Koji hardcore umesto Slackware?

Zdravo narode, kako ste?

Opet mi dosla manija ispitivanja, slackware sam premotao, sta sad? Arch ili neki bsd ili nesto trece?

:smiley:

Da imam vremena ja bih probao Gentoo, ili SMGL pa Linux from scratch. Ako si premotao slack, sa arch ne bi trebalo da bude problema, mislim da su u početku mnoge stvari pozajmljivali od slekvera kao init naprimer. Arch wiki može da bude malo konfuzan od kako su prešli na systemd mnoga uputstva baš ne rade kako treba.

Pa sad, meni deluje da Arč i Slek veze jedan sa drugim nemaju. Možda pre ali sada ne. Niti im je isti init, niti paket menadžer, niti podešavanja…

Šta da probaš? Moj savet je da se držiš jedne distribucije ali da je poznaješ u crevca. Slek je stara škola. Arč i Gentoo su prilično specifični i poznajući njih nećeš znati linuks već Arč i Gentoo…

Ako želiš da se baviš ozbiljno linuks adminitracijom predlažem RHEL/CentOS, SUSE i Debian. Ostalo je gubjenje vremena jer ni jedna (ozbiljna) kompanija sasvim sigurno ne radi na Xubuntu, Deepin-u ili Elementariju.

Ako ćeš pak samo da se zanimaš i želiš da naučiš linuks u izvornom obliku - definitivno Slek.

Ako si samo radoznao i još se “pronalaziš” isprobaj sve bukvalno pa vidi šta ti odgovara.

U pravu si @rapha. Sinoc sam procitao celu knjigu o slackware jeste stara (na srpskom) ali mnoge stvari i dalje vaze.

Fedoru nikad nisam probao, pa me malo kopka. Inace to je to. Za slack me vezu najtanje emocije. Kad sam pre desetak godina cuo za linux, prvi predlog je bio slackware, ne znam ko mi je predlozio ali drzim se toga. :smiley:

Fedora je meni skroz ok. Inovativna, moderna, brza, odličan paket menadžer… Jedini problem je što je večita beta i što joj je premali release cycle. Praktično, čim je pokrpe da radi kako treba izlazi nova verzija i opet jovo nanovo… :slight_smile:

Ma preuzeo sam slack current pa da vidimo :slight_smile: