- Koliko često koristite miš/tačped prilikom korišćenja računara?
Negde sam pročitao da mnogi nauče prečice na linux-u tako da samo koriste tastaturu.
Koristim i ja prečice za pretraživanje i preimenovanje dokumenata, osvežavanje stranice i ostale f1, f2… prečice… kretanje kroz tabove… zatim fn na laptopu… sve u svemu osnovne prečice koje su potrebne prosečnom korisniku za svakodnevni rad ali odem kursorom na ikonicu kada želim da otvorim program (ne kucam početna slova programa pa onda enter), u nekim programima koristim kursor iako se može kretati tastaturom…
- Ovih dana sam dodatno opterećen time što sam se igrao sa Mintom, pa onda imao neki problem sa Manjarom (tj. grub-om), pa sam sada na Ubuntu-u i želim da pitam da li su u svim Linux distribucijama iste prečice na tastaturi? Ne želim da učim na Ubuntu-u jedan način i onda posle određenog vremena pređem na drugi distro a tamo nešto drugačije.
ja nekako miksujem od svega po malo. levom rukom koristim neke svoje standardne shortcutove dok misem potpomazem sve to da budem brzi. ne bih da odem u off, ali nista ne moze da zameni Alfred-a i gomilu workflow dodataka na meku. probao sam neki cerebro na linuxu i win-u ali ne moze ni prici alfredu. tako da u zadnje vreme najvise koristim alfred dok na linuxu i windowsu klikcem i zamorno mi je da ucim skracenice jer su mnoge nekako nonsense :). jednom sam imao neku ekstenziju na gnome-u koja nije bila losa ali ne mogu da joj se setim imena i svidelo mi se sto imas opciju slicnu macOS-u uz cmd+tab.
za linux je problem sto verujem da svaka distribucija ima svoje precice i da ces morati da ih ucis. jedino ako ne postoji neki standard nekih osnovnih precica…
Углавном користим пречице на тастатури и Терминал. Колко сам ја скапирао пречице варирају од дистрибуције до дистрибуције али и од графичког окружења до графичког окружења.