Koji linux na stari računar?

Linux Mint Debian 201204 ?

Vidim da dolazi sa: MATE 1.2, Cinnamon 1.4, Xfce 4.8…
Pitam zbog Xfce sa kojim sam se oduševio u zadnje vrijeme, ranije sam ga zaobilazio jer mi je gnome 2 bio više nego dovoljan… probao sam ga na Mint 9 koji je zadnji izašao sa Xfce i sad novoizašli Xubuntu 12.04… moram priznati da je Xubuntu 12.04 odličan, čak je odma tu i “keyboard layout” koji se ranije morao naknadno instalirati (iz synaptic-a se doda “xfce4-xkb-plugin”)… savršen za komp sa 512 MB rama (može i manje)…elem, ode ja u off, htjedoh samo pitati kako ti se čini Xfce na LMDE?

Da se umešam…ja sam ga instalirao na stari laptop, sa 512M…ok je, ali iskreno, nisam baš oduševljen.
Ubuntu 10.10 na istom računaru, sa gnome2, radi bolje i brže.

Kod Vlade, sa zilion jezgara i 16GB rama, normalno da sve leti :slight_smile:

Preporuka generalno za starije mašine…treba instalirati neke starije verzije linuxa, iz 2009 ili 2010. najkasnije, sve novije od toga je previše zahtevno, ne samo grafičko okruženje, nego i novi kerneli, aplikacije itd

Isti računar, ubuntu 10.10

Ne koristim XFCE već Mate okruženje. Iskreno nisam ni probao XFCE na LMDE-u.

Da kod mene sve leti, medjutim ima ovde jedan stari Sempron AMD sa čitavih par stotina MHZ i sa svega 1gb ddr I memorije, što je zaista ultra sporo. Na njemu radi Mint 12 Lisa XFCE 32bit i savršeno radi, sve otvara u trenutku, nema seckanja, kočenja, bagovanja. Tako da za taj računar je XFCE edicija dobra.

Kao što @Dragan kaže, ova LMDE XFCE verzija je nešto sumnjiva, pa ako već ideš na XFCE ja ti preporučujem Mint 12 XFCE a ne LMDE verzija sa XFCE okruženjem.

Pa jest, zato i spomenuh ovaj Xubuntu, koji mi se bolje pokazao od minta 9 xfce… ovo me malo počelo interesovati jer često dobijama računare sa 512MB rama za oživljavanje, pa dumam šta bi bilo najoptimalnije za njih, jest da su te starije distribucije dobre ali sve su pred kraj podrške, znači ili Mint 12 XFCE ili Xubuntu 12.04

Није баш тема али ајде … имам и крш (Sempron 2800+ са 1GB рама и fx5200) са којим сам пробао много тога. Скоро све је правило проблем са графичком, једино Убунту Unity као и неки КДЕ су радили без проблема. Скоро сам променио монитор и било је потребно да ради fullHD и ту су пуцали један за другим. Онда сам вратио PCLinuxOS KDE и не да ради него растура. Графика нема никаквих проблема због тога што је крш, све ради од одма … па је за мене сада тај линух постао мерка за слабе макине.

Иначе нови К/Убунту не нуди драјвере за картицу, претходници су нудили али ови не. Једина варијанта је инсталација старог па апгрејд … али ми 12.04 у обе варијанте превише брља и одустао сам од њих.

А можда би ово требало у другу тему …

Pfff taj tvoj “krš” je zver za ovaj moj :slight_smile: pritom integrisana grafika a sempron je 2x slabiji od tvog “zmaja” :slight_smile:

http://crunchbanglinux.org/

Super za starije masine :slight_smile:

Moram da pohvalim, a zaista sam lično oduševljen kako radi na starijoj mašini sa 256 RAM-a i sempron 2000+ cpu, wattOS ! Baziran na ubuntu 11.10, a koristi Mint filozoviju out of the box, odličan mališa sa LXDE grafičkim okruženjem. Ako neko ima problem sa nekim od linuxa za stariji komp, toplo preporučujem wattOS R5 :slight_smile:

Puppy,Slitaz,Archbang,Crunchbang itd.

Izvalio sam da na stariji računarima bolje radi KDE 4 nego Gnome 3… van pameti koliko je G. loše optimizovan… :slight_smile:

Ja iskreno nikad ne preporucujem ubuntu sistem za sporije racunare (mislim prvenstveno na racunare sa 256-512MB rama i integrisanom grafikom). Unity je dosta otezao te sisteme. Osim naravno xubuntu.
Ko bas voli ubuntu savetujem mu da proba bodhi linux bazira se na 10.10 ima gnome 2 itd. A moze i PeppermintOS.
Mali distroi sa jako malo instaliranih paketa. Sve je opciono…I naravno tu slabiji racunaru cvetaju, dobijaju komfor i brzinu.

U današnje vreme treba izbegavati Gnome shell kao i Unity za sporije računare…

Za nesto starije racunare iz ove kategorije, optimalno resenje bi bile distribucije sa LXDE okruzenjem. Tu bi se bas dobilo na brzini i poletnosti. Na tom hardveru Lubuntu radi fantasticno.

Automatsko generisana poruka!

Ova tema je premeštena iz “Razvojni departman[/url] → [url=“http://forum.mint-srbija.com/forum/34-dizajn/”]Dizajn[/url]" u "[url=“http://forum.mint-srbija.com/forum/4-mint-caffe/”]Mint Caffe[/url] → [url=“http://forum.mint-srbija.com/forum/39-druge-distribucije/”]Druge distribucije”.

LMS Tim!

Na nekom starom laptopu, Celeron 1,6 sa 512 rama i nekom krš integrisanom grafikom koristim Arch LXDE i to bukvalno leti.

Ako ti Arch nije stran, probaj slobodno, nećeš se pokajati.

Ako imaš baš neku praistoriju od kompa, onda možda neki AntiX ili ConnochaetOS.

Mnogi bi rekli Puppy ali ja ga nikada nisam smatrao ozbiljnom distribucijom a i nikada mi nije ležao. Ipak, ukusi su različiti. :slight_smile:

Ma taj Puppy je kao da su ga sva dve leve noge pravili, ja bih radije koristio Windows nego onu nabacnu budževinu od linuxu…

Kažu da se ArchBang isto pokazao dosta dobro, obzirom da je to light verzija core Acrh-a…

Evo ja cu upravo na starom dellu koji ima 512MB rama i AMD semprom da probam cimmet i mint 13… mislim da ce lepo raditi…

Probao sam mint 13 na 3 laptopa sa po 1GB ram i nikakvih problema nije bilo… rade ko sat…

@Sreten

Radiće Cinnamon sa 512 Mb RAM-a po defaultu ali mislim da će kasnije, kada se stave ostali programi, biti dosta spor i trom. Na mom laptopu je trenutno Arch sa Openbox-om. Najminimalnija moguća instalacija bez bilo kakvih repova, viškova… Sam sistem zauzima oko 120 Mb RAM-a. Kasnije, kada se upale neki programi ide i do 350 Mb RAM-a. Openbox je daleko laganiji od Cimeta. :slight_smile:

Ovde: http://www.renewablepcs.com/about-linux/kde-gnome-or-xfce imaš opis i sistemske zahteve za sva popularnija okruženja. Možda bude od koristi. :slight_smile:

@Vladimir

Archbang je Arch sa Openbox-om. Dosta stvari je podešeno po default-u i dobra je stvar za ljude koji ne žele baš da se bakću sa Arch-om od nule ali nije baš user friendly kao Mint LXDE ili Lubuntu… :slight_smile: Pogotovo sa Openbox-om gde nema baš mnogo GUI-ja… :slight_smile: Inače, trebalo bi da radi i na veoma starim kompovima.

I ja se slažem sa predlogom za CrunchBang