Kuler na grafičkoj karti naglo ubrzava

Ovaj problem imam od skoro, činimi se da je nešto pokupljeno kroz regularni " udate ". Imam ati x800xl grafičku, sa kulerom automtske regulacije obrtaja. Međutim kada gledam tv preko tvtime aplikacije, kuler posle 2-3 sekunde počinje da naglo povećava broj obrtaja, i onda kada ugasim aplikaciju, spusti se na normalu. Nije se ranije dešavalo ovo, nikada. Koristim mint12+cinnamon, ali u svim okruženjima ista priča. Zbunjen sam totalno. Trenutno su generički drajveri, probao sam i sa vlasničkim drajverima kroz mint softverski centar, i prošla je instalacije, a onda čim udjem u sistem kuler počinje da divlja, bučan do bola. Skinuo sam ati fglrx, i vratio na mesa, dri. Ako neko ima neku ideju…Možda nisam postavio dobro ovo pitanje, problem, ali i ne mogu bolje, jer ne znam šta je problem.

Jel se ubrzanje dešava sa još nekim programom koji zahteva veliku upotrebu GPU-a!?

Probaj ovo[/url], mada i nije neko resenje da rucno postavljas jacinu kulera, jer onda kad je potrebno jace hladjenje opet moras rucno, ali opet, trebalo bi da dobijes tisu masinu u normalnom radu. Nisu ni [url=http://askubuntu.com/questions/32995/amd-radeon-hd-4250-fan-noise-and-driver-choice]ovi predlozi losi.

Koliko sam razumeo to se desavas samo kad gledas TVtime? Ili i kod drugih programa?

@Vladimir
Dešava se redovno kada igram neke igrice, recimo NeverBall, ali to je ok, uvek se i ubrzavao kada igram nešto 3D

@Shankly
Predlozi koje si mi dao su fenomenalni, ali ništa nije pomoglo, probao sam sve

@gnome
Tvtime, 3d igrice…kažem za igrice je ok, ali za tvtime…nije se ranije dešavalo

Gledao sam film, i 720p sadržaje na netu, kuler je ok tada, ali tvtime i minimiziran uzurpira kuler. Gledao sam neka uputstva na tvtime sajtu, ali oni kažu kada program neće da se podigne treba editovati /etc/X11/XF86Config-4 , koji kod mene ne postoji, ni kada instaliram ATI vlasničke drajvere, ni sa generečkim. Negde sam pročitao da može da se menja default za ceo sistem, tipa VideoOverlay ili OpenGLOverlay, u smislu kako da grafička daje i " renderuje " sve što vidimo na ekranu. Ako grešim ispravite me. Ta podešavanja bi trebalo da budu u xorg.conf fajlu koji može biti na raznim lokacijama, zavisi od distroa, ali kod mene ga nema uopšte.