoma prost. Ti ćeš da instaliraš Lubuntu recimo koji je po default-u i na papiru brz kao munja. To će sve tako klot lepo da radi, ali, ALI, onda ćeš da instaliraš recimo Firefox koji će potpuno da ti zakuca procesor na 100% i da ti popije jedno 500-700 RAM-a. Otvori još neki tab i nemaš više komp.

Super je Lubuntu, super je TriOS, super je Mate, i3, XFCE ali umesto FF-a instaliraj Palemoon recimo, umesto Brasera stavi xfburn, umesto LibreOffice-a stavi Abiword… To su samo primeri ali sve to zajedno će solidno dati na performansama.

Naravno, treba instalirati i distribucije koje lepo rade sa slabijim računarma. Takođe će lepo raditi i vanilla distribucije, kao što je Slek, koje ne ubacuju svakakva čuda u distribuciju.

Ja na netbook-u trenutno imam Manjaro i3 koji jede resurse kao prosečna XFCE distribucija. Gomila servisa, džidža-bidža, efekata…

Imam i ja stari laptop Fujitsu-Siemens - 32bit (ni ja više ne znam koliko je mator :D) isto ima 1GB rama itd.
Trenutno na njemu je instaliran Linux Mint 13 Mate - LTS (2017) radi solidno ne žalim se tj.supruga :),
ali razmišljam da ovih dana instaliram Manjaro JWM 16.04. Instalirao bih ja i na Laptop TRIOS ali nema 32bit- ne
verzije :(. Manjaro JWM je odličan za stare mašine, jako malo rama zauzima i stvarno je brz.Podrazumevani pregledač je
Palemoon :up:. Jedino treba malo vremena da se navikne na Pacli Package Manager,ali verujem da za svakog prosečnog
korisnika koji iole zna da radi u terminalu Pacli neće predstavljati problem. U samom Pacli-u su sve potrebne informacije
za rad u njemu. Lepo i detaljno je objašnjeno kako i sa kojom komandom se instaliraju ili brišu paketi, ažurira sistem itd.
Tako da je moja preporuka za starije mašine ( npr.kao što je moja :smiley: ) - Manjaro JWM 16.04 :slight_smile:

Probaj Lubuntu ili Peppermint 6, oni bi trebalo lepo da rade na toj mašini… :slight_smile:

@rapha

Koliko je slack komplikovan za podešavanje ?

Oduvek mi je želja bila da probam ali gde god da naiđem svi pišu kako je isključivo za napredne korisnike.

Ja mogu da kažem da sam probao Lubuntu LXDE x64 ali na mom računaru on je 3x brži od lap top-a pa se razmišljam da probam njega 32bit… Ipak prvo ću pokušati Lubuntu jer nisam mnogo “advanced user” ali učim polako. :slight_smile:

LXDE se bez problema instalira na TRIOS :slight_smile:
Usput, nije baš trenutno samo 2 grafička okruženja, spisak je ipak malo duži:
Xfce, KDE (samo 4, za sada…), Mate, Cinnamon, LXDE, Enlightenment, Lumina, RazorQT…verovatno ima još, ali ne mogu da se setim trenutno.
WM rade svi bez problema: Openbox, Fluxbox, WMaker itd.
Od poznatijih okruženja koja za sada nije moguće dodati u TRIOS ostao je praktično samo Gnome, no, imajući u vidu sve ovo gore pobrojano, da li postoji debian sistem očišćen od uljeza koji pruža više? :slight_smile:

@Dragan , prijatno sam iznenađen ovom informacijom! Za nas koji nismo baš preterano spretni sa instalacijom drugog grafičkog okruženja na TRIOS, da li ima neko uputstvo kako se to radi, i ako ima da li može veza ka uputstvu? Hvala unapred!

@Jovan
Uputstvo je preobimno, pa je bolja “skraćena” verzija… :slight_smile:

sudo apt update && apt install lxde 

Nakon instalacije, logout, u login ekranu (lightdm) se izabere LXDE i to je sve :slight_smile:

@bane542

Nije uopšte komplikovan. To su priče. Mogu sada da postavim kompletno uputstvo u 10 rečenica ali pošto će uskoro izaći nova verzija, eto neka bude tada, zbog repoa i ostalih stvari. Da ne ispravljamo 100 puta. :wink:

Držim te za reč :smiley:

Pozdrav svim ljubiteljima linuxa! Koji operativni sistem i okruzenje preporucujete za konfiguraciju

Asus Eee PC
Memorija 2GB
Procesor Intel Atom CPU Z520 @ 1.33GHz × 2

I da li 32 bit ili 64 bit verzija sistema? Hvala unapred na odgovorima!

32-bitna verzija sistema treba da ide na ovu konfiguraciju {2615}

Verzija novijeg linuksa sa okruženjem koje je prilagodljivo uz ovu konfiguraciju poput LXDE, Xfce i ostalih manje zahtevnih upravljača prozora. Noviji KDE ima baš da “jede resurse”. {270d}

Pošto je pitanje koji operativni sistem se preporučuje za taj Asus Eee PC, moram da kažem Windows XP 32bitni. Na tim slabašnim drljama mi je uvek XP bio brži od bilo kog drugog sistema.

Uopšte ne moraš da kažeš, niko te ne tera… :smiley:
Mislim…očigledno je da je taj gost pitao za savet u vezi linuxa, a ne verzije wintenda, pa bi i tvoj odgovor mogao da bude usklađen sa pitanjem…ima zilion verzija linuxa koje mogu da rade značajno brže na tom računaru od gorepomenutog XP-a :slight_smile:

Opet tema koja me izuzetno nervira :smiley: i ne znam zašto svi zastupaju tezu koja je potpuno nerealna i OP daje nerealnu sliku i lažnu nadu. :slight_smile:

Odgovorno tvrdim da na računare tako skromnih mogućnosti možete da stavite i Win 98 ako hoćete, nećete uspeti da koristite računar u današnjim uslovima.

Osim ako ne planirate da ne koristite Internet i sve ostalo što se danas podrazumeva.

Još jednom kažem da nema OS magični štapić da od (pra)babe napravi devojku. Nema šanse!

Mogu da se kladim:
ako neki linux napakujem na taj “slabašni” računar, obrisaću patos sa svakim računarom koji ima duplo više memorije i duplo jači procesor, koji god sistem da mu staviš :slight_smile: