Koji Office?

Želeo bih da čujem vaše mišljenje o tome koji je Office bolji. Da li koristiti Libre ili OpenOffice? Ukoliko nije problem može i razlog.

Ovo mislim da je teško pitanje i da će biti oprečnih mišljenja, Libre mi je brži i zauzima prilično manje resursa pogotovo na starijem hardveru, ali OO je kompatibilniji sa mikroshit formatima i ima opcije koje prosečnom korisniku obično ne trebaju uopšte. Znači sve zavisi i od toga šta ćeš više raditi, kucati jednostavne tabele i tekstove ili gledati table pravljene u nečem drugom sa komplikovanim funkcijama ili npr. prelamati tekst za štampu.
Mislim da vreme za Libre tek dolazi.

Koristi onaj koji ti odgovara :1: .

LibreOffice. Kompatibilnost sa MS Office formatima ne bi trebalo da bude parametar pri izboru programa za obradu dokumenata pod linux sistemom. @[member=‘cybermanic’] Kakve su to jednostavne tabele i tekstovi, zapravo, zanima me kakve su to složene tabele?? Ukoliko misliš na ugnježdenu tabelu u tabeli, taj koncept je u LibreOffice Writer-u rešen mnogo elegantnije nego u MS Word-u, osim klasičnog insert-table u ćeliji, veoma moćna opcija je putem koncepta floating frame -a, koji se ponaša kao element HTML -a.

kao i kod izbora bilo cega, preporucujem pristup “pocnes od onoga sto hoces da (u)radis, istrazis dostupne opcije i doneses informisanu odluku”
uskacem sa skretanjem paznje na ovaj srednji korak (opcije) sa isticanjem da se izbor nikako ne svodi na oo vs lo (koji su, bar za mene, skoro identicni) vec postoji i mnogo alternativa… navescu neke koje ja koristim, a ima ih dosta, abiword (brz i jednostavan, u pozitivnom znacenju te reci, za mene bar, “klasican” text procesor koji uvek biram pre lo writera koji je postao default) i focuswriter (“distraction free” software za pisanje i nista drugo, odlican minimalisticki alat)
pogledaj okolo, probaj ih sve, besplatno je a i slobodno… :wink:

Slažem se da ne bi, ali okruženje uglavnom poznaje samo SvinjKanc formate sa kojima OO povremno mnogo bolje izlazi na kraj nego Libre. Mada sam imao i jednostavan tekst pravljen sa OO koji Libre nije dobro prikazivao.

Ne mislim na tabele prevljene sa Wordom već Excellom, Libre se nekad zbuni i sa običnim vlookup funkcijama.

Da li je postalo moguće imati istovremeno i oo i lo ?

To donekle jeste tačno, zato je u Calc -u češto potrebno definisati nove funkcije u LibreOffice Basic -u. Zbog toga je moj glavni office favorit Calligra suite, lepo leži u kde okruženju, ali ono najvažnije, ultra lako se proširuje u Python -u i povezuje sa R -om.

Šta ti sad znači donekle jeste tačno ?

BTW Calligra ! Nisam nikada probao, znam samo da je fork Koffice-a… da li može da koegzistira sa OO ili se i on kolje sa njim ?

@[member=‘cybermanic’] Haha, pa donekle, jer uvek možeš da zasučeš rukave i da sam kodiraš funkciju koja ti treba, posle da je pustiš na net i eto nove funkcije u Libre -u :smiley:

Ma što da budem neozbiljan, forkujem ga i pravim svoj SajberOfis, jel`da, samo treba malo sesti i programirati. :fool3:

To je duh GNU -a, svako spram svojih mogućnosti unapređuje i sebe i zajednicu, neko će donirati novac, neko kod, bitno je da stalno ulažemo u projekat :drinks:

Zađoste u programiranje u kojem nisam vičan. ::slight_smile:

@[member=‘MSEdition’] Pisanje proširenja u Basic -u je smešno jednostavno, evo kako to otprilike može da izgleda, pisao sam na blogu…

http://metabolizam.wordpress.com/2013/06/01/prosirenja-libreoffice-a/

Ja nisam toliko oduševljen tim aspektom GNUa, jednostavno sam mator i sve već učestvovao u raznim projektima, programirao i donirao. Da bi sada došao opet do istog tog, opet da izmišljam rupu na saksiji, opet da izmišljam toplu vodu. I sutra će opet core developeri da se posvadjaju i da se i Caligra podeli na onoliko frakcija koliko programera ima i opet sve iz početka. :wacko3:

@[member=‘cybermanic’] To jeste problem GNU -a… Više projekata, koji su zaista obećavali, pojeo je ego njihovih autora… Ovako, na milimetar od tridesete, konstatujem da je takva i svakodnevnica, ovaj svet je će na kraju pojesti srdžba egocentrika. Ipak, duboko verujem da se svako promeni na bolje, vreme je najbolji lek za sve.

Šta da ti kažem… kada se pomeriš još par santimetara dalje, videćeš da uopšte nije tako.
Iz tih razloga ja sam, delom izgubio volju… učestvovao bih aktivnije kada bih znao da to nije opet uzalud. Isključivo iz tih razloga, se držim mejnstrima, OO i Libra. Znaš, već imaju izmišljenu i toplu vodu i rupu na saksiji, pa možemo da se bavimo izmišljanjem točka i helanki. :connie_oldman_cleanglasses: