Koje grafičko okruženje?

Planiram da se bacim na debian (again) i ne znam koja grafika je najbolje pokrivena i najstabilnija.

Pre sam koristio gnome, kde neću sigurno. Ali kod gnome sam uvek morao da izbacujem donji taskbar i nešto premoštavam u gornji, jer ne volim dva panela.

Znači u obzir dolaze mate xfce ili cinnamon.

Imam 4 gb rama. :slight_smile:

Pucajte.

@Maligan
Kada si zadnji put koristio GNOME?
GNOME3 nema dva panela već samo gornji, ali zato MATE u debian-u difoltno ima (identično GNOME2 rasporedu). Cinnamon, ako se ne varam, ima jedan (donji), mada ga ja ne volim i samo jednom sam ga i instalirala.
Xfce dolazi u klasičnom izdanju: sa gornjim (“običnim”) panelom i donjim koji je više podseća na dock, ali to relativna stvar jer u par koraka možeš da podesiš kako tebi odgovara.

Malo mi je smešno da kod okruženja koja su vrlo laka za podešavanje (MATE, Xfce) kao bitan kriterijum postavljaš broj panela.

U svakom slučaju, svako okruženje u debijanu dolazi sa krajnje asketskim izgledom, ostavljajući tebi izbor da ga urediš (teme, ikonice, pa i paneli) po svom ukusu.

Jel ima neki validan argument “protiv KDE-a” obzirom da je KDE u popriličnoj meri napredniji i samostalniji od Gnome!

Moj glas je uvek za Xfce, kao prvo nije alav na resurse, druga stvar je da za razliku od ostalih okruzenja ne izbacuje novije verzije tako cesto, tako da u stable imas trenutnu verziju (4.12) za razliku od naprimer MATE, koji je u Debianu 1.16 a trenutna verzija je 1.18, ili GNOME koji je 3.22 u Debianu a aktuelna verzija je 3.24

I kod Xfce-a može da se desi “mimoilaženje” verzija. Jessie je, na primer, bila sa 4.10 jer je ušla u zamrzavanje par meseci pre nego je verzija 4.12 postala stabilna.
No, nebitno…
Većina starijih korisnika koristi okruženje po navici, dok noviji “se traže”.
Meni jednostavno KDE nije “na ruku”, iako sam mu dala šansu par meseci. Ni GNOME3 (konkretno gnome-shell) mi ne paše, kao ni što mi nije Unity. Izbor je pao na Xfce jer sam ga koristila ranije, shvatila da mogu da ga “oblikujem” potpuno prema svojim potrebama i zato mi je sada favorit.

Slazem se u potpunosti, ali za razliku Xfce ne izbacuje cesto novije verzije kao sto je na primer kod drugih okruzenja. Isto je moj favorit kao sto si napisala jer moze da se oblikuje prema potrebi korisinika, a uz to nije zahtevan na resursima. Od WM mi je Openbox favorit. KDE sam probao ali nisam se nasao u tom okruzenju.

Da… od prilike zadnje verzije su se razvijale oko 3 godine, a prema dosadašnjem radu na verziji 4.14, moglo bi se očekivati početkom 2018. da i ona postane stabilna, tj. ja se tome nadam. No, nova verzija će zapravo biti prepakovana 4.12 u gtk3 i ništa više (što je i dovoljno).

Da vam skratim muke, vratio sam se na ubuntu. Nemam zamerki na ubuntu, jedino sto flash player nekad pukne u nekoj aplikaciji u pretrazivacu, tipa photoshop online, ali za to imam chromium. :wink:

Puno mi je posla pred glavom i ne mogu opet da se mucim sa debianom.

Inace kde sam zamrzeo jer nekako koristi mnogo memorije, sporo se podize sistem, spor je odziv programa. Ipak je moja masina 5 jera stara.

inace na ubuntu sam skinuo compiz config i unity config i podesio da se animacije ne pojavljuju, tako da je sve brzo kod otvaranja i zatvaranja prozora. Mogu da radim sa tri cetiri posla istovremeno.

Plasma 5 Debian meni (i još nekolicini prijatelja) u idlu troši maks 700MB RAM. Novi KDE je mnogo štedljiv s resursima, a bling blinga i podešavanja koliko hoćeš.

Ja sam po prvi put isprobao KDE na Debianu i moram reći da sam oduševljen.

Ja sam ga iz znatiželje podigo u VirtualBox (KDE Neon) i trosi maximum 350MB u idlu, a krcat je opcijama. No, ne deluje mi interesantno jer nikad nisam bio ljubitelj KDE-a, ali činjenice su činjenice. Na laptopu je već par meseci Ubuntu Mate sa Mutiny-jem, prekjuce apdejtovao na 17.10 kroz terminal, dobio HUD, kao kuče u liftu, on mi baš olakšava rad.

Utoliko bolje :slight_smile: Meni je 630, prijatelju nije prelazilo 700, kako rekoh. Ja sam imao probleme sa Mateom, a i kasnije sa Xubuntuom, tako da sam rekao what the hey, pa da isprobam.

KDE je vrhunski proizvod sa potpuno drugačijim pogledom na to kako bi prema njima Linux DE trebalo da izgleda. Jedini problem kod KDE-a je što je toliko masovan da ne mogu ni njihovi de-ovi da ga isprate do kraja pa je vrlo često preporučljivo da se koriste stabilna ili čak old izdanja.

Znam gomilu ljudi koji su do pre par meseci i dalje terali 3.0x KDE