Kretanje kroz OS (tastatura, miš, tačped)

  1. Koliko često koristite miš/tačped prilikom korišćenja računara?

Negde sam pročitao da mnogi nauče prečice na linux-u tako da samo koriste tastaturu.

Koristim i ja prečice za pretraživanje i preimenovanje dokumenata, osvežavanje stranice i ostale f1, f2… prečice… kretanje kroz tabove… zatim fn na laptopu… sve u svemu osnovne prečice koje su potrebne prosečnom korisniku za svakodnevni rad ali odem kursorom na ikonicu kada želim da otvorim program (ne kucam početna slova programa pa onda enter), u nekim programima koristim kursor iako se može kretati tastaturom…

  1. Ovih dana sam dodatno opterećen time što sam se igrao sa Mintom, pa onda imao neki problem sa Manjarom (tj. grub-om), pa sam sada na Ubuntu-u i želim da pitam da li su u svim Linux distribucijama iste prečice na tastaturi? Ne želim da učim na Ubuntu-u jedan način i onda posle određenog vremena pređem na drugi distro a tamo nešto drugačije.

ja nekako miksujem od svega po malo. levom rukom koristim neke svoje standardne shortcutove dok misem potpomazem sve to da budem brzi. ne bih da odem u off, ali nista ne moze da zameni Alfred-a i gomilu workflow dodataka na meku. probao sam neki cerebro na linuxu i win-u ali ne moze ni prici alfredu. tako da u zadnje vreme najvise koristim alfred dok na linuxu i windowsu klikcem i zamorno mi je da ucim skracenice jer su mnoge nekako nonsense :). jednom sam imao neku ekstenziju na gnome-u koja nije bila losa ali ne mogu da joj se setim imena i svidelo mi se sto imas opciju slicnu macOS-u uz cmd+tab.

za linux je problem sto verujem da svaka distribucija ima svoje precice i da ces morati da ih ucis. jedino ako ne postoji neki standard nekih osnovnih precica…

Углавном користим пречице на тастатури и Терминал. Колко сам ја скапирао пречице варирају од дистрибуције до дистрибуције али и од графичког окружења до графичког окружења.

kombo