Koji editor umesto Sublime?

Sublime mi malo dosadio, cuo sam ima neki xedit tako nesto, jako slican sublime i minimalisticki, ili neki drugi? Ali da nije spor i radjen u javi :slight_smile:

Instalirao sam Visual Code Editor ali je nabudzen previse…

Visual Studio Code, trenutno neprikosnoven, bar medju besplatnim

Da, na njega sam mislio. Ajde, valjda mi pomogne sto se tice inspirejsn…

probaj vim ili emacs, mozda ti se dopadne. Imaju dosta drugaciji pristup od obicnih tekst editora. Jako je mocan, koji god od ova dva da savladas. Za vim pokreni vimtutor program. U pocetku ce ti biti cudno sto imas modove, sto se bas onako izlazi, sto ne mozes misem da radis nista itd. Ali ces posle nekog vremena videti da je to jako efektivan nacin za editovanje teskta, kasnije, ako ne volis terminal, imas vim plugin za vecinu editora.
Za emacs, kada si u emacsu ukucaj CTRL+X h, ovo pokrece tutorial. Njega nisam previse koristio ali mozes svasta. OrgMode tamo je predobra stvar.
VIM VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=Nim4_f5QUxA

https://www.youtube.com/watch?v=2pqipq-UEwQ

EMACS VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=B6jfrrwR10k

MEMES:
xkcd: Real Programmers
https://i.stack.imgur.com/phbAr.png

Koga zanima neka baci pogleda na A hackable text editor for the 21st Century sjajan OpenSource editor modernog dizajna i mogućnosti.

Atom ima šanse da bude najbolji editor, a koliko vidim, razvijaju i Atom-IDE Introducing Atom-IDE

Koristio sam dosta dugo paralelno Atom i VCS, bas sam zeleo da mu dam sansu, ali za sada se VSC dosta bolje pokazao. Brzi je, bolje se snalazi sa velikim fajlovima, a imaju maltene isto ekstenzija…

Nije Atom loš, ali je popriličan potrošač resursa, pa se zato ja još uvek držim Geany (za sve moje potrebe više nego dovoljan).

VSCode. Baš sam ga pre koji dan osposbio da radim, tj. instalirao sve šta mi treba.

Ja nisam mogao da verujem da će mi se svideti MS proizvod. :slight_smile: Pogotovo što sam ga u nekoj ranoj fazi probao i nije nikako radio na Linuxu.
Kad ono međutim sad otvorim editor, ovo, ono, sve radi. Instaliram pluginove. Odličan intellisense za PHP, renderuje font ligature out of box, vrlo dobre teme koje su konzistentne sa UI-em… Sve radi, a besplatan.

Sublime mi je za lakše taskove bio favorit, kad ne koristim PhpStorm ali verovatno će ga VSCode zameniti kod mene. Za licencu od 80 dolara, Sublime stvarno trenutno ne vredi te pare. Dinamika razvoja je u najmanju ruku čudna, opet za pomenuti novac, i nemam dovoljno poverenja da isti dam.

Sa druge strane VSCode se aktivno razvija, besplatan je, radi sve što i Sublime zasad.

M-da…vremena su se promenila, i to na dobrobit korisnika. Dojučerašnji mrski neprijatelj se prilagođava i udara najjačim oružjem, kvalitetom, otvorenim kodom i slobodnom licencom. Istovremeno, neki od FOSS predvodnika su prodali dušu đavolu i korumpirali/zatrovali ceo FOSS svet…čitaj: RH+systemd

Nova verzija. {1f447}:blush:

Visual Studio Code 1.31 Adds Screencast Mode, Better Navigation + More - OMG! Ubuntu!

Odličan je Visual Studio Code, u njemu najviše pišem kôd već duže vreme. Da mi je neko rekao pre par godina da će se to desiti stomak bi me zaboleo od smeha.

Šta reći…

ms.jpeg

:smiley:

:ok:{1f427}:blush:

https://www.youtube.com/watch?v=VBkjXV1aSRA

Snap search results for IntelliJ IDEA

^ Indijci bi trebalo ili da nauče da govore engleski ili da titluju svoje klipove. :slight_smile:

JetBrains u svetu profesionalnog programiranja ima nenadmašne alate.

Mislim da Gnome Builder obecava.