Koju ste distribuciju prvi put probali!?

Pitanje je krajnje jednostavno, ako se sećate koja je to distribucija bila koju ste vi prvi put instalirali ili pokušavali da je instalirate na vaš računar :slight_smile:

Što se mene tiče u pitanju je bila 1998 godina i Slackware 3.4 verzija, sećam se kada je drug došao kod mene da slušamo neku muziku (da draga mladja populacijo tada su drugovi išli da slušaju muziku jedni kod drugih), ja sam nešto radio dole u kuhinji a on hteo da pusti neki CD sa pesmama i dere se sa drugogo kraja kuće: VLADOOOOOOOOOOOO GDE TI JE OVDE START DUGME?!
:wink: :slight_smile: :slight_smile:

Eto to će mi zauvek ostati u sećanju i moj prvi linux je bio Slacks :slight_smile:

Što se mene tiče, u pitanju je 2010. godina i Ubuntu Maverick. Za linux sam čuo dosta ranije, ali tada mene nije interesovao rad na računaru. Ja sam imao instaliran Windows, bez interneta, i samo sam igrao igre. U toj oblasti mogu da se pohvalim (brojem pređenih igara) :wink:
Internet sam prvi put uveo pre 4 godine, a imam 26 godina (punim u martu) - čisto da se zna :slight_smile:
Te, 2010. godine, sam bio kod druga i igrali smo PES na PS2 i posle dužeg vremena meni padne na pamet Linux. Samo je došlo tako… Onda sam krenuo u hajku po internetu, da prikupim što je moguće više podataka pre instalacije. I tako, da ne dužim, nisam odmah instalirao Ubuntu, već sam prvo našao jedan lep tutorijal i odštampao ga. Čak sam ga i ukoričio, kao knjigu. Čitao sam ga jedno nedelju dana (nekoliko puta) i rešio se da instaliram.
Naravno, prvih nedelju-dve je na snazi bio wubi, a onda i prava instalacija (multiboot)…

Znači nikad nisi iskusio instalaciju linuxa sa diskete… neprocenjivo :wink:

Šta da radim… Ni sanjao nisam da će mene, okorelog gejmera, da zainteresuje rad na računaru.

Prva distribucija koju sam instalirao i najzad sve podesio da radi kako mi odgovara je Ubuntu 9.04. E vidiš sad, ja sam zapravo prvo čuo za bsd pa onda za linux i to kad nisam znao ni čuvara ekrana da zamenim na win 95.
Tad sam jednom video kako izgleda instalacija bsd-a i nikad više. Čak se više i ne sećam kako je to tačno izgledalo. Ovde nije bilo mnogo ljudi koji su čuli za linux a kamoli koristili tako da kad sam ja nabavio diskove sa nekim RedHat-om i Mandrake nije imao ko da mi pomogne u instaliranju i podešavanju. Nisam imao ni internet tad pa je muka bila još veća. Nekako uspem da instaliram sistem ali tu se cela priča završava.
I kasnije bar jednom godišnje probam da pređem na linux ali svaki put ništa, a onda stigne i taj internet.
Već sam čuo za Ubuntu pa rekoh da mu dam šansu. Sad već i znam neke koji koriste ovaj divni sistem.
Trebalo im je 10 minuta da mi objasne osnovne stvari i posle toga YUPIIIIIIIII!!!

Kad reče 9.04, kad sam kupio sadašnji kompjuter, dobio sam uz njega upravo tu verziju Ubuntu-a. Ali kažem opet, ja sam samo razmišljao kako ću da derem igre na novoj, jačoj mašini :wink:

Sećam se da, dok sam bio u civilnoj vojsci, je moj komšija dobio neki cd od Kanonikala. Ubuntu stigao kod komšije. Civilni vojni rok sam proveo u pošti pa sam znao za cd koji je komšija dobio :wink: To je bilo 2006. godine.

uhh davno je to bilo…

Prvi linux koji sam ikad bootovao na racunaru je knoppix 3.1 verzija. Negde 2002-2003 po secanju bih rekao…

Posto mi se dopalo, nasao sam intalacionu verziju mandrake 9.0 koji je isao na 5 Cd-ova. Dugo sam koristio mandrivu i iskren da budem u to vreme je to bio tako dobar sistem, retko dobar, stabilan, bio sam odusevljen…
cak sam bio u stanju i da namestim modem za internet, ako se secate u to vremen to je bio pojam namestiti, dosta je tu problema bilo… U to vreme probao sam i suse i medjutim nisam mogao modem da podesim pa sam odustao od suse linuxa.

Knoppix, ne sećam se verzije, ali tu negde kad i gnome, početak 2003, još uvek čuvam taj disk, posle toga SUSE Linux, čini mi se 9.0, znam da je dolazio na 5 diskova, i da sam ludeo jer nisam mogao da poteram net preko modema…

Ubuntu 6.10 :wink: Još uvek imam instalacioni disk.

hahahaha kako se samo sećam ovoga :wink:

Suza 8.0 je bila ZAKON u linuxu tih godina. Kada se pojavila verzija 9.0 SVI su imali problema sa internetom, tada je i YUM počeo da brljavi najstrašnije, čak je bio bug i u particionisanju diskova pa bi ti Suzi ladno obrisao kompletnu particiju i instalirao preko cele samog sebe :slight_smile:

Dobar je bio suse tih godina za kidanje živaca… mada ja i dalje stojim iza toga da je SuSe 8.0 najbolja verzija linuxa tj distribucije koja je ikada izašla. A sada od kako je (pre jedno 5-6 godina) Novell potpisao pakt sa đavolom tj MS-om, sve ide u lošem smeru.

Мој први дистро је био Убунту 8.04 или 8.10 :wink:

Ju… kako možeš tako neku stvar da zaboraviš, pa to ti je bre čoveče isto kao onaj osećaj kada si je prvi put probao…

…baklavu… jednostavno onaj sočni ukus šećera se ne zaboravlja :wink:

Ubuntu 09.10 Karmic koala gnome , odmax zatim Xubuntu 09.10…Ali Mint je zakon bez obzira na grafičko okruženje… With freedom came elegance. :wink:

Ubuntu 5.10 breezy badger
Kad se samo setim mog odusevljenja kad sam prvi put cuo login sound a ono pojacan do kraja, prvo sam se prepao :slight_smile: a zatim odusevio :wink:
:slight_smile:

Priceless!

e tu si u pravu, ja sam i digao ruke od 9.0 bas zbog neta… a 8.0 je radila ko sat… cak i u 10.0 sam imao problem da namestim modem…

Cini mi se u to vreme ubuntu jos nije postojao…mislim da se 6.06 pojavio godinu dve kasnije…

Suse 8.0 se pojavila davne 2002 godine, dok se 9.0 pojavila krajem 2003 godine.

ubuntu 6.06 se pojavio tek 2006 godine.

Cini mi se da je to bila Fedora 10… Svidela mi se al sam imao problem jer nije postojao firmware-om za moju wifi karticu i to me je razocaralo. :slight_smile: Sledece iskustvo mi je bilo sa Ubuntu 10.04 i od tad… :wink: :slight_smile:

Prvi distro mi je bio Ubuntu 7.04, ne sećam se radnog naziva.
To je bilo, ako se ne varam, krajem 2007. godine kada sam pošao u srednju školu.
Uopšte linux je počeo da me zanima jer sam bio zaluđen gejmingom, otuda ideja da napravim svoj server, što dalje vodi ka raznim linux distribucijama.
Sećam se da sam početkom ‘08 godine na jednoj starijoj mašini napravio CS server, prikačio na wireless router i skoro cela zgrada je igrala cs. :slight_smile:
Eh’ tako sam bio ponosan na sebe :wink: