Koji Linux distro bi mi preporučili?

Mozda nisam izabrao najbolje mesto za temu,ako smeta premestite gde treba.Ovako instalirao sam juce moju dosada omiljenu distribuciju Ubuntu Mate 18.04,i totalno se razocarao :(…16.04 je super ali u 18.04 su stavili ove Snapd itd i odmah sam vratio na 16.04 :slight_smile: zamolio bih vas(ako nije problem) za preporuku nekog distroa.Ali da bude Mate desktop sa kao Ubuntu ili Mint ono out off box(tj vec preinstalirane aplikacije),samo dodam pregledac 1-2 poneki PPA i vozi.I da ne koristi taj nek buduci distro,niti Flatpak niti Snapd vec obicno sudo apt install xxxxx itd.Iskustva imam ne bas ekstra,ali prilicno dobro mi ide…pa molim preporucite neki da probam,a da ispunjava gore navedeno.Unapred hvala jesam dosad ali brate guglam celo pre podne,i nista slicno :confused:

A ko te tera da koristiš snap pakete? I ne kapiram kako te to sputava u bilo kom obliku? A to što donosiš sud o distribuciji na osnovu toga što ima podršku za snap pakete je tek priča za sebe.

Snap, flatpack itd mogu samo da ti pomognu. Dakle nema aplikacije recimo u zvaničnim repozitorijumima i ppa ali zato ima snap i ti lepo instaliraš ono što ti treba. Na primer.

Ljudi stvarno ne kapiram kako se tako površno prilazi stvarima i ovako dramatično otvara tema, a ni ne znaš o čemu se radi. Dakle prvo istraži nešto pre nego što kreneš da pišeš o nečemu o čemu očigledno nemaš pojma.

@Cvetan Znam da nisi želeo da zvučiš ofanzivno, ali tako deluje, kao da napadaš čoveka zato što ne koristi ono što mu ne odgovara :smiley:

@Cvetan znam ja veoma dobro sta je Flatpak(cak sam i otvorio,neku temu bese) a i Snapd isto,da sad ne objasnjavam ovde a i zasto ne to su app spakovano sve kao exe u windowsu.Ja licno volim recimo sudo apt install grsync nego gore navedeno…zasad idem jos malo guglati :slight_smile:

I meni je MATE bog i batina. Teram Mint MATE, jer ne mogu Ubuntu MATE zbog drajvera, mozda je i bolje. Ovaj mint je podrzan do aprila 2021, uuu gde je to :slight_smile:

To jeste @Mingo ali vidim,na YT ovaj novi Mint 19 ce biti baziran osnovu Ubuntu-a 18.04.A vec i u verziji 18.3 je ubacen flatpak,recimo u Mintu sam instalirao Viber flatpak app.Ne mislim o tome nista lose,ali me malo iritira zasto ubacuju to.Prvih dana pocetka koriscenja linuksa,nije bilo toga…prakticno skoro kao android spakuje developer,lib data itd u apk i eto aplikacije.Koliko videh u TRIOS-u toga nema…ali TRIOS jos ne funkcionise.Tacnije imam ISO ali repositorijumi,jos ne rade.Tad kad sam ga instalirao radi probe,nisu radili.

Kazem ti, bez problema mozes koristiti mint mate 18.3 kod mene radi savršeno. A imas support još tri godine. Uvek je sve sveze, osim kernela. A noviji kernel zahteva i jaci kompjuter, tako da, that is it.

@milewap Baci oko na Solydx. Ima Xfce što je prilično slično Mateu i ne boluje od snapd i flatpak bolesti jer je baziran na Debianu.

@Mingo najverovatnije ce i biti tako,ja u Mintu odradim sve osnovno i uvek stavim sudo apt install flashplugin-installer negde sam citao,da tako redovno azurira flash podrsku…mozda i nije tako,ali mi to postalo navika :slight_smile:

hvala @Miki sad cu pogledati na njihovom sajtu

Javi šta si odlučio kad odlučiš.

@milewap Preporučujem ti da probaš Elementary OS. :ok::smiley:

Repo neće ni raditi sigurno do sledećeg meseca, kada se očekuje selidba domena na novi hosting/server.
To će biti četvrta, ili čak peta, selidba servera, ne sećam se tačno… u poslednjih nekoliko meseci, zato repo i ne radi…

Trebalo bi da naglasiš da je ovo ironija, čovek možda pomisli stvarno.:D:D:D

Ma necu vec sam gledao,i citao o njemu :wink:

U opciji su bili Manjaro,openSuse i Fedora(mada ne kontam,ako je Fedora imam li sta sa RedHat(bese) na osnovu ovog MATE Desktop Environment sam gledao.E onda sam resio zasto da menjam ovaj Ubuntu Mate podrzan do Aprila 2019,zatim prebacim na Mint Mate do 2021…a dotle ce proraditi TRIOS podrska za njega ima ovde sve i milina.E jedino mi u vezi TRIOS-a nije bas jasno kako se dodaje PPA,trebalo bi sudo-add-apt-repository xxxxxx(naziv ppa) pa sudo apt update i sudo apt install xxxxxxx a dodao bih qbittorent,smplayer,screenlets…hmmmm dali TRIOS kreira bashrc,Ubuntu da nadjem liniju #force color prompt=yes uklonim # i u terminalu zelena slova a ima i onaj ppa,ili deb screenfech(bese) i na dnu upisem #Start Screenfech pa polje nanize samo screenfech i kad otvorim terminal ima isaran logo distribucije…uh udavih ima te zezalice na YT :smiley:

@milewap[/USER] TRIOS ne podržava PPA zato što nije baziran na Ubuntu nego na Debianu. Čisto sumnjam da [USER=3]@Dragan nije sposoban da doda podršku za PPA, ali ne želi to da uradi zato što to predstavlja sigurnosni rizik, a i zagađuje se sistem kad ima mali milion repozitorijuma. Inače, šta god da ti treba od programa a da nema u TRIOS ili Debian repozitorijumu, pitaš lepo njega i on uvek ubaci ;). Mislim da je to najveća prednost TRIOS-a (uz OpenRC). Inače, kada proradi nova verzija TRIOS-a, prebacujem se na njega.

Pročitao sam celu temu, ali i dalje ne razumem zbog čega Ubuntu Mate 18.04 ne valja ako ima podršku za snapd… Imam i ja kuku na kolima pa je nikad ne koristim. Neću valjda sad ići razbiti auto zbog toga? Zaboravi da ima to što ti smeta i jednostavno koristi apt-get install kao i do sad.

Snapd malo usporava startup, a i jednostavno neko voli da mu je sve pod konac, jako prosta stvar.

Lako je rešiti sa systemctl disable snapd.*