Koliko SWAP prostora bi ste trebali da koristite?

Uopšteno o RAM memoriji i SWAP prostoru:
RAM memorija (Random Access Memory) ili memorija trenutnog pristupa, je memorija u kojoj se nalaze podaci koje centralni ili grafički procesor obrađuju ili pak ako se radi keširanje. Vaš sistem koristi RAM memoriju kada koristite neku aplikaciju ili sam sistem. Kada je samo par aplikacija pokrenuto, sistem uglavnom bez problema manipuliše RAM memorijom. No, ako su previše aplikacija odjednom u akciji, ili ako neka aplikacija zahteva više RAM memorije nego što to sistem može priuštiti, nastaje problem. Ako aplikacija zatraži prviše memorije, jednostavno će se srušiti. SWAP prostor se metaforički gledano, manje više ponaša kao prozor na operativnom sistemu; otvorite ga, uđe svež vazduh i sistem prodiše. Kada je potrebno više radne memorije nego što možete da dodelite aplikaciji, sistem se prebacuje na alocirani deo Hard Diska (SWAP particija ili datoteka) i tu prebacuje neke stvari iz RAM memorije, kako bi napravio više mesta. To zvuči prilično sjajno, dodeliću 50GB SWAP particiji i imam super računar koji pokreće sve živo odjednom. NETAČNO! Prava mala začkoljica je brzina. RAM pristupa podacima u intervalima nanosekundi, a već SSD to radi u mikrosekundama, dok Hard Disk to tek može u milisekundama. Ako aplikacija previše ,napne" SWAP prostor, doći će do degradacije performansi, i to je to, imamo neupotrebljivo parče softvera. Pa recimo, ako bi nam za pristup nekom podatku iz RAM memorije trebalo par sekundi, sa Hard Diska bi za istu tu informaciju trebalo da prođe oko par minuta.

Kada je SWAP potreban?
[LIST]
[]Ako Vaš računar poseduje RAM memoriju manju od 1GB;
[
]Ako koristite aplikacije koje koriste mnogo resursa, recimo Video Editori;
[]Ako koristite hibernaciju, onda je SWAP prostor obavezan, zato što se podaci na njemu čuvaju dok je računar u stanju hibernacije;
[
]Da sprečite neželjene pojave poput vađenja računara iz strujnog priključka radi osposobljavanja istog.
[/LIST]
Da li mi je potreban SWAP prostor ako imam puno RAM memorije?
Dobro pitanje. Odgovor je u većini slučajeva negativan, pogotovo ako računar poseduje RAM memoriju veću od 16GB.

Pa koliki bi trebao biti SWAP prostor?
Analizirao sam preporuke raznih GNU/Linux distribucija i uglavnom sam viđao SWAP prostor = RAM x 2. No, ta preporuka je zastarela i uglavnom je važila za računare sa malo RAM memorije. Optimalno bi se moglo reći, je kada svoju RAM memoriju pažljivo koristite, a SWAP prostor Vam bude oko 1,4 puta veći od RAM memorije. Naravno sve zavisi od upotrebe Vašeg računara.

Bonus čitanje: Android
Android ne koristi Linux kernel u originalnoj formi, već prilagođenu varijantu. Jedna od većih izmena je upravo menadžment memorije. Nema SWAP prostora, nema hibernacije, nema stanja spavanja, i kada se RAM memorija prepuni, operativni sistem ,ubije" sve aplikacije, i tako spreči bilo kakvo neodazivanje sistema i ostale neželjene efekte.

Zaključak:
Vi najbolje znate kakve poslove obavljate na svom računaru, i koliko su oni zahtevni, pa stoga sami odlučite šta je za Vas i Vaše potrebe najbolje rešenje. Iskreno bih voleo da čujem mišljenje i ostalih korisnika računara, kao i u domenu servera.

Izvori:
[LIST]
[]Tekst je inspirisan tekstom sa sajta o slobodnom softveru: It’s FOSS;
[
][SIZE=4][SIZE=5]Prevod i adaptacija moja malenkost;[/SIZE][/SIZE]
[][SIZE=4][SIZE=5]Wikipedia;[/SIZE][/SIZE]
[
][SIZE=4][SIZE=5]Sopstveno iskustvo i poznavanje računara, kao i njihovih komponenata.[/SIZE][/SIZE]
[/LIST]

Занимљив текст
Успут, ја немам SWAP партицију, престао сам да ју правим током инсталације система и не осећам никакву разлику (имам 4 ГБ РАМ меморије)

Imam 16gb fizičke memorije, i 8gb swap.

