Koliko cesto koristite terminal

Koliko cesto koristite terminal? I za sta ga obicno korisitite.

Evo ja prvi da se izjasnim… :wink:

Uvek me zanimalo, s obzirom da je terminal srce linux sistema grubo receno, koliko se cesto koristi i da li se uopste koristi, s obzirom da svi koristimo GUI.

Ja na primer ga koristim za update sistema, ponekad da nesto pronadjem, pogledam spisak nekih fajlova, foldera, kad me ne mrzi pogledam koju seriju koristeci terminal (famozni Mplayer), palim ponekad programe, instaliram i deinstaliram programe, restartujem racunar itd…

Ne koristim ga samo za gledanje filmova, rad u gimpu :slight_smile: i pretraživanje interneta (i rad)… :wink:

Vrlo često… čak ga nekad i za pretraživanje neta sa links-om. :slight_smile:
Napravi anketu. :wink:

Veoma retko , prvo upotrebim lakše opcije i ako ne ide onda terminal !!! :wink: :slight_smile: :slight_smile:

Prilično redovno. Kad otvorim Dolphin, podrazumevano je vidljiv, kao donji panel.

Ja ga koristim za kompletno upravljanje paketima, ažuriranje sistema, čišćenje…ni nemam upravnika sa grafičkim sučeljem za tu svrhu. Do nedavno sam ga koristio i za slušanje muzike, kao RSS čitač…

Pacman a? :slight_smile: Stvarno genijalan package manager… :wink:

@TdR,

Nezaustavljiv je pacman :wink:

Ретко, разлог мрзим да куцам, главни разлог омашујем словца и на крају се сведе да ми је брже и сигурније са мишем и ГУИ :wink:

Koristim ga za update i za čišćenje sistema (ono stari paketi, repovi od instalacija itd), veoma često kada treba većoj količini fajlova da promenim extenzije ili da na jednom disku obrišem fajlove sa određenom extenzijom to uradim za par minuta…

Za sve ostalo tu je GUI…

Такође користим терминал за инсталирање и брисање пакета, ажурирање система и још по неке ствари.
Пакмен је закон :wink:

Retko mada se radi o veoma mocnom orudju. Recimo da ubacim neki PPA ili da ubacim vreme gasenja racunara! Ko ce da pamti sve te komande. Imam neki tekstualni dokument gde drzim te raznorazne komande. I to je to. :wink:

5-6 puta u roku od 3minuta. volim, volim, volim terminal :wink:

Rijetko, obicno sve sto mogu da odradim bez kucanja i odradim

Jednom rukom držim miša, a u drugoj mi je pivo. Tako da za tastaturu nemam ruku. I onda ništa od terminala. A i kada ga koristim to je uglavnom copy - paste. Od komandi znam dve tri, četiri. I mislim da i nisu nešto potrebne danas pošto je linux vec sazreo pa za sve ima GUI. Jednostavno ne želim da služim kompjuteru već da on služi meni i da mi je sve komotno i na dva tri klika. Ali to je samo moje mišljenje, da se niko ne uvredi.

Nema ko da se uvredi zato što i koristim Linux da bi računar služio nama a ne mi njemu… kao na nekim drugim sistemima ge ti trebaju AV, FW, skeneri, malware itd itd itd :wink:

Samo kada moram. Ili u prevodu, nisam odavno.

^^ ju sram te bilo… brzo odradi barem jedan sudo apt-get update čisto da ti se ne u’vati prašina :wink:

Cesto, uglavnom jer imam instalirano par testing servera u VB-u (bez grafickog okruzenja) kojima pristupam preko SSH-a … Pa mora sve da se radi rucno… :slight_smile: Ali ipak smatram da rad u terminalu danas nije nesto sto se pod obavezno mora znati, imam drugare kojima sam instalirao Ubuntu i koji terminal tretiraju isto kao i cmd u win-u… I normalno ga koriste vec par godina.

Koristim kako da ne koristim, što više koristim linux više koristim i terminal.

Kao što piše kod jednog kolege sa Ubuntu foruma u potpisu: “sudo volim te ludo” :wink: