Kolibri OS

Pisan u 32bit asembleru, so extreme lightweght :slight_smile:

http://kolibrios.org/en/

Fork je MenuetOS-a dok je bio 32bit a koji je sad samo 64bit (a i nije više pod GPL;))

http://menuetos.net/

Zanima me taj, jos od pre par meseci kad sam poceo da ucim programiranje u asembleru. Sad se vec dobro snalazim u asembleru al nikako da ga isprobam. Najvise mi smeta sto je 32-bitni, ja sam se i ovako nervirao sto su nas ucili x86 asembler, kada ce izumreti dok mi zavrsimo faks. To me nekako odvraca.

Pet megabajta, koliko znam izadju i sistem i drajveri (ako se dobro secam, portovani su linux i Xorg drajveri?) i graficko okruzenjce i nekoliko osnovnih programcica. I dize se za trenutak. To je vrlo impresivno :smiley:

Taj FASM, Flat Assembler, u kome su radjeni i menuet i kolibri, je i sam prilicno impresivna stvarcica, moracu i njega da proucim kada budem imao vremena. Kad im udjes na sajt, imas utisak da je projekat napusten vec godinama, ali nije, razvija se, open-source, naravno, ima zajednicu, mislim da su cak razvili i IDE za FASM :smiley:

Jos nesto, mislim da je on mozda cak jedini savremeni [SIZE=18px]asembler koji asemblira samog sebe.[/SIZE] Znaci izvorni kod za FASM je pisan u FASM sintaksi i asemblira se FASM-om. Drugi asembleri, kao sto su NASM, YASM, GAS (GNU assembler, njega znam), su svi pisani u C-u.
Nisam samo siguran za MASM (microsoftov assembler, sa njim nemam nista! :slight_smile: ).

Ne razumem se u asemblere ni 5 posto kao u C :D.

Meni super ovaj Kolibri, taman mi je toliko stara mašina da je sve podržano u ovom najnovijem tačnje ;)… ne znam kad su napravili drajver za via rhine 2 to je ranije falio i via zvučna isto… sad ima toga :wink: . Samo aplikacije fale :D.