S obzirom da je u racunarima kolicinski memorija sve veca i veca, za nas smrtnike koji racunar koristimo svakodnevno za osnovne stvari (surf netom, filmovi, muzika, mozda i gejming) SWAP suvisan, naravno ovde mislim na racunare koji imaju 8-16GB RAM-a. Na starom racunaru na koji imam 2GB DDR2 RAM-a i na koji mi se vrti Debian nemam vise od 2 GB SWAP-a.

Ja imam 8gb ram-a i swap particiju od isto 8gb. Jedini slučaj kada sam primetio da se koristi swap je u Natron-u prilikom renderinga. U 99% drugih slučajeva (od kojih je najzahtevniji rendering sa Shotcut-om) nisam primetio da se koristi imalo swap memorije.

Имам 4 гигабајта РАМ-а и исто толико свап меморије. Систем ради одлично, немам ниједну замерку. На лаптопу имам 6 гигабајта РАМ-а и ту сам ставио свап, чини ми се, 2 гигабајта и ради солидно с тим што на лаптопу не радим ништа захтевно - слушам музику, гледам слике, сургфујем интернетом и понекад одгледам неки филм (али врло ретко).

Već dosta dugo držim swap na 2GB, i swappiness mi je podešen na 10 da bi ga sistem što manje koristio. Negde sam čitao da neke aplikacije očekuju swap da bi stabilno radile, ali nigde se ne pominje koje.

Информативно:
Није неопходно одвајати посебну партицију за SWAP, могуће је направити фајл (swap file) који има исту функцију.

Mislim da je upotreba swap prostora zastarelo, donekle… program ce svakako koristiti hard disk ako nema dovoljno ram-a. Ipak ako imate 4 gb i više swap vam nije potreban. Ako imate manje od 4 gb moze swap od 2-4gb.

I ja sam tog mišljenja, nekada su aplikacije bile zahtevne ali je HW to slabo pratio u korak pa smo kuburili sa snagom CPU-u i RAM-a najviše… na raznorazne načine se pokušavalo nadomestiti nedostatak adekvatnog hardwera iako je u dobroj većini to bilo samo fiktivno odnosno mala korist je bila i imali smo iluziju da ako imamo 512mb memorije i dodam 2GB SWAP-a da ćemo moći da teramo Quake 3 bez da štucne.

Još uvek su hard diskovi usko grlo… Ali ne bih se ljutio da prave procesore sa recimo 32 jezgra i brze RAM memorije :slight_smile:

I ne baš… mada sve zavisi od upotrebe…
Linux kernel ima lepu osobinu da se razbaškari po celoj memoriji i intenzivno koristi keširanje umesto swap. Još bolja osobina je da se najmanje korišćeni delovi operativnog sistema i aplikacija(npr neke od deljenih biblioteka) ne drže čak ni u kešu, nego se posle određenog vremena smeste na swap. Time se keš oslobađa za korišćenje onih delova/aplikacija koje se češće pozivaju.
Dakle, i ako imate više memorije, nije loše imati i swap na disku…'leba ne ište, a može da koristi…hibernacija npr nikako ne valja bez swap :slight_smile:

naletim nedavno na ovo Ram Disk jeste da je za Windows, ali šta mislite o ovome i dali ima ovako parče softvera ili sl. za linux?

tmpfs - Wikipedia
tmpfs - ArchWiki
Ништа ново, некада сам користио tmpfs да бих поправио перформансе читања и писања током компајлирања. Постоји могућност да то већ користиш, нпр. за /tmp партицију, а да ниси ни свестан.

@Ladislav
zram - Wikipedia

@Lazar

df -h | grep tmpfs

S obzirom da Mint 17.3 Xfce imam na starom laptopu sa 3gb ram-a i 160gb hard diska, pri instalaciji sam dodelio 24gb (root particija), 2gb swap i ostalo home. Na desktopu sa 8 gb rama mi je Mint u dual butu sa Windows-om, te mu je pri instalaciji automatski dodeljena swap particijia od 8gb. Da sam sam podesavao instalaciju, ne bih vise od 4gb dodelio…

Dok sam imao hdd na laptopu pravio sam swap velicine rama (4gb), od kad sam ugradio ssd nisam napravio swap da mi ne drlja po disku…nisam primetio nikakvu razliku u radu

Kod mene je situacija 32gb fizičke memorije, i 32gb swap jel nije greska mozda ako je sistem na SSD disku ?

Mislim da swap ne treba da se dodaje u današnjem vremenu ako uzmemo u obzira da osrednji računar ima minimum 4gb ram memorije, po meni swap nije obvezan niti utiče na rad računara… Ja imam swap 2gb i ne sećam se da li je nekad uzeo bar 1mb.

To je nekad glasilo kao pravilo, kad je SSD bio u povoju i ne toliko kvalitetan. Danasnji SSD su vrlo dobri, tako da nije problem da se na SSD stavi swap, ne može da škodi.