Koje okruženje koristite?

Koja okruženja najviše volite da koristite i zbog čega baš ta!? :wink:

Ja od kad sam se prvi put upoznao sa linuxom, beše tada 1997 godina i neki prastari RedHat… od tada samo Gnome trošim za spostvene potrebe, jer je (za mene i moje potrebe) savršen. Nažalost kako je od skoro ukinuta podrška za Gnome, kako bi se prešlo na Gnome 3 baš sam se smorio, ali dobro para vrti gde burgija neće i linux počeo da se komercijalizuje totalno, polako ali sigurno.

Pored Gnome koristio sam dosao i Fluxbox, jer je najsličniji G1. Videćemo kako će se stvari odvijati sa Cinnamonom ali po iskustvima i opisima ovo grafičko okruženje je Mintova karta za veći proboj u učešće u linux market share.

Koje vi koristite i zašto?

P.S. Možete da glasate za dva okruženja odjednom.

Posto koristim netbook sa 900mhz i intel 915 vga moje okruzenje na mint 12 je MATE. Ima mint menu koji mi je zanimljiv, nije hardverski zahtevan i sveden je na minimalno zauzece radne povrsine. Imam 10’’ ekran pa mi je bitno.
Koristio sam GNOME 2 i 3, XFCE, LXDE i sad MATE.

Омиљено и главно окружење ми је било GNOME 2 док нису обуставили његов развој и од тада не могу да нађем окружење које ми одговара. За сада сам се “скрасио” са Openbox и чекам нови Минт Дебиан да изађе са XFCE 4.10 и Fluxbox верзијом.

Надам се да ће MATE пројекат бити успешан јер се мени као и многим другим људима не допада у ком правцу иде нови GNOME.

Meni MATE radi odlično za sada. Uskoro krećem sa detaljnijim proučavanjem i čačkanjem okruženja pa ću javiti rezultate.

Cinnamon bi trebalo (po pričama ruskih devolpera Mint-a) da upotpuni i zameni nedostatak starog Gnome-a, videćemo koliko će biti uspešni u tome.
Lično nisam testirao Cinnamon ali po slikama mi deluje veoma privlačno, i dosta pedantno urađeno.

Bolje da su ukinuli kompletnu podršku za bloat od KDE-a nego što su ukinuli podršku za Gnome :wink: ovo je najveći promašaj u istoriji unix-a koji je mogao da se desi.

Изглед мање више, ни не смета ми толико него што сад треба јача машина него што је требала за Минт 11 и предходне. Захтевност је на нивоу “седмице”, тиме су показали средњи прст свима који имају слабије машине. MATE је нов и није још увек за нормалну употребу.

Izgled pravim korisnicima, tj ljudima kojima je stabilnost i upotrebljivost okruženja bitna, nebi trebalo da igra veliku ulogu.

MATE svakako nebih preporučio početnicima jer kao što smo već apslovirali ima dosta dečijih bolesti sa kojim ni advance korisnici ne mogu da se izbore jer su mahom u pitanju shell i system bugovi. Celo to okruženje je na staklenim nogama, novo je i treba mu dati vremena.

Setite se samo kako je radio KDE kada je izašao… dva klika nisi mogao da sastaviš a da ne zamrzne Xserver :wink:

Što se tiče šminke… ja sam pored gnome i minimalističkog okruženja vrlo rado pre 6+ godina koristio Enlightenmen i on je dosta dobro radio, medjutim distribucije su se unapređivale a EL je ostajao isti takoreći zapušten u njihovoj 16 miliona beta faza, da bi ga na kraju i ja napustio kao i gomila ljudi kojima je njegov savršen minimalistički izgled i neverovatna brzina odgovarala i u potpunosti radili ono što i treba jedan sistem da radi, da služi tebe a ne ti njega.

Скоро сам тестирао један дистро (Bodhi Linux) где је Enlightenment главно окружење и могу ти рећи да је јако фино радио, додуше имао сам пар проблема не везаних за Е. Њихов развојни тим блиско ради са пар људи из Е тима и имао сам прилике да разговарам са једним од њих на ирц каналу. Можда ће те обрадовати да Е уопште није запуштен и да се на њему нон стоп ради, такође је поменуо е18. Е сад нисам сигуран дал се већ ради на томе или тек треба да почну. :wink:

Nije E nikada bio zapušten skroz, radilo se tu i tamo, a priča oko E18… hmmm moguće tamo negde 2022 godine :wink:

Sećam se na nekom jabber open kanalu pre jedno 10 godina… pričali smo o E17 govorili su da će ga napraviti za 3-6 meseci a napravili ga skoro 5 godina kasnije :slight_smile:

Ja ne mogu da kažem da mi MATE ne radi dobro, osim problema sa update-om nisam naišao na nešto što mi pravi problem u svakodnevnom radu. I to će se ispraviti…

Koristim Fluxbox oko 3 god. pre toga sam bio na Gnome.Probao sam i kde, xfce, openbox ali mi ovo jednostavno lezi.Mogu da ga podesim u sitna crevca onako kako ja hocu i mislim da je to dovoljno :slight_smile:

Prvi linux koji sam koristio je Ubuntu karmic coala sa gnome 2 okruženjem , Xfce tj Xubuntu , Mint 10 Julia gnome 2 , Mint 11 gnome… Sad koristim LMDE Xfce i mogu reći da je veoma blizak gnome 2 plus veoma štedljiv za resurse ( u proseku 135 - 160 mb RAM-a ) što je dobro za moj stari desktop i veoma važno ROLLING RELEASE…

Rolling release je zbog toga što koristi debian repozitorijume za povlačenje paketa.

Ne znam da li ima bolje od kombinacije, core debian + mint udobnost :wink:

Ja sinoć pljusnuo mint 11 lxde i na mojoj masini radi lepo. Staviću i mint menu da me podseća na gnome izdanje :wink:

Baci neki screenshot da vidimo kako izgleda :wink:

Glas za Gnome 3… u pocetku je bilo cudno, mislio sam da ga nikad necu koristiti… posle navikao! Povremeno se vratim na stari Gnome 2, ali samo na kratko!
:wink:

Nije problem vratiti se na Gnome 2 problem je što je prestala podrška za G2 :wink:

Ja sam pre sat-dva instalirao ,Dvanaesticu’’ KDE RC i odlična je. Inače preferiram KDE okuženje. Sutra ću da bacim i Gnome pa da vidim kako i šta tamo funkcioniše :wink:

Ne radi to KDE je bolji :wink:

Ma neću ja da brišem KDE :slight_smile:
Instaliraću pored, na drugu particiju :slight_smile: