Latinica vs ћирилица

Кад смо већ код кинеских слова…

Наш професор на факултету јако држи до српства и до ћирилице. Дошло време да се ради колоквијум из његовог предмета и каже он нама:

-Службено писмо Републике Србије је ћирилично, ми се колеге тренутно налазимо у Србији тако да радове писане латиницом нећу уопште ни гледати
-Али професоре, ја од шестог разреда пишем латиницом (један колега из друге-треће клупе)
-Ма колега, Ви можете и кинеским алфабетом да пишете али ја не умем да га читам
:slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

ПС: У праву је човек, не знам шта вам је са том латиницом више :П :П :П

Profesor slobodno može da se vrati u neku nižu obrazovnu ustanovu jer nije dorastao svoje “titule”…

Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama

@Vladimir не бих се баш сложио са тобом. Закон који си навео може а и не мора да важи на високошколским установама.

Preduhitri me Vlada, i latinica i cirilica su sluzbena pisma.
Kako bih mu ja u inat pisao latinicom (naravno, naucio sve perfektno iz tog predmeta kako ne bi imao za sta da me obori), pa ako se napravi pametan kako bih ga slatko tuzio!

Не слажем се са вама двојицом али ево ту смо да се разјаснимо (наравно ово што ћу сад рећи је моје мишљење па не бих волео да ми се наљутите због тога што се оно разликује од вашег).

Службено писмо Републике Србије је ћирилица. Латиница се користи само када је то потребно (дакле, када су у питању национале мањине. Пример: ако пишете неки документ лицу које се декларисало као Енглез, писаћете му документ на Енглеском језику и у том случају би било потпуно бесмислено писати га ћирилицом).

Ако сте уписани на факултет као Србин, писаћете српским језиком на ћирилици. Ако не разумете српски језик и спрско писмо (а ове две не иду једно без другог) имате право да се упишете на факултет као страни држављанин и добијаћете колоквијуме и тестове на вашем језику и вашем писму. Једина је разлика што ће вам школарина бити 2000 евра годишње а не 90 хиљада динара (причам за мој факултет).

Јер пази, факултет је ту и има своја правила. Ако се теби та правила не свиђају, нико те не тера да га упишеш. И неће се факултет прилагођавати теби него ћеш ти њему. Можда ја рецимо желим наставу да похађам наг ко од мајке рођен, али ми статут факултета то не дозвољава.

@marecare а ти би мого да га тужиш али не би могао да га добијеш никако. Закон је на његовој страни. Уписан си као студент српске националности и добио си тест на свом језику и свом писму. Професор може да се направи луд и да каже “Ја не знам да читам латиницу тако да нисам могао да прегледам тест”.

Што се тиче овога, ја се у потпуности слажем са њим.

Da bi pisao latinicom na fakultetu moram da budem nacionalna manjina? Alal tebi vera čoveče i tebi i tvom shvatanju i želji da studiraš na takvom jednom “fakultetu” koji je sve samo nije fakultet.

Ja se ovde povlačim ko ima želudac za ovakve postove samo napred… :rolleyes:

Па како није факултет човече? Камо среће кад би сви факултети били такви. Па ваљда би свима требао бити циљ да очувамо наш национални идентитет и онда нам се не би дешавале ове ствари које нам се дешавају.
Не разумем зашто се (већина) одриче наше традиције а тако олако прихвата туђе тековине. Зашто да се стидимо наше ћирилице која је (слободно могу рећи) једно од најсавршенијих и најелпших писама данашњице?
Ако се данас одрекнемо нашег писма, сутра ћемо се одрећи нашег језика, прекосутра ћемо изгубити наш национални идентите, кроз пар дана и државу а кроз пар година ћемо нестати као Хуни.
Ја сматрам да снага једног народа почива на његовој историји и традицији. А наша историја је славна, наша традиција, фолклор и језик су богати. Уместо да то истичемо у први план, ми се тога стидимо. Нико нас не поштује управо зато што ни ми сами себе не поштујемо.

Au prijatelju al si ti izlupetao…ali hajde pripisacu to tvojim godinama i neiskustvu

Све док не изнесеш ваљане аргументе твоје приписивање нема никакву тежину.

D’izvineš…ovo je klasična zamena teza i podmetačina…
Pisanje latinicom nije isto što i “stidim se moje ćirilice…” i svaki profesor logike može da ti objasni gde grešiš u logičkom razmišljanju/postavci
Usput, taj tvoj profesor koji na silu nameće svoje viđenje “zaštite” nacionalnog identiteta je totalni kreten…prenesi mu to, ili mu daj link da pročita ovo što sam napisao ovde, voleo bih da malo prodiskutujem sa njim o svemu tome, i da mu objasnim zašto je magarac.

Не знам. Ти имаш другачије виђење ствари па он (мој професор) има другачије виђење ствари.
Мени се ипак више свиђају његови ставови што не значи да не поштујем твоје :slight_smile:

Ne radi se ovde samo o različitim viđenjima stvari…ovde se radi o njegovom samovoljnom uzurpiranju prava studenata da pišu pismom kojim žele.
Drugim rečima…nikakve razlike u mentalitetu nema između ustaške bagre koja lomi ćirilične natpise po Vukovaru i tog tvog nazovi “profesora”…bagra bili, bagra i ostali, bez obzira kojoj naciji pripadali i kom bogu se mole.

Заправо твој професор, комотно може да се каже, уништава културну баштину нашег народа, јер - чудо невиђено, још један начин писања представља богатство културне баштине неког народа, и негирање једног од та два начина представља насилно сакаћење културе.
Можда се збуњује по питању које је “оригинал”, а које је “увезено” од неког другог? Али то апсолутно није питање, чак и да смо стекли - само смо се обогатили са нечим што мало који народ има. Не сводите културу на политику, и све ће бити јасније,

Опет се не бих сложио са вама поготово са тим да он ускраћује нама право да пишемо писмом којим желимо. То је исто као да кажете да се студентима на Кембриџу или Оксфорду ускраћује слобода облачења (с обзиром на то да су тамо сви исто обучене и носе оне школске униформе).

Opet mešaš babe i žabe…prenesi ovde statut fakulteta i član gde piše da studenti moraju da pišu isključivo ćirilicom, i na kojem predmetu (nisi naveo koji je to predmet?)
Kodeks oblačenja uniforme nikakve veze nema sa pravom na korišćenje pisma.
Ako takav član i postoji, u šta čisto sumnjam, onda je to dobar osnov da se i tom fakultetu i tom profesoru zagorča život kroz medije :slight_smile:

Не могу сад да тражим те чланове и кодексе али ево, следеће године ћу прочешљати мало.
Иначе, благо сам шокиран реченицама које сам имао прилику да прочитам овде.
Поготово оном “Треба им загорчати живот”.
Прво не треба никоме загорчавати живот ни због чега а поготово не треба загорчавати живот некоме ко има племените циљеве попут ових (конкретно мислим на очување нашег националног идентитета).

Ništa manje ja nisam šokiran činjenicom da u našem obrazovnom sistemu postoje profesori i “profesori” koji studentima osporavaju zakonom zagarantovanu slobodu korišćenja latiničnog pisma…prevedeno, zagorčava im život.
Ako on sebi daje za pravo da drugima osporava tu slobodu, onda i ja sebi dajem pravo da se borim kroz medije da se ta sloboda vrati tamo gde joj je mesto.
“Čuvanje nacionalnog identiteta” je jadno i bedno “opravdanje” za takvu samovolju…možda to prolazi kod tebe kao logika, u mom sistemu vrednosti takva izvitoperena shvatanja nemaju mesta.
Plemeniti ciljevi se ne ostvaruju uskraćivanjem slobode, nego upravo suprotnim delanjem…davanjem slobode i tamo gde nije propisana zakonom.

Šta bi na primer ti rekao kada bih ja sada ovde na ovom forumu uskratio korisnicima da pišu ćirilicom…konkretno tebi? i kako bi se osećao?
Da li si ikada ovde doživeo bilo kakvu neprijatnost zato što koristiš ćirilicu?
Naravno da nisi, i nećeš…misli o tome…

Наравно да ми не би било све једно кад би ми ускратио ћирилицу овде. Али форум је ваш (твој, Владимиров и не знам чији још) тако да овде владају ваша правила. Коме се не свиђају та правила нека се не региструје, нико га не тера.
А сад кад си већ споменуо законе, да дам свој став и о томе: Ја мислим да су нам закони лоши и да је потребно да се реформишу. Исто тако мислим да и друштво треба да нам се мења из корена.
Што се осталог тиче, осећам потребу да ти захвалим што си покушао да ми објасниш у чему грешим али ниси успео.
Драго ми је што сам чуо твоје ставове и поштујем их иако им се противим.
Боље да се не објашњавамо даље јер би све било “прича у празно”. Нити ја тебе могу да убедим у ово што пишем, нити ти мене не можеш убедити у то што пишеш :slight_smile:

Načeo si temu, i nemoj sada da se vadiš sa “pričamo u prazno” :slight_smile:
Ja tebe ne ubeđujem, odnosno nije mi to namera…ovde se ne radi o priči nego o samovolji jednog nastavnika i kršenju prava studenata.
Osnovni red bio bi da bar navedeš o kom fakultetu i nastavniku(profesoru?) se radi, ostale podatke ću iskopati sam, ne moram da čekam na tvoje “dogodine…” :slight_smile:
Tražio si argumente, i nemoj bežati od njih…nedostatak argumentacije je osnov za automatsku diskvalifikaciju sagovornika :slight_smile:

Јесте, да кажем о ком факултету и о ком професору је реч па да им ти загорчаваш живот кроз медије :slight_smile